Krajowa Rada Izb Rolniczych w ubiegłym roku wielokrotnie wystosowywała
apele do najwyższych władz państwowych w sprawie konieczności
restrukturyzacji polskiego przemysłu cukrowniczego, która poprawiając
efektywność jego działania pozwoliłaby utrzymać tę gałąź produkcji w
polskich rękach. W naszych wystąpieniach popieraliśmy poselski projekt rozwiązań
legislacyjnych zawierający koncepcję utworzenia Spółki "Polski
Cukier" SA.
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych domaga się przyspieszenia prac
legislacyjnych nad tym projektem w celu jak najszybszego utworzenia Spółki
"Polski Cukier" SA.
Jednocześnie w związku z unieważnieniem umowy sprzedaży Śląskiej Spółki
Cukrowej SA. francuskiemu koncernowi Saint Louis Sucre, Zarząd Krajowej Rady
Izb Rolniczych wnosi o włączenie tej Spółki w całości do polskiego
koncernu "Polski Cukier", którego utworzenie zakłada się w
projekcie ustawy o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych
w przemyśle cukrowniczym.