Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rynek Wieprzowy

1 kwietnia 2003

W Unii Europejskiej i w Polsce rynek wieprzowiny jest największym i najważniejszym rynkiem mięsa zarówno dla konsumentów, jak i producentów. W obu wypadkach boryka się on z dwoma podstawowymi problemami – z barierą popytu
oraz cyklicznością rozwoju produkcji i cen.

Unia Europejska
Spożycie

Wieprzowina zajmuje w Unii czołową pozycję w spożyciu mięsa w ogóle. W większości krajów Unii Europejskiej utrzymuje się to od pół wieku, a we Włoszech, Hiszpanii i Portugalii ukształtowało się w ostatnich dwudziestu latach.
W latach 1990-2002 przeciętne spożycie wieprzowiny (w wadze poubojowej) zwiększyło się z 41 do 44 kg/osobę, tj. o 6%. Jest to jednak rezultatem jego wzrostu jedynie w krajach Europy Południowej: w Hiszpanii i w Portugalii o 43%, a we Włoszech o 23%. W pozostałych krajach Unii od lat utrzymuje się ono mniej więcej na tym samym poziomie. W 2006 roku może ono, według szacunków Komisji Europejskiej1, zwiększyć się do 45,6 kg/osobę, tj. o 3%. Jest to jednak zmiana mieszcząca się w granicach okresowych wahań i nie stwarza możliwości znacznego wzrostu produkcji.

Tabela 1. Spożycie wieprzowiny (w wadze poubojowej) w Polsce i w UE (w kg/osobę)

Kraj
1990
1995
2000
2002
2006
UE-15
40,8
40,8
43,4
44,3
45,6
Polska
44,2
44,7
45,3
46,1
47,0

Produkcja

W latach 1995-2000 produkcja trzody chlewnej w Unii Europejskiej zwiększyła się z 16,1 do 17,6 tys. ton wagi poubojowej, tj. o 9%. przy czym w Hiszpanii (gdzie wzrost spożycia był wysoki) wzrost wyniósł 31%, ale w Holandii i Wielkiej
Brytanii wystąpił w tym okresie spadek o około 10%. Komisja Europejska przewiduje, że w 2006 roku produkcja trzody wyniesie 18.564 tys. ton i będzie większa niż w 2000 roku o 6%.

Tabela 2. Produkcja oraz samowystarczalność rynku wieprzowiny w wybranychkrajach Unii Europejskiej

Kraje

Produkcja (w tys. t)
wagi poubojowej
Zmiany produkcji
(w %)
Samowystarczalność
(w %)
 
1995
2000
2006
2000/1995
2006/2000
2000
2006
UE-15
w tym:
16107
17590
18564
109,2
105,5
109
160
Belgia/Luksemburg
1029
1090
-
105,9
-
225
-
Dania
1517
1677
-
110,5
-
489
-
Francja
2140
2305
-
107,7
-
105
-
Hiszpania
2252
2954
-
131,2
-
114
-
Holandia
1885
1760
-
93,4
-
277
-
Niemcy
3430
3881
-
113,1
-
86
-
Wielka Brytania
1010
901
-
89,2
-
64
-

Ceny i opłacalność produkcji

W ostatnich kilkunastu latach ceny trzody w Unii Europejskiej, silnie wahając się, były w skali rocznej znacznie zróżnicowane. Nie wykazywały tendencji wzrostowej, realnie więc malały. Jednak systematyczny spadek cen zbóż i pasz2 powodował, że produkcja trzody była opłacalna i rosła. Poza spadkiem cen pasz, duży wpływ na opłacalność i poziom produkcji wywierały prawdopodobnie korzyści wynikające z postępującej koncentracji produkcji. Tylko w latach 1995-1999 liczba producentów trzody w Unii Europejskiej zmniejszyła się z 1276 do 1009 tys. a więc o 21%. Wahania cen są bardzo dokuczliwe dla producentów unijnych oraz polskich. Tymczasem w Polsce panuje powszechne przekonanie, że w Unii Europejskiej ceny trzody, dzięki interwencji, są ustabilizowane, co nie jest zgodne z rzeczywistością. Ceny trzody cyklicznie falują, osiągając poziom najniższy w okresie szczytowej, a najwyższy w okresie niskiej podaży. Duża jest też amplituda wahań tych cen.
Na przykład w 1999 roku w Niemczech były one niższe aniżeli w 1997 roku o 36% (por. wykresy 1 i 2). Po osiągnięciu w 2001 roku szczytowego poziomu,  w 2003 roku będą znów o około 30% niższe. Kolejny szczytowy poziom cen
trzody w Niemczech, a tym samym i w Unii Europejskiej, wystąpi najprawdopodobniej w latach 2004-2005, a niski w latach 2006-2007.

Wykres 1. Miesięczny poziom cen żywca wieprzowego w Niemczech (w euro/100 kg wagi poubojowej)

Wykres 2. Miesięczny poziom cen żywca wieprzowego we Francji (w euro/100 kg wagi poubojowej)

Poziom cen trzody w poszczególnych krajach Unii Europejskiej jest zróżnicowany. W krajach wybitnie wyspecjalizowanych w produkcji wieprzowiny, dwutrzykrotnie przewyższającej spożycie, jak w Danii, Holandii czy Belgii, ceny tego mięsa są zazwyczaj od kilku do kilkunastu procent niższe niż średnio w Unii. Względnie wysokie są natomiast w krajach o niskim poziomie samowystarczalności. W Niemczech ceny trzody są na ogół zbliżone do przeciętnego unijnego poziomu.

Tabela 3. Rynkowe ceny trzody standardowej jakości w krajach Unii Europejskiej i w Polsce

 
1999
2000
2001
I - IX 2002
Kraje
euro/100 kg wagi
poubojowej
w % przeciętnej
ceny w UE
euro/100 kg wagi
poubojowej
w % przeciętnej
ceny w UE
euro/100 kg wagi
poubojowej
w % przeciętnej
ceny w UE
euro/100 kg wagi
poubojowej
w % przeciętnej
ceny w UE
Belgia
101,2
86,5
138,2
96,2
165,4
97,7
135,9
98,3
Luxemburg
140,0
119,7
161,3
112,3
180,3
106,5
140,6
101,7
Dania
103,5
88,5
132,1
92,0
157,2
92,9
129,2
93,4
Niemcy
113,8
97,3
143,8
100,1
170,5
100,7
141,2
102,1
Grecja
148,0
126,4
168,0
117,0
221,0
130,5
156,5
113,2
Hiszpania
111,6
95,4
142,4
99,2
174,7
103,2
142,8
103,3
Francja
113,5
97,0
139,5
97,1
164,5
97,2
131,3
94,9
Irlandia
103,1
88,1
129,4
90,1
146,3
86,4
129,5
93,6
Włochy
131,2
112,1
157,0
109,3
191,3
113,0
153,1
110,7
Holandia
93,1
79,6
127,1
88,5
141,5
83,6
122,6
88,6
Portugalia
114,8
98,1
143,1
99,7
172,0
101,6
149,4
108,0
Wlk. Bryt.
119,6
102,2
149,5
104,1
184,4
108,9
152,8
110,5
Austria
118,2
101,0
134,7
93,8
157,6
93,1
140,7
101,7
Austria
121,8
104,1
146,6
102,1
152,8
90,3
148,6
107,4
Szwecja
121,3
103,7
141,4
98,5
159,5
94,2
138,6
100,2
UE-15
117,0
100,0
143,6
100,0
169,3
100,0
138,3
100,0
Polska
91,8
78,5
117,7
82,0
152,1
89,9
119,8
86,6

Interwencja i eksport
Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej kształtują głównie siły rynkowe. Ingerencja państwa sprowadza się jedynie do subsydiowania prywatnego magazynowania i eksportu mięsa w okresach depresji cen. Komisja Europejska zezwala na uruchomienie programu prywatnego magazynowania, gdy przeciętna cena rynkowa trzody w Unii Europejskiej kształtuje się poniżej 103% ceny bazowej.

W ostatnich latach cena bazowa półtusz standardowej jakości wynosi 150,9 euro/100 kg, czyli około 130 euro/100 kg wagi poubojowej i około 100 euro/100 kg wagi żywej. Skuteczność tego rodzaju interwencji jest niewielka, gdyż na ogół ceny rynkowe w okresach depresji są znacznie niższe od ceny bazowej. Na przykład jesienią 1998 roku ceny trzody w Niemczech były o około 30% niższe od ceny bazowej i o około 45% niższe od cen rynkowych z jesieni 1997 roku. Trzeba jednak podkreślić, że bez jakiejkolwiek interwencji amplituda wahań cen rynkowych byłaby z pewnością jeszcze większa.
Instrumentem towarzyszącym dopłatom do prywatnego magazynowania wieprzowiny jest subsydiowanie eksportu. Zgodnie z WTO, Unia Europejska może subsydiować rocznie 444 tys. ton wieprzowiny, a więc około 40% jej eksportu.

Lata
Eksport (tys. ton)
Import (tys. ton)
Saldo
1995
787
22
765
1996
832
44
788
1997
898
63
835
1998
1017
48
969
1999
1356
60
1296
2000
1281
80
1201
2001
1094
54
1040
2002
1200
56
1144
2006
1204
77
1127

W ostatnich latach unijny eksport wieprzowiny kształtował się w granicach 1,1-1,3 mln ton. Komisja Europejska nie przewiduje jego wzrostu w najbliższych latach.

Polska

Produkcja i spożycie

W Polsce produkcja wieprzowiny w ostatnich kilkunastu latach charakteryzuje się stagnacją i znacznymi wahaniami. W okresach wzrostu wynosi około 2,1 mln ton (w wadze poubojowej), a w okresach spadku – 1,8-1,9 mln ton.
Wraz z produkcją zmienia się spożycie, ale nie proporcjonalnie. Spożycie waha się w granicach 43-46 kg/osobę w wadze poubojowej. W roku gospodarczym 2002/03 produkcja trzody chlewnej osiągnie po raz kolejny szczytowy poziom. Jest on wyższy od poziomu notowań z roku gospodarczego 2000/01 o około 15% i, jak zwykle w takiej sytuacji będzie znacznie przewyższać popyt. Bardzo niskie od kilku miesięcy ceny trzody doprowadzą do kolejnego spadku produkcji. Ceny i opłacalność produkcji
W Polsce, podobnie jak w Unii Europejskiej, ceny trzody zmieniają się w kierunku odwrotnym w stosunku do produkcji (wykres 3). Wzrosty i spadki przeciętnych rocznych cen skupu trzody mieszczą się w granicach 25-45%.
Niskie i wysokie ceny w Polsce i w Unii Europejskiej występują mniej więcej w tym samym czasie. W obu sytuacjach ceny tuczników standardowej jakości (klasy E i U) w Polsce i w Niemczech (wyrażone w euro) są podobne. Natomiast
przeciętne ceny skupu trzody w Polsce są o kilkanaście procent niższe niż w Unii Europejskiej. Na początku br. przeciętne ceny skupu trzody w Polsce wynosiły około 3 zł/kg i na tym poziomie utrzymają się do połowy roku, a więc będą niższe aniżeli
w I półroczu 2002 roku o 21% i o 29% niższe aniżeli w I półroczu 2001 roku. Poza dominującym wpływem cen żywca, istotny wpływ na opłacalność produkcji i jej rozwój mają również ceny zbóż i pasz. Ceny zbóż także obniżyły się, ale w dużo
mniejszym stopniu niż ceny trzody. W rezultacie opłacalność chowu trzody znacząco się pogorszyła. Relacja cen trzoda: żyto w I półroczu 2003 roku wynosić będzie około 8: 1, a trzoda: jeczmień około 7: 1. Obie relacje będą więc węższe o mniej więcej
10% od relacji granicznych. Przy takiej opłacalności chów będzie ograniczany.

Wykres 3. Produkcja i ceny żywca wieprzowego w Polsce w latach gospodarczych

Interwencja
Dotychczasowa interwencja na rynku wieprzowiny w Polsce polega na zakupach tego mięsa na zapasy w okresach wysokiej produkcji i nadmiernej podaży oraz na upłynnianiu tych zapasów w okresach niskiej produkcji na rynku wewnętrznym
lub na rynkach zewnętrznych. Podobnie jak w Unii Europejskiej, w Polsce interwencja na rynku wieprzowiny jedynie łagodzi wahania produkcji i cen, ale ich nie eliminuje, ponieważ na rynku tym mamy do czynienia z permanentnym stanem nierównowagi między popytem a podażą. Stan ten jest wynikiem wielu czynników, chociażby takich, jak właściwości rozrodcze świń i duża w związku z tym elastyczność produkcji, niska dochodowa i cenowa elastyczność popytu, czy też
opóźnienie skutków na rynku w stosunku do decyzji produkcyjnych gospodarstw, podejmowanych pod wpływem bieżących, a nie przewidywanych cen.

Handel zagraniczny wieprzowiną
Od początku 2001 roku handel z Unią odbywa się na zasadach wynikających z umowy o liberalizacji. Na jej podstawie zniknęły więc, przynajmniej formalne, przeszkody ograniczające import wieprzowiny z Polski. Pozostały jedynie bezcłowe
kontyngenty. W 2002 roku import z Unii Europejskiej wyniósł 48 tys. ton mięsa, a eksport do Unii był znikomy. Przyczyn tak małego eksportu do Unii Europejskiej zwykło się upatrywać w tym, że Unia celowo go utrudnia pod pretekstem niespełniania
przez Polskę wymogów weterynaryjnych i fitosanitarnych. Tymczasem rzeczywistym powodem jest prawdopodobnie większa atrakcyjność oferty towarowej unijnej niż polskiej. Przykładem może być chociażby duński boczek czy szynka.
Jeśli dotychczasowe różnice w obustronnym zainteresowaniu handlem wieprzowiną i jej przetworami nie zmienią się, to nie zmieni się również bilans handlu.
Nadal będziemy więcej importowali z Unii niż eksportowali na tamtejsze rynki. Szans eksportu upatrywać więc należy prawie wyłącznie w rynkach pozaunijnych. Ich wykorzystanie jest bardzo ważne, gdyż Polska jest od połowy lat 90.
strukturalnym eksporterem wieprzowiny. Dotychczas Polska formalnie nie stosowała dopłat do eksportu wieprzowiny
i tym samym nie wykorzystywała przysługujących jej limitów, tj. ilościowego i wartościowego. Faktycznie jednak dotowało się u nas eksport poprzez sprzedaż półtusz wieprzowych pochodzących z zakupów interwencyjnych lub rotacyjnych
po cenach znacznie niższych od cen zakupu. W ramach Unii Europejskiej Polska będzie mogła korzystać z dopłat do eksportu z budżetu unijnego na zasadach obowiązujących kraje unijne.


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę