Już miliard złotych wypłaciła ARR przedsiębiorcom sprzedającym swoje produkty poza Wspólnotę Europejską od akcesji Polski do UE.
Odkąd jesteśmy w UE firmy mogą uzyskiwać dopłaty do eksportu produktów (refundacje wywozowe). ARR wypłaca refundacje m.in. do takich towarów jak: cukier, masło, mleko w proszku, sery, wołowina i cielęcina, mąka, skrobia ziemniaczana, drób i jaja, wyroby z wieprzowiny, jabłka i pomidory.
Administrowanie obrotem towarowym z zagranicą to podstawowa funkcja agencji. Dotyczy to rynków: cukru, mleka, mięsa, zbóż, owoców i warzyw. Oprócz dopłat, ARR monitoruje przepływ towarów, gdyż wspieranie przemysłu rolno – spożywczego w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE wiąże się z ogromnymi wydatkami. Dlatego przepływ towarów pomiędzy Wspólnotą Europejską a krajami trzecimi podlega monitoringowi. Oczywiście dotyczy to nie wszystkich produktów, tylko tak zwanych rynków wrażliwych i odpowiednich ilości tych produktów. Przepływ produktów w ramach UE jest wolny i nie podlega monitoringowi Agencji Rynku Rolnego.
W sumie od akcesji z Unią Europejską agencja wypłaciła przedsiębiorcom miliard złotych dopłat eksportowych. Ponad połowa wypłaconych środków to refundacje do wywozu cukru – około 600 mln zł. Kolejną pozycję zajmują przetwory mleczne (mleko w proszku, sery, masło). Na tym rynku wypłacone refundacje przez ponad dwa lata wyniosły 240 mln zł. Kolejne miejsce, co do wielkości wypłat zajmuje rynek wołowiny i cielęciny (świeża i mrożona wołowina i cielęcina) – ARR wypłaciła w sumie około 80 mln zł refundacji eksportowych. Do eksportu świeżych owoców i warzyw (jabłka, pomidory) dopłaty wyniosły ponad 12 mln zł, do wywozu przetworów wieprzowych (kiełbasy, konserwy) - 13 mln zł, mięsa drobiowego, drobiu żywego i jaj – ponad 4 mln zł, zaś do wywozu produktów rolnych (zboża, mleko w proszku, masło, cukier) w postaci towarów przetworzonych Non-Aneks I, blisko 60 mln zł.
Gdzie najchętniej kupują poza obszarem UE nasze produkty? - Najważniejszymi rynkami zbytu polskich produktów są nadal kraje byłej WNP, w tym głównie Rosja i Ukraina. Polscy eksporterzy lokują również produkty na rynkach innych krajów np. Ameryki Północnej i Południowej oraz w krajach Azji Środkowej.
Głównymi kierunkami eksportu mleka w proszku była Algieria, Egipt, Arabia Saudyjska, Wietnam i Kuba. Masło wywożono przede wszystkim do Meksyku i Rosji. Około 70% serów wywożonych z Polski z refundacją trafiło na rynek rosyjski. Sery eksportowane były również na Ukrainę, jak również do Egiptu, Arabii Saudyjskiej i Tunezji. Rosja, Ukraina i Białoruś to najważniejsze rynki zbytu świeżych owoców i warzyw. Do krajów tych wywożone są przede wszystkim jabłka.
Na rynki wschodnie kierowano także przetwory wieprzowe, wołowinę i skrobię ziemniaczaną. Skrobia wywożona jest przede wszystkim na Ukrainę, do Federacji Rosyjskiej i na Białoruś. Głównym kierunkiem wywozu szynek pozostają Stany Zjednoczone Ameryki, a ćwierćtusze wołowe świeże i chłodzone wywożone były przede wszystkim do Macedonii jak również do Chorwacji.
Wywóz towarów przetworzonych Non-Aneks I, do których wytworzenia zużywane są produkty rolne takie jak: mleko, cukier, jaja, dotyczył przede wszystkim wyrobów czekoladowych i cukierniczych (wywożonych głównie do Arabii Saudyjskiej, Rosji, Turcji), płatków śniadaniowych (Rosja, Ukraina, Turcja, Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska), nektarów (Rosja, Ukraina), zabielaczy do kawy (Arabia Saudyjska, Singapur, Turcja, Rosja) i pralin kokosowych (Rosja).
Zainteresowanie refundacjami wywozowymi jest coraz większe, a to pokazuje, że nasi przedsiębiorcy uczą się szybko jak z nich korzystać. W sumie przedsiębiorcy korzystając z dopłat sprzedawali produkty do ponad 100 krajów. Głównymi rynkami zbytu polskich produktów rolno-spożywczych są kraje UE, których udział w wymianie handlowej wynosi ok. 70%.