Ogłoszenie upadłości Wrocławskich Zakładów Drobiarskich, a wcześniej likwidacja Zakładów Drobiarskich w Prochowicach, stworzyło trudną sytuację dla producentów drobiu na Dolnym Śląsku.
Jest to ostatni moment, aby ratować przemysł drobiowy na Dolnym Śląsku. Zebrani jednoznacznie domagają się, aby Wrocławskie Zakłady Drobiarskie utrzymały produkcję. Syndyk zarządzający zakładami powinien przy wyborze oferenta kierować się nie tylko uzyskaniem doraźnych korzyści (kto da więcej), ale tym czy oferent zagwarantuje ciągłość produkcji.
Uważamy, że w warunkach województwa dolnośląskiego pozbawienie pracy około 300 pracowników zakładów drobiarskich oraz pozbawienie możliwości produkcji kilkuset producentów drobiu byłoby, ze względów społecznych i ekonomicznych, wysoce szkodliwe.
Uważamy, że Wojewoda Dolnośląski powinien podjąć działania, które zapobiegną całkowitej likwidacji przemysłu przetwórstwa drobiowego na Dolnym Śląsku.
Prezes Dolnośląskiego
Zrzeszenia Hodowców i producentów
Drobiu
lek. wet. Waldemar Szymański
Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej
Jan Żukowski