Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sukcesy polskiego ogrodnictwa

3 grudnia 2015
O tym, że kombajnem można zbierać śliwki, że z owoców można produkować chipsy, że mętne soki mogą być prozdrowotne, a rośliny ogrodnicze odporne na stresy informowali w środę, podczas zorganizowanej w Sejmie, konferencji prasowej minister Marek Sawicki oraz dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach prof. dr hab. Franciszek Adamicki.
Wśród sukcesów polskiego ogrodnictwa, na pierwszym miejscu minister wymienił produkcję pieczarek. - 225 tysięcy ton w produkcji pieczarek daje nam pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Natomiast, jeżeli chodzi o owoce to nasza produkcja plasuje się na miejscu czwartym, a warzywa dają nam wśród unijnych producentów miejsce szóste poinformował Marek Sawicki.

Minister podkreślił, że dla polskich warzyw i owoców otwarte są praktycznie wszystkie światowe rynki, co daje gwarancję dobrze zainwestowanych środków w ramach tej branży. - O tym, że polskie owoce i warzywa są zdrowe i bezpieczne świadczy duże zainteresowanie importerów z wielu państw Europy i świata. To właśnie duża liczba importerów potwierdza jakość naszych produktów rolno-spożywczych. Podkreślić należy, że eksport owoców i warzyw to prawie 2 miliardy euro, co w odniesieniu do całego eksportu za rok 2010 stanowi 1/7 całej wartości eksportu polskich produktów rolno-spożywczych - powiedział szef resortu rolnictwa.

Prof. Franciszek Adamicki zaprezentował wyniki pracy Instytutu Ogrodnictwa, powstałego 1 stycznia 2011 roku na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, poprzez połączenie Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Prof. Sz. A. Pieniążka oraz Instytutu Warzywnictwa im. Prof. Emila Chroboczka. Na uwagę zasługują osiągnięcia w zakresie hodowli twórczej, uprawy grzybów jadalnych oraz przetwórstwa i przechowalnictwa. Ogromne znaczenie dla rolnictwa mają innowacyjne rozwiązania w dziedzinie agroinżynierii. Instytut może poszczycić się opracowaniem i wdrożeniem do produkcji nowatorskiego opryskiwacza tunelowego, nawigowanego opryskiwacza do środowiskowo bezpiecznej ochrony sadów oraz serii kombajnów do zbioru owoców miękkich, w tym pierwszego na świecie kombajnu do zbioru wiśni i śliwek, pracującego w ruchu ciągłym.

Warto podkreślić również to, że Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, jako jedno z trzech laboratoriów w Polsce posiada akredytację na wydawanie certyfikatów owoców i warzyw eksportowanych na rynek Federacji Rosji.

Wśród najbardziej spektakularnych przedsięwzięć Instytutu należy także wymienić liczne projekty finansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego(ERDF). Najważniejsze z nich to:

- Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych ekotechprodukt (2009-2014)
- Polskie szczepy trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych (2009-2014)
- Zwiększanie spożycia owoców poprzez międzydyscyplinarne podejście prowadzące do uzyskania wysokiej jakości produktu za pomocą zrównoważonych i bezpiecznych dla środowiska metod, ISAFRUIT (2006-2010).
Minister Marek Sawicki przypomniał o trwającej kampanii „BezpieczneWarzywa.pl” - Drodzy Państwo, lato, to pora na pomidora. Zachęcam do spożywania polskich warzyw i owoców, gdyż są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe - podkreślił szef resortu rolnictwa. Natomiast profesor Adamicki na potwierdzenie tych słów dodał: Jeśli chcesz być szczupły, zdrowy, młody, jedz z ogrodu wszystkie płody.

Materiały z konferencji - pobierz plik. (.pdf 1,39 MB)

POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę