W ostatnią niedzielę sierpnia ogród ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi zadziwiał nie tylko pięknem zieleni i bogactwem gatunków roślin, ale też smakowitymi zapachami. Odbywało się tu wielkie gotowanie i degustacja znakomitych polskich przysmaków.
Gośćmi Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi byli polscy i unijni parlamentarzyści, członkowie rządu, radcowie handlowi ambasad, artyści i dziennikarze.
Otwierając imprezę szef resortu rolnictwa podkreślił, że pierwsze doświadczenia związane z naszym wejściem do Unii Europejskiej pokazały bardzo duże zainteresowanie polską żywnością. Minister Wojciech Olejniczak z zadowoleniem stwierdził również, że coraz lepiej układa się współpraca z unijnymi instytucjami, zarówno na szczeblu spotkań ministrów rolnictwa, jak i w stałych, roboczych kontaktach na niższych szczeblach.
W trakcie
trwania pikniku "Poznaj Dobrą Żywność", Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył
przedstawicielom firm branży rolno-spożywczej oraz dziennikarzom zajmującym się
problematyką rolną honorowe odznaki "Zasłużony dla rolnictwa".
Ponad 50 firm
branży rolno – spożywczej prezentowało swoje wyroby na ustawionych w plenerze
stoiskach. Dominowały produkty branży mleczarskiej: sery białe i żółte, jogurty,
serki smakowe, kefiry i maślanki zachwycały różnorodnością i bogactwem
asortymentów. Na grilach ustawionych przez zakłady mięsne smakowicie skwierczały
golonki, karkówki, kaszanki i kiełbaski. Nie zabrakło też tradycyjnych polskich
potraw: chleba razowego ze smalcem i ogórkiem, pierogów z mięsem, z serem, z
kapustą i z owocami, szynki z tłuszczykiem. Zagraniczni goście zachwyceni byli
zapachem i smakiem polskiego pieczywa, którego kilkadziesiąt gatunków
prezentowano w bardzo ciekawy sposób. Były również potrawy ulubione przez
jaroszów: owocowo – warzywne sałatki, marynaty, dżemy i powidła. Były tez
smakołyki: ciasta, cukierki, chałwa i inne łakocie produkowane przez zakłady
cukiernicze z całej Polski.
"Te produkty nie tylko spełniają wszystkie normy jakościowe, ale mają też niepowtarzalny smak i aromat, dlatego zdobywają serca i żołądki nie tylko Polaków, ale coraz bardziej zachwycają mieszkańców wielu państw Europy i świata" – powiedział do swoich gości minister Wojciech Olejniczak, zachęcając do konsumpcji.
Hasło pikniku – "Poznaj Dobrą Żywność" – najlepiej oddawało cel i atmosferę
niedzielnej imprezy.
Pierwsze znaki Programu "Poznaj Dobrą Żywność" zostaną
nadane podczas tegorocznych targów Polagra-Food.
PROGRAM PDŻ - POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ
Zasady programu
I. Cele i założenia ogólne Programu
1. Program jest dobrowolny, otwarty dla każdego przedsiębiorcy Państwa
Członkowskiego Unii Europejskiej. Program informuje o produktach żywnościowych
osiągających wyróżniające się cechy w zakresie jakości, określone w
specyfikacjach będących załącznikiem do Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność
(PDŻ).
2. Oznaczenie znakiem jakości PDŻ jest informacją, która pomaga
konsumentowi wybrać odpowiedni dla niego produkt. Jednocześnie realizowany jest
cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru
wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.
3.
Oznaczenie znakiem jakości PDŻ ma również na celu podnoszenie zaufania
konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i
stabilnej jakości.
4. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołuje Kolegium
Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych (Kolegium Naukowe) i autoryzuje jego
kompetencje w zakresie oceny jakości produktów żywnościowych.
5. Kolegium
Naukowe powoływane jest w liczbie do 16 członków, na okres 4 lat spośród osób
zapewniających najwyższe kompetencje w zakresie oceny jakości artykułów
rolno-spożywczych.
6. Kolegium Naukowe wybiera spośród swoich członków
przewodniczącego, trzech zastępców i sekretarza.
7. Minister może odwołać
członka Kolegium Naukowego przed upływem kadencji, z podaniem uzasadnienia
takiego odwołania.
8. Procedurę powoływania Kolegium Naukowego i tryb
rozpatrywania wniosku określa regulamin Kolegium, opracowany w terminie nie
dłuższym niż 3 miesiące od jego ukonstytuowania się.
9. Znak PDŻ jest
przyznawany uchwałą Kolegium Naukowego.
10. W celu zapewnienia stałego
wysokiego poziomu jakości produktów znak jakości PDŻ przyznawany jest na
określone okresy ważności, z możliwością odnowienia oraz uchylenia znaku.
11. Oznaczony znakiem jakości PDŻ produkt zawiera informację nt. jednostki
certyfikującej, tj. Kolegium Naukowego, wraz z numerem uchwały wpisanym do
rejestru.
12. Kontrolę produktów oznaczonych znakiem PDŻ sprawuje urzędowa
kontrola żywności lub akredytowane jednostki kontrolujące w zakresie ustalonym z
Kolegium Naukowym
II. Procedura Programu
1. Wnioski o nadanie znaku PDŻ składają przedsiębiorcy mający siedzibę w
Państwie Członkowskim Unii Europejskiej.
2. Wnioski wypełniane są na
formularzach, zawierających listę załączników niezbędnych do oceny jakości
produktu.
3. Wnioskodawca ponosi koszty badań i uzyskania zaświadczeń
wymaganych do złożenia wniosku oraz badań prowadzonych przez jednostki
nadzorujące.
4. Do kompetencji Kolegium Naukowego ds. jakości produktów
żywnościowych należy:
a) opracowywanie i zatwierdzanie procedur oceny
wyrobów i listy badań wymaganych dla każdej z grup produktów,
b) ocena
wniosków o przyznanie znaku oraz podejmowanie uchwały o przyznaniu lub odmowie
przyznania znaku,
c) ustalanie procedur i kryteriów nadzoru wytwarzania
wyrobów posiadających znak jakości PDŻ.
5. Kolegium Naukowe podejmuje
uchwały na podstawie wyników badań produktu i surowców oraz oceny warunków
wytwarzania.
6. Program posiada Regulamin określający tryb rozpatrywania
wniosku i odwołań od negatywnej uchwały Kolegium Naukowego.
7. Kolegium
Naukowe korzysta z pomocy organizacyjnej Komitetu Technicznego w Biurze Oznaczeń
Geograficznych i Promocji MRiRW.
8. Do zadań Komitetu Technicznego należy:
a) przyjmowanie i wstępna ocena dokumentacji wniosku
b) informowanie na
temat Programu
c) prowadzenie sekretariatu Kolegium Naukowego
III. Zakres przedmiotowy Programu
Programem objęte są następujące grupy produktów:
1. mięso i przetwory
mięsne
2. jaja i przetwory jajczarskie
3. mleko i przetwory mleczne
4. owoce, warzywa (w tym ziemniaki), grzyby i ich przetwory
5. zboża i
ich przetwory, w tym pieczywo
6. ryby, owoce morza i ich przetwory
7.
napoje bezalkoholowe
8. wody mineralne
9. miód
10. wyroby
cukiernicze i ciastkarskie
11. zioła i przyprawy
12.tłuszcze spożywcze
13. wyroby mieszane i wysoko przetworzone na bazie wymienionych wyżej
surowców
IV. System Kontroli Produktów PDŻ
1. Wewnętrzną kontrolę produktów organizuje i wykonuje producent, a także
prowadzi jej dokumentację.
2. Kontrolę produktów PDŻ sprawują organy
urzędowej kontroli żywności lub akredytowane jednostki kontrolujące.
3.
Organy urzędowej kontroli i jednostki kontrolujące mogą korzystać z badań
akredytowanych laboratoriów.
4. Przedsiębiorca, któremu przyznano znak jest
obowiązany na koniec każdego roku kalendarzowego dostarczyć Kolegium Naukowemu
potwierdzenie, przez jednostkę kontrolną, stosowanie wymogów Programu.
V. Okres ważności znaku PDŻ
1. Znak nadawany jest produktowi po raz pierwszy na okres do 3 lat.
2.
Znak nadawany jest produktowi po raz kolejny na okres do 5 lat.
3.
Producenci mogą zgłaszać wniosek o odnowienie znaku w przeciągu trzech miesięcy
przed upływem okresu ważności.
4. Znak może być uchylony przez Kolegium
Naukowe, przed upływem okresu ważności, zgodnie z Regulaminem Kolegium
Naukowego.
VI. Rejestr Produktów Programu PDŻ
1. Rejestr zawiera wykaz produktów, opatrzonych numerem uchwały Kolegium
Naukowego, które otrzymały znak PDŻ oraz ich charakterystykę, barwne zdjęcia,
nazwę i adres producenta, informacje o systemie sprzedaży.
2. Rejestr
prowadzony jest w języku polskim i angielskim.
3. Informacje zawarte w
Rejestrze są ogłaszane w publikacji Programu i na stronach internetowych.