Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pusto w magazynach

1 lipca 2004

Tylko dziewięciu producentów z Małopolski złożyło deklaracje o posiadanych zapasach cukru. W całym kraju ich liczbę szacuje się na ok. 300. To niewiele. - Może producenci nie robią zapasów - zastanawiają się pracownicy ARR.

- Jakie przepisy, takie ich wykonanie - komentuje Andrzej Faliński, dyrektor Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji (skupia duże sieci handlowe). - Ministerstwo Rolnictwa do końca nie powiedziało wyraźnie, w jaki sposób liczyć zawartość cukru w ciastkach, czekoladkach, jogurtach i wszystkich produktach, które zawierają powyżej 10 proc. cukru.

Obowiązek raportowania o stanie zapasów tego surowca mają nie tylko cukrownie, producenci słodyczy czy soków, ale również handlowcy - hurtownicy tych artykułów oraz sklepikarze, wszyscy, którzy 1 maja tego roku mieli w magazynach więcej niż 5 ton cukru. Na tym nie koniec: każdy przedsiębiorca musiał również podać, ile cukru trzymał w zapasie przez cztery poprzednie lata, czyli od 2000 r. Było to o tyle trudne, że Bruksela domaga się obliczenia zawartości cukru w ciastkach i czekoladach oraz innych wyrobach cukierniczych, czego sprzedawca bez znajomości receptury produktu zrobić nie mógł. A producenci zwykle odmawiali ujawniania składu, zasłaniając się tajemnicą.

- Ministerstwo Rolnictwa dopiero na dwa tygodnie przed upływem składania deklaracji podało wzory, jak liczyć zawartość cukru w jogurtach, ciastkach itp. - mówi Andrzej Faliński.

Jak powiedziano nam w małopolskim oddziale Agencji Rynku Rolnego, do wczoraj wpłynęło tylko dziewięć deklaracji od producentów, ale liczba ta z pewnością wzrośnie, gdyż formularze można było przesyłać również pocztą. W całej Polsce zebrano ich ok. 300. To niewiele, zważywszy na fakt, że w całej branży spożywczej działa kilka tysięcy przedsiębiorstw, a 5 ton cukru to stan, jakim może wykazać się średniej wielkości sklep.

- Być może przedsiębiorcy nie robią zapasów - zastanawia się Radosław Iwański, rzecznik ARR.

Sonda przeprowadzona wśród firm zużywających cukier do produkcji wydaje się potwierdzać te przypuszczenia. - To jest zamrażanie gotówki. O tyle niecelowe, że ceny tego surowca cały czas się zmieniają. Kupując go dzisiaj, nie mam gwarancji, że na takiej operacji zarobię - mówi Alicja Pęgiel z Cechu Rzemiosł Spożywczych.

Deklaracji nie składał Zakład Produkcji Jogurtu "Magda" w Szaflarach, gdyż jak twierdzi jego właściciel Janusz Kubit, co tydzień kupuje ok. 2 ton, w sam raz tyle, ile potrzebuje do produkcji.

Informację o posiadanym cukrze złożył natomiast jeden z największych producentów słodyczy - firma Wawel. - Nie mamy nadmiernych zapasów, chociaż 1 maja cukru w magazynach było więcej niż przed rokiem - zapewnia Dariusz Orłowski, prezes zarządu spółki. - Przez ostatnie lata dynamicznie rozwijaliśmy sprzedaż oraz inwestowaliśmy w produkcję, dlatego też zużywamy więcej surowca.

Teraz ARR przekaże zebrane deklaracje do Brukseli, która oceni, czy Polska nie posiada zbyt dużych zapasów cukru. Każdy kraj członkowski może bowiem trzymać w magazynach tylko określoną jego ilość. Jeśli Komisja Europejska uzna, że jest go u nas za dużo, wtedy nadwyżkę trzeba będzie wyeksportować poza granice Unii, albo zutylizować. (ET)

Unijne rozporządzenie o nadmiernych zapasach zezwala nowym krajom członkowskim na posiadanie w magazynach tylko o 10 proc. więcej cukru niż wynosi średnia za ostatnie cztery lata. Polska, chcąc rozluźnić nieco te rygory, powszechnie krytykowane przez przedsiębiorców, uchwaliła własną ustawę "zapasową". Zezwala ona firmom na przechowywanie większej ilości cukru niż owe 10 proc., jeśli inwestując w produkcję, zwiększając sprzedaż, potrzebują więcej surowca niż w poprzednich latach.

Obowiązek informowania o posiadanych zapasach ma każdy producent, handlowiec, który na dzień 1 maja miał w magazynach więcej niż 5 ton cukru. Za niezłożenie deklaracji przedsiębiorca może zostać obłożony grzywną w wysokości 3 tys. zł. Gdyby jeszcze dodatkowo okazało się, że trzyma w magazynach nadmierne zapasy cukru, wtedy zapłaci za niego dodatkową karę.


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę