W Unii Europejskiej i w Polsce rynek wieprzowiny jest największym i
najważniejszym rynkiem mięsa zarówno dla konsumentów, jak i producentów. W obu
wypadkach boryka się on z dwoma podstawowymi problemami – z barierą
popytu
oraz cyklicznością rozwoju produkcji i cen.
Unia Europejska
Spożycie
Wieprzowina zajmuje w Unii czołową pozycję w spożyciu mięsa w ogóle. W
większości krajów Unii Europejskiej utrzymuje się to od pół wieku, a we
Włoszech, Hiszpanii i Portugalii ukształtowało się w ostatnich dwudziestu
latach.
W latach 1990-2002 przeciętne spożycie wieprzowiny (w wadze
poubojowej) zwiększyło się z 41 do 44 kg/osobę, tj. o 6%. Jest to jednak
rezultatem jego wzrostu jedynie w krajach Europy Południowej: w Hiszpanii i w
Portugalii o 43%, a we Włoszech o 23%. W pozostałych krajach Unii od lat
utrzymuje się ono mniej więcej na tym samym poziomie. W 2006 roku może ono,
według szacunków Komisji Europejskiej1, zwiększyć się do 45,6 kg/osobę, tj. o
3%. Jest to jednak zmiana mieszcząca się w granicach okresowych wahań i nie
stwarza możliwości znacznego wzrostu produkcji.
Tabela 1. Spożycie wieprzowiny (w wadze poubojowej) w Polsce i w UE (w kg/osobę)
Kraj |
1990 |
1995 |
2000 |
2002 |
2006 |
UE-15 |
40,8 |
40,8 |
43,4 |
44,3 |
45,6 |
Polska |
44,2 |
44,7 |
45,3 |
46,1 |
47,0 |
Produkcja
W latach 1995-2000 produkcja trzody chlewnej w Unii
Europejskiej zwiększyła się z 16,1 do 17,6 tys. ton wagi poubojowej, tj. o 9%.
przy czym w Hiszpanii (gdzie wzrost spożycia był wysoki) wzrost wyniósł 31%, ale
w Holandii i Wielkiej
Brytanii wystąpił w tym okresie spadek o około 10%.
Komisja Europejska przewiduje, że w 2006 roku produkcja trzody wyniesie 18.564
tys. ton i będzie większa niż w 2000 roku o 6%.
Tabela 2. Produkcja oraz samowystarczalność rynku wieprzowiny w wybranychkrajach Unii Europejskiej
Kraje |
Produkcja (w tys. t) wagi poubojowej |
Zmiany produkcji (w %) |
Samowystarczalność (w %) | ||||
1995 |
2000 |
2006 |
2000/1995 |
2006/2000 |
2000 |
2006 | |
UE-15 w tym: |
16107 |
17590 |
18564 |
109,2 |
105,5 |
109 |
160 |
Belgia/Luksemburg |
1029 |
1090 |
- |
105,9 |
- |
225 |
- |
Dania |
1517 |
1677 |
- |
110,5 |
- |
489 |
- |
Francja |
2140 |
2305 |
- |
107,7 |
- |
105 |
- |
Hiszpania |
2252 |
2954 |
- |
131,2 |
- |
114 |
- |
Holandia |
1885 |
1760 |
- |
93,4 |
- |
277 |
- |
Niemcy |
3430 |
3881 |
- |
113,1 |
- |
86 |
- |
Wielka Brytania |
1010 |
901 |
- |
89,2 |
- |
64 |
- |
Ceny i opłacalność produkcji
W ostatnich kilkunastu latach ceny trzody w Unii Europejskiej, silnie wahając
się, były w skali rocznej znacznie zróżnicowane. Nie wykazywały tendencji
wzrostowej, realnie więc malały. Jednak systematyczny spadek cen zbóż i pasz2
powodował, że produkcja trzody była opłacalna i rosła. Poza spadkiem cen pasz,
duży wpływ na opłacalność i poziom produkcji wywierały prawdopodobnie korzyści
wynikające z postępującej koncentracji produkcji. Tylko w latach 1995-1999
liczba producentów trzody w Unii Europejskiej zmniejszyła się z 1276 do 1009
tys. a więc o 21%. Wahania cen są bardzo dokuczliwe dla producentów unijnych
oraz polskich. Tymczasem w Polsce panuje powszechne przekonanie, że w Unii
Europejskiej ceny trzody, dzięki interwencji, są ustabilizowane, co nie jest
zgodne z rzeczywistością. Ceny trzody cyklicznie falują, osiągając poziom
najniższy w okresie szczytowej, a najwyższy w okresie niskiej podaży. Duża jest
też amplituda wahań tych cen.
Na przykład w 1999 roku w Niemczech były one
niższe aniżeli w 1997 roku o 36% (por. wykresy 1 i 2). Po osiągnięciu w 2001
roku szczytowego poziomu, w 2003 roku będą znów o około 30% niższe.
Kolejny szczytowy poziom cen
trzody w Niemczech, a tym samym i w Unii
Europejskiej, wystąpi najprawdopodobniej w latach 2004-2005, a niski w latach
2006-2007.
Wykres 1. Miesięczny poziom cen żywca wieprzowego w Niemczech (w euro/100 kg wagi poubojowej)
Wykres 2. Miesięczny poziom cen żywca wieprzowego we Francji (w euro/100 kg wagi poubojowej)
Poziom cen trzody w poszczególnych krajach Unii Europejskiej jest zróżnicowany. W krajach wybitnie wyspecjalizowanych w produkcji wieprzowiny, dwutrzykrotnie przewyższającej spożycie, jak w Danii, Holandii czy Belgii, ceny tego mięsa są zazwyczaj od kilku do kilkunastu procent niższe niż średnio w Unii. Względnie wysokie są natomiast w krajach o niskim poziomie samowystarczalności. W Niemczech ceny trzody są na ogół zbliżone do przeciętnego unijnego poziomu.
Tabela 3. Rynkowe ceny trzody standardowej jakości w krajach Unii Europejskiej i w Polsce
1999 |
2000 |
2001 |
I - IX 2002 | |||||
Kraje |
euro/100 kg wagi poubojowej |
w % przeciętnej ceny w UE |
euro/100 kg wagi poubojowej |
w % przeciętnej ceny w UE |
euro/100 kg wagi poubojowej |
w % przeciętnej ceny w UE |
euro/100 kg wagi poubojowej |
w % przeciętnej ceny w UE |
Belgia |
101,2 |
86,5 |
138,2 |
96,2 |
165,4 |
97,7 |
135,9 |
98,3 |
Luxemburg |
140,0 |
119,7 |
161,3 |
112,3 |
180,3 |
106,5 |
140,6 |
101,7 |
Dania |
103,5 |
88,5 |
132,1 |
92,0 |
157,2 |
92,9 |
129,2 |
93,4 |
Niemcy |
113,8 |
97,3 |
143,8 |
100,1 |
170,5 |
100,7 |
141,2 |
102,1 |
Grecja |
148,0 |
126,4 |
168,0 |
117,0 |
221,0 |
130,5 |
156,5 |
113,2 |
Hiszpania |
111,6 |
95,4 |
142,4 |
99,2 |
174,7 |
103,2 |
142,8 |
103,3 |
Francja |
113,5 |
97,0 |
139,5 |
97,1 |
164,5 |
97,2 |
131,3 |
94,9 |
Irlandia |
103,1 |
88,1 |
129,4 |
90,1 |
146,3 |
86,4 |
129,5 |
93,6 |
Włochy |
131,2 |
112,1 |
157,0 |
109,3 |
191,3 |
113,0 |
153,1 |
110,7 |
Holandia |
93,1 |
79,6 |
127,1 |
88,5 |
141,5 |
83,6 |
122,6 |
88,6 |
Portugalia |
114,8 |
98,1 |
143,1 |
99,7 |
172,0 |
101,6 |
149,4 |
108,0 |
Wlk. Bryt. |
119,6 |
102,2 |
149,5 |
104,1 |
184,4 |
108,9 |
152,8 |
110,5 |
Austria |
118,2 |
101,0 |
134,7 |
93,8 |
157,6 |
93,1 |
140,7 |
101,7 |
Austria |
121,8 |
104,1 |
146,6 |
102,1 |
152,8 |
90,3 |
148,6 |
107,4 |
Szwecja |
121,3 |
103,7 |
141,4 |
98,5 |
159,5 |
94,2 |
138,6 |
100,2 |
UE-15 |
117,0 |
100,0 |
143,6 |
100,0 |
169,3 |
100,0 |
138,3 |
100,0 |
Polska |
91,8 |
78,5 |
117,7 |
82,0 |
152,1 |
89,9 |
119,8 |
86,6 |
Interwencja i eksport
Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej
kształtują głównie siły rynkowe. Ingerencja państwa sprowadza się jedynie do
subsydiowania prywatnego magazynowania i eksportu mięsa w okresach depresji cen.
Komisja Europejska zezwala na uruchomienie programu prywatnego magazynowania,
gdy przeciętna cena rynkowa trzody w Unii Europejskiej kształtuje się poniżej
103% ceny bazowej.
W ostatnich latach cena bazowa półtusz standardowej jakości wynosi 150,9
euro/100 kg, czyli około 130 euro/100 kg wagi poubojowej i około 100 euro/100 kg
wagi żywej. Skuteczność tego rodzaju interwencji jest niewielka, gdyż na ogół
ceny rynkowe w okresach depresji są znacznie niższe od ceny bazowej. Na przykład
jesienią 1998 roku ceny trzody w Niemczech były o około 30% niższe od ceny
bazowej i o około 45% niższe od cen rynkowych z jesieni 1997 roku. Trzeba jednak
podkreślić, że bez jakiejkolwiek interwencji amplituda wahań cen rynkowych
byłaby z pewnością jeszcze większa.
Instrumentem towarzyszącym dopłatom do
prywatnego magazynowania wieprzowiny jest subsydiowanie eksportu. Zgodnie z WTO,
Unia Europejska może subsydiować rocznie 444 tys. ton wieprzowiny, a więc około
40% jej eksportu.
Lata |
Eksport (tys. ton) |
Import (tys. ton) |
Saldo |
1995 |
787 |
22 |
765 |
1996 |
832 |
44 |
788 |
1997 |
898 |
63 |
835 |
1998 |
1017 |
48 |
969 |
1999 |
1356 |
60 |
1296 |
2000 |
1281 |
80 |
1201 |
2001 |
1094 |
54 |
1040 |
2002 |
1200 |
56 |
1144 |
2006 |
1204 |
77 |
1127 |
W ostatnich latach unijny eksport wieprzowiny kształtował się w granicach
1,1-1,3 mln ton. Komisja Europejska nie przewiduje jego wzrostu w najbliższych
latach.
Polska
Produkcja i spożycie
W Polsce produkcja wieprzowiny w ostatnich kilkunastu latach charakteryzuje
się stagnacją i znacznymi wahaniami. W okresach wzrostu wynosi około 2,1 mln ton
(w wadze poubojowej), a w okresach spadku – 1,8-1,9 mln ton.
Wraz z produkcją
zmienia się spożycie, ale nie proporcjonalnie. Spożycie waha się w granicach
43-46 kg/osobę w wadze poubojowej. W roku gospodarczym 2002/03 produkcja trzody
chlewnej osiągnie po raz kolejny szczytowy poziom. Jest on wyższy od poziomu
notowań z roku gospodarczego 2000/01 o około 15% i, jak zwykle w takiej sytuacji
będzie znacznie przewyższać popyt. Bardzo niskie od kilku miesięcy ceny trzody
doprowadzą do kolejnego spadku produkcji. Ceny i opłacalność produkcji
W
Polsce, podobnie jak w Unii Europejskiej, ceny trzody zmieniają się w kierunku
odwrotnym w stosunku do produkcji (wykres 3). Wzrosty i spadki przeciętnych
rocznych cen skupu trzody mieszczą się w granicach 25-45%.
Niskie i wysokie
ceny w Polsce i w Unii Europejskiej występują mniej więcej w tym samym czasie. W
obu sytuacjach ceny tuczników standardowej jakości (klasy E i U) w Polsce i w
Niemczech (wyrażone w euro) są podobne. Natomiast
przeciętne ceny skupu
trzody w Polsce są o kilkanaście procent niższe niż w Unii Europejskiej. Na
początku br. przeciętne ceny skupu trzody w Polsce wynosiły około 3 zł/kg i na
tym poziomie utrzymają się do połowy roku, a więc będą niższe aniżeli
w I
półroczu 2002 roku o 21% i o 29% niższe aniżeli w I półroczu 2001 roku. Poza
dominującym wpływem cen żywca, istotny wpływ na opłacalność produkcji i jej
rozwój mają również ceny zbóż i pasz. Ceny zbóż także obniżyły się, ale w
dużo
mniejszym stopniu niż ceny trzody. W rezultacie opłacalność chowu trzody
znacząco się pogorszyła. Relacja cen trzoda: żyto w I półroczu 2003 roku wynosić
będzie około 8: 1, a trzoda: jeczmień około 7: 1. Obie relacje będą więc węższe
o mniej więcej
10% od relacji granicznych. Przy takiej opłacalności chów
będzie ograniczany.
Wykres 3. Produkcja i ceny żywca wieprzowego w Polsce w latach gospodarczych
Interwencja
Dotychczasowa interwencja na rynku
wieprzowiny w Polsce polega na zakupach tego mięsa na zapasy w okresach wysokiej
produkcji i nadmiernej podaży oraz na upłynnianiu tych zapasów w okresach
niskiej produkcji na rynku wewnętrznym
lub na rynkach zewnętrznych. Podobnie
jak w Unii Europejskiej, w Polsce interwencja na rynku wieprzowiny jedynie
łagodzi wahania produkcji i cen, ale ich nie eliminuje, ponieważ na rynku tym
mamy do czynienia z permanentnym stanem nierównowagi między popytem a podażą.
Stan ten jest wynikiem wielu czynników, chociażby takich, jak właściwości
rozrodcze świń i duża w związku z tym elastyczność produkcji, niska dochodowa i
cenowa elastyczność popytu, czy też
opóźnienie skutków na rynku w stosunku do
decyzji produkcyjnych gospodarstw, podejmowanych pod wpływem bieżących, a nie
przewidywanych cen.
Handel zagraniczny wieprzowiną
Od początku 2001 roku
handel z Unią odbywa się na zasadach wynikających z umowy o liberalizacji. Na
jej podstawie zniknęły więc, przynajmniej formalne, przeszkody ograniczające
import wieprzowiny z Polski. Pozostały jedynie bezcłowe
kontyngenty. W 2002
roku import z Unii Europejskiej wyniósł 48 tys. ton mięsa, a eksport do Unii był
znikomy. Przyczyn tak małego eksportu do Unii Europejskiej zwykło się upatrywać
w tym, że Unia celowo go utrudnia pod pretekstem niespełniania
przez Polskę
wymogów weterynaryjnych i fitosanitarnych. Tymczasem rzeczywistym powodem jest
prawdopodobnie większa atrakcyjność oferty towarowej unijnej niż polskiej.
Przykładem może być chociażby duński boczek czy szynka.
Jeśli dotychczasowe
różnice w obustronnym zainteresowaniu handlem wieprzowiną i jej przetworami nie
zmienią się, to nie zmieni się również bilans handlu.
Nadal będziemy więcej
importowali z Unii niż eksportowali na tamtejsze rynki. Szans eksportu upatrywać
więc należy prawie wyłącznie w rynkach pozaunijnych. Ich wykorzystanie jest
bardzo ważne, gdyż Polska jest od połowy lat 90.
strukturalnym eksporterem
wieprzowiny. Dotychczas Polska formalnie nie stosowała dopłat do eksportu
wieprzowiny
i tym samym nie wykorzystywała przysługujących jej limitów, tj.
ilościowego i wartościowego. Faktycznie jednak dotowało się u nas eksport
poprzez sprzedaż półtusz wieprzowych pochodzących z zakupów interwencyjnych lub
rotacyjnych
po cenach znacznie niższych od cen zakupu. W ramach Unii
Europejskiej Polska będzie mogła korzystać z dopłat do eksportu z budżetu
unijnego na zasadach obowiązujących kraje unijne.