Znak „Poznaj Dobrą Żywność” zastąpił dawne znaki towarowe promujące polskie produkty, niezgodne z zasadami obowiązującymi w Unii Europejskiej. Uruchomiony 1 maja program doczekał się dziś pierwszych beneficjentów.
Goszczący we wtorek na Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego POLAGRA FOOD 2004 premier Marek Belka wręczył dyplomy 44 producentom wyrobów spożywczych, wyróżnionym w pierwszej edycji programu. Inaczej niż w przypadku znaków promujących produkty krajowe, o wyróżnienie w programie „Poznaj Dobrą Żywność” mogą się ubiegać producenci z obszaru całej Unii Europejskiej.
O przyznaniu znaku decyduje Kolegium Naukowe, na podstawie wyników badań samego produktu, surowców które posłużyły do jego wytworzenia, oraz warunków produkcji żywności. Procedury przyznawania znaku wymuszają na producencie utrzymywanie stałego poziomu jakości – znak przyznawany jest konkretnemu wyrobowi na 3 lata. Przed upływem tego czasu producent może wnioskować o powtórne badanie potwierdzające, że jakość nagrodzonej żywności nie pogorszyła się. Znak przyznany po raz kolejny obowiązuje pięć lat, po czym procedurę trzeba powtórzyć od nowa. Z drugiej strony, Kolegium Naukowe ma prawo uchylić znak przed upływem jego terminu ważności, jeśli znajdzie ku temu powody.
Zgłoszenia do programu są bezpłatne, a prawo zgłaszania nowych wyrobów maja wyłącznie sami producenci. Wraz z wnioskiem otrzymają oni wówczas listę niezbędnych badań potwierdzających jakość produktu. Program jest swoistą kontynuacją „Polskiej Dobrej Żywności” – dostosowaną do wymogów unijnego prawa.