Wczoraj w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi minister Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami Związku Polskie Mięso, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.
Minister Marek Sawicki podkreślił konieczność współpracy producentów i eksporterów w przygotowywaniu jednolitych jakościowo dużych partii towarów. „Przygotowanie warunków i uzgodnienie pomiędzy służbami weterynaryjnymi stwarza możliwość do wejścia naszych produktów na dalekie i dotąd egzotyczne rynki. Są to rynki bardzo wymagające, ale duże i opłacalne. Jednak to, jak i na ile będziemy na nich obecni zależy już od samych producentów i eksporterów” – powiedział szef resortu.
Minister M. Sawicki przypomniał także, że uchwalona w tym roku ustawa o Funduszach Promocji daje realne podstawy do wzmocnienia działań promocyjnych także na tych rynkach. „Powstanie poszczególnych funduszy, a już dzisiaj widać, ze mogą to być stosunkowo duże środki, powinno przyczynić się do znacznie szybszego i pełniejszego przedstawienia bogatej oferty eksportowej. Ten nowy instrument wymaga jednak podejmowania przemyślanych wspólnych, jednolitych działań wielu branż, a nie ograniczanie się do pojedynczych wystąpień czy wyjazdów” – podkreślił.
W rozmowach uczestniczył również główny lekarz weterynarii Janusz Związek, który przedstawił wymagania weterynaryjne obowiązujące przy eksporcie mięsa i jego przetworów do Chin, Japonii, Wietnamu, Singapuru, Indonezji, a także Rosji.
Podczas spotkania podkreślono duże zainteresowania przetwórców drobiu rynkami krajów arabskich.