Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szklanka mleka w placówkach oświatowych.

3 września 2007
KOMUNIKAT PRASOWY
Szklanka mleka w placówkach oświatowych.

Przypominamy, że za pośrednictwem Agencji Rynku Rolnego można skorzystać z unijnego programu Wspólnej Polityki Rolnej „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.

ARR udziela dopłat zatwierdzonym przez Oddziały Terenowe ARR Wnioskodawcom, którzy w czasie roku szkolnego, tj. od września do czerwca (z wyłączeniem ferii i przerw świątecznych), organizują dostawy mleka i przetworów mlecznych do przedszkoli i szkół (z wyłączeniem szkół wyższych).

Wnioskodawcy uczestniczący w programie unijnym – „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych” mogą także ubiegać się o:
• dopłatę krajową do spożycia mleka i przetworów mlecznych w szkołach podstawowych,
• dofinansowanie ze środków Funduszu Promocji Mleczarstwa do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i gimnazjach.

Każde dziecko uczęszczające do szkoły podstawowej może otrzymać codziennie 0,25 l:
• mleka bez dodatków smakowych – bezpłatnie
lub
• mleka smakowego, jogurtu naturalnego lub twarogu, twarożku, sera (w ekwiwalencie mleka) – po obniżonych cenach.

Każde dziecko uczęszczające do przedszkola lub gimnazjum może otrzymać codziennie 0,25 l:
• mleka bez dodatków smakowych – po znacznie obniżonej cenie jeżeli mleko jest w kartonikach do 0,25 l lub bezpłatnie jeśli jest ono rozlewane z opakowań większych niż 0,25 l (np. 1 litr)
lub
• mleka smakowego, jogurtu naturalnego lub twarogu, twarożku, sera (w ekwiwalencie mleka) – po obniżonych cenach.

Młodzież uczęszczająca do szkół średnich (liceum, technikum, szkoła zawodowa) może otrzymywać mleko i jego przetwory po obniżonych cenach w ramach dopłaty unijnej.

W ramach programu dopłaty przyznawane są do:
• mleka,
• mleka z dodatkiem smakowym (o zawartości wagowo min. 90% mleka),
• jogurtu naturalnego,
• serów świeżych i przetworzonych (o zawartości tłuszczu co najmniej 40% w suchej masie),
• serów innych niż świeże i przetworzone (o zawartości tłuszczu co najmniej 45% w suchej masie).

Wnioskodawcą może być:
• placówka oświatowa,
• władza działająca w imieniu placówki oświatowej,
• organizacja działająca w imieniu placówki oświatowej,
• dostawca.

Wnioskodawcy zamierzający uczestniczyć w programie są zobowiązani do zarejestrowania się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców (CRP) prowadzonym przez ARR, a następnie do złożenia – we właściwym oddziale terenowym ARR – wniosku o zatwierdzenie uczestnictwa w programie „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.

Formularz rejestracyjny oraz wniosek o zatwierdzenie uczestnictwa Wnioskodawcy można składać w ciągu całego roku kalendarzowego.

Formularze oraz „Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych” są dostępne:
• w Oddziałach Terenowych ARR
• w Centrali ARR,
• na stronie internetowej www.arr.gov.pl w zakładce „Szklanka mleka”.

Dokumenty należy składać we właściwym dla siedziby wnioskodawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego.

Szczegółowe informacje dotyczące omawianych dopłat można uzyskać w:
• Oddziałach Terenowych ARR
• Telefonicznym Punkcie Informacyjnym ARR (0-22) 661-72-72


Nina Mirgos-Kilanowska
Rzecznik Prasowy Agencji Rynku Rolnego

 


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę