Wrocław, dnia 22.05.2001 r.
Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej stoi na stanowisku, że cena minimalna
rzepaku ze zbiorów w 2001 roku powinna kształtować się na poziomie 1100 złotych
za 1 tonę. Jednocześnie uważamy, że tak ustalona cena minimalna na rzepak
powinna być brana pod uwagę przy określaniu dopłat eksportowych do tego
surowca.
Określenie ceny minimalnej na ww. poziomie za 1 tonę rzepaku zagwarantuje opłacalność
produkcji rzepaku pod warunkiem zahamowania systematycznego wzrostu cen na środki
produkcji. Cena minimalna powinna odzwierciedlać wszystkie faktycznie
poniesione nakłady przez producenta rzepaku. Nie do przyjęcia jest również
sytuacja, że zakłady tłuszczowe wywierają naciski na plantatorów rzepaku,
aby ci podpisywali umowy kontraktacyjne bez jednoznacznie określonej ceny. Określenie
ceny rzepaku w momencie dostarczenia go do zakładów tłuszczowych, a także
wielokrotnie wydłużany termin płatności jest działaniem monopolistycznym
tych zakładów. Konsekwencją tego jest coraz większy spadek dochodów rolnika
oraz wyniszczanie rodzimej produkcji.
Za Zarząd Dolnośląskiej Izby Rolniczej
Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej
Jan Żukowski