Znaczne ochłodzenie w pierwszych dniach maja i opady śniegu mogą mieć negatywny wpływ na zawiązywanie owoców, szczególnie w przypadku wiśni i porzeczek, które w okresie kwitnienia są bardzo wrażliwe na chłody.
Obniżenie temperatury objęło większość obszaru Polski. Najniższe temperatury przy gruncie wystąpiły w okolicach Bydgoszczy, Torunia i Włocławka. Odnotowano tam spadek temperatury przy gruncie do -8 C. W koronach drzew temperatura spadła do -4 C.
Podobne obniżenia temperatury odnotowano także na Żuławach, gdzie również obserwowane są uszkodzenia pąków drzew i krzewów owocowych.
Na Kujawach i Żuławach uszkodzone zostały także pąki drzew pestkowych, głównie czereśni.
W centralnej Polsce odnotowano wyższe temperatury. W Skierniewicach temperatura spadła (w zależności od stacji pomiarowej) do -1,9 do - 3,3 C . Podobnie było także w innych rejonach. Obniżone będą plony czereśni. Poziom strat jest jednak bardzo zróżnicowany od kilku nawet do kilkudziesięciu procent. Podmarzły także kwiaty jabłoni, nie są to jednak straty istotne gospodarczo.
Niskie temperatury spowodowały przemarznięcia pąków kwiatowych truskawek. Niektórzy eksperci oceniają szkody na plantacjach truskawek deserowych na około 20%, co jednak nie powinno mieć większego wpływu na wielkość zbiorów. Wcześniejsze doniesienia o znacznie większych szkodach wydają się nie znajdować potwierdzenia i mogły być rozpowszechniane w celu zwiększenia popytu na zapasy mrożonych truskawek z ubiegłorocznych zbiorów.
Noc z 4. na 5. maja może ponownie przynieść znaczne obniżenie temperatury i wówczas uszkodzenia mogą być jeszcze większe.
W większości krajów europejskich kwitnienie upraw sadowniczych już się zakończyło i kraje te nie odnotowały większych szkód, jednak z uwagi na możliwe kolejne fale chłodów, nie formułuje się jeszcze oficjalnych ocen stanu tych upraw.
6727800
1