MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Niedzielny piknik na dziedzińcu MRiRW

30 sierpnia 2004

W ostatnią niedzielę sierpnia ogród ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi zadziwiał nie tylko pięknem zieleni i bogactwem gatunków roślin, ale też smakowitymi zapachami. Odbywało się tu wielkie gotowanie i degustacja znakomitych polskich przysmaków.

Gośćmi Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi byli polscy i unijni parlamentarzyści, członkowie rządu, radcowie handlowi ambasad, artyści i dziennikarze.

Otwierając imprezę szef resortu rolnictwa podkreślił, że pierwsze doświadczenia związane z naszym wejściem do Unii Europejskiej pokazały bardzo duże zainteresowanie polską żywnością. Minister Wojciech Olejniczak z zadowoleniem stwierdził również, że coraz lepiej układa się współpraca z unijnymi instytucjami, zarówno na szczeblu spotkań ministrów rolnictwa, jak i w stałych, roboczych kontaktach na niższych szczeblach.

W trakcie trwania pikniku "Poznaj Dobrą Żywność", Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył przedstawicielom firm branży rolno-spożywczej oraz dziennikarzom zajmującym się problematyką rolną honorowe odznaki "Zasłużony dla rolnictwa".
Ponad 50 firm branży rolno – spożywczej prezentowało swoje wyroby na ustawionych w plenerze stoiskach. Dominowały produkty branży mleczarskiej: sery białe i żółte, jogurty, serki smakowe, kefiry i maślanki zachwycały różnorodnością i bogactwem asortymentów. Na grilach ustawionych przez zakłady mięsne smakowicie skwierczały golonki, karkówki, kaszanki i kiełbaski. Nie zabrakło też tradycyjnych polskich potraw: chleba razowego ze smalcem i ogórkiem, pierogów z mięsem, z serem, z kapustą i z owocami, szynki z tłuszczykiem. Zagraniczni goście zachwyceni byli zapachem i smakiem polskiego pieczywa, którego kilkadziesiąt gatunków prezentowano w bardzo ciekawy sposób. Były również potrawy ulubione przez jaroszów: owocowo – warzywne sałatki, marynaty, dżemy i powidła. Były tez smakołyki: ciasta, cukierki, chałwa i inne łakocie produkowane przez zakłady cukiernicze z całej Polski.

"Te produkty nie tylko spełniają wszystkie normy jakościowe, ale mają też niepowtarzalny smak i aromat, dlatego zdobywają serca i żołądki nie tylko Polaków, ale coraz bardziej zachwycają mieszkańców wielu państw Europy i świata" – powiedział do swoich gości minister Wojciech Olejniczak, zachęcając do konsumpcji.

Hasło pikniku – "Poznaj Dobrą Żywność" – najlepiej oddawało cel i atmosferę niedzielnej imprezy.
Pierwsze znaki Programu "Poznaj Dobrą Żywność" zostaną nadane podczas tegorocznych targów Polagra-Food.

PROGRAM PDŻ - POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ
Zasady programu

I. Cele i założenia ogólne Programu

1. Program jest dobrowolny, otwarty dla każdego przedsiębiorcy Państwa Członkowskiego Unii Europejskiej. Program informuje o produktach żywnościowych osiągających wyróżniające się cechy w zakresie jakości, określone w specyfikacjach będących załącznikiem do Programu PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność (PDŻ).
2. Oznaczenie znakiem jakości PDŻ jest informacją, która pomaga konsumentowi wybrać odpowiedni dla niego produkt. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru
wysokiej jakości i różnorodności żywności na Wspólnym Rynku.
3. Oznaczenie znakiem jakości PDŻ ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.
4. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi powołuje Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych (Kolegium Naukowe) i autoryzuje jego kompetencje w zakresie oceny jakości produktów żywnościowych.
5. Kolegium Naukowe powoływane jest w liczbie do 16 członków, na okres 4 lat spośród osób zapewniających najwyższe kompetencje w zakresie oceny jakości artykułów rolno-spożywczych.
6. Kolegium Naukowe wybiera spośród swoich członków przewodniczącego, trzech zastępców i sekretarza.
7. Minister może odwołać członka Kolegium Naukowego przed upływem kadencji, z podaniem uzasadnienia takiego odwołania.
8. Procedurę powoływania Kolegium Naukowego i tryb rozpatrywania wniosku określa regulamin Kolegium, opracowany w terminie nie dłuższym niż 3 miesiące od jego ukonstytuowania się.
9. Znak PDŻ jest przyznawany uchwałą Kolegium Naukowego.
10. W celu zapewnienia stałego wysokiego poziomu jakości produktów znak jakości PDŻ przyznawany jest na określone okresy ważności, z możliwością odnowienia oraz uchylenia znaku.
11. Oznaczony znakiem jakości PDŻ produkt zawiera informację nt. jednostki certyfikującej, tj. Kolegium Naukowego, wraz z numerem uchwały wpisanym do rejestru.
12. Kontrolę produktów oznaczonych znakiem PDŻ sprawuje urzędowa kontrola żywności lub akredytowane jednostki kontrolujące w zakresie ustalonym z Kolegium Naukowym

II. Procedura Programu

1. Wnioski o nadanie znaku PDŻ składają przedsiębiorcy mający siedzibę w Państwie Członkowskim Unii Europejskiej.
2. Wnioski wypełniane są na formularzach, zawierających listę załączników niezbędnych do oceny jakości produktu.
3. Wnioskodawca ponosi koszty badań i uzyskania zaświadczeń wymaganych do złożenia wniosku oraz badań prowadzonych przez jednostki nadzorujące.
4. Do kompetencji Kolegium Naukowego ds. jakości produktów żywnościowych należy:
a) opracowywanie i zatwierdzanie procedur oceny wyrobów i listy badań wymaganych dla każdej z grup produktów,
b) ocena wniosków o przyznanie znaku oraz podejmowanie uchwały o przyznaniu lub odmowie przyznania znaku,
c) ustalanie procedur i kryteriów nadzoru wytwarzania wyrobów posiadających znak jakości PDŻ.
5. Kolegium Naukowe podejmuje uchwały na podstawie wyników badań produktu i surowców oraz oceny warunków wytwarzania.
6. Program posiada Regulamin określający tryb rozpatrywania wniosku i odwołań od negatywnej uchwały Kolegium Naukowego.
7. Kolegium Naukowe korzysta z pomocy organizacyjnej Komitetu Technicznego w Biurze Oznaczeń Geograficznych i Promocji MRiRW.
8. Do zadań Komitetu Technicznego należy:
a) przyjmowanie i wstępna ocena dokumentacji wniosku
b) informowanie na temat Programu
c) prowadzenie sekretariatu Kolegium Naukowego

III. Zakres przedmiotowy Programu

Programem objęte są następujące grupy produktów:
1. mięso i przetwory mięsne
2. jaja i przetwory jajczarskie
3. mleko i przetwory mleczne
4. owoce, warzywa (w tym ziemniaki), grzyby i ich przetwory
5. zboża i ich przetwory, w tym pieczywo
6. ryby, owoce morza i ich przetwory
7. napoje bezalkoholowe
8. wody mineralne
9. miód
10. wyroby cukiernicze i ciastkarskie
11. zioła i przyprawy
12.tłuszcze spożywcze
13. wyroby mieszane i wysoko przetworzone na bazie wymienionych wyżej surowców

IV. System Kontroli Produktów PDŻ

1. Wewnętrzną kontrolę produktów organizuje i wykonuje producent, a także prowadzi jej dokumentację.
2. Kontrolę produktów PDŻ sprawują organy urzędowej kontroli żywności lub akredytowane jednostki kontrolujące.
3. Organy urzędowej kontroli i jednostki kontrolujące mogą korzystać z badań akredytowanych laboratoriów.
4. Przedsiębiorca, któremu przyznano znak jest obowiązany na koniec każdego roku kalendarzowego dostarczyć Kolegium Naukowemu potwierdzenie, przez jednostkę kontrolną, stosowanie wymogów Programu.

V. Okres ważności znaku PDŻ

1. Znak nadawany jest produktowi po raz pierwszy na okres do 3 lat.
2. Znak nadawany jest produktowi po raz kolejny na okres do 5 lat.
3. Producenci mogą zgłaszać wniosek o odnowienie znaku w przeciągu trzech miesięcy przed upływem okresu ważności.
4. Znak może być uchylony przez Kolegium Naukowe, przed upływem okresu ważności, zgodnie z Regulaminem Kolegium Naukowego.

VI. Rejestr Produktów Programu PDŻ

1. Rejestr zawiera wykaz produktów, opatrzonych numerem uchwały Kolegium Naukowego, które otrzymały znak PDŻ oraz ich charakterystykę, barwne zdjęcia, nazwę i adres producenta, informacje o systemie sprzedaży.
2. Rejestr prowadzony jest w języku polskim i angielskim.
3. Informacje zawarte w Rejestrze są ogłaszane w publikacji Programu i na stronach internetowych.


POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę