Krajowa Rada Izb Rolniczych wystąpiła do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie działań na forum Unii Europejskiej w celu przesunięcia wdrożenia w życie planowanej reformy rynku cukru przynajmniej o 2 lata. . Jak podkreślają przedstawiciele samorządu rolniczego wniosek ich podyktowany jest występującymi obecnie dynamicznymi zmianami jakie zachodzą na wspólnotowych rynkach rolnych, czego przykładem może być aktualna sytuacja na rynku mleka i przetworów mlecznych.
Ważnym elementem mającym wpływ na zmianę sytuacji rynkowej jest również, między innymi, wzrost produkcji rolnej z przeznaczeniem na biokomponenty i biomasę.
- Biorąc pod uwagę ostatnie zmiany rynkowe, chociażby w wyżej wymienionych gałęziach produkcji, oraz tendencje odnośnie kształtowania sytuacji na poszczególnych rynkach, najbliższa przyszłość wydaje się być trudno przewidywalna. To stawia pod znakiem zapytania głębokie zmiany w sektorze cukrowym, jakie przyniosłoby wejście w życie projektowanych aktów prawnych na szczeblu Unii Europejskiej w niniejszej kwestii. Spadek różnicy cen pomiędzy cukrem produkowanym poza Unią Europejską a tym wytwarzanym na terenie Wspólnoty dodatkowo przysparza argumentów za odsunięciem w czasie omawianej reformy. Ponadto, rozważając przyszłość produkcji buraka cukrowego w Europie należy wziąć pod uwagę wzrost jego wykorzystania w kierunku przemysłu biopaliwowego, którego znaczenie, wziąwszy pod uwagę założenia Narodowego Planu Wskaźnikowego i stosownych rezolucji na szczeblu unijnym (planowany do 2020 roku wzrost dolewu biopaliw do 10%), dynamicznie będzie rosnąć – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.