MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Konkurs kulinarny „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”

8 czerwca 2015
27 maja br. na terenie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie, Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Lubuskiej Izby Rolniczej po raz piaty zorganizował Konkurs kulinarny pod hasłem „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”.

Konkurs był podsumowaniem warsztatów kulinarnych przeprowadzonych i pilotowanych przez Lubuski Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego wśród dziesięciu szkół rolniczych w województwie lubuskim, tj.: ZSCKR w Kamieniu Małym, ZSCKR w Bobowicku, ZSECKR w Henrykowie, ZSP w Iłowej, ZSP w Gubinie, ZSP nr 4 w Nowej Soli, PZSZIT w Świebodzinie, ZSP w Sulechowie, ZSLiZ w Sulęcinie oraz w ZST w Lubsku. Podczas konkursu młodzież przygotowała potrawy promujące produkty regionalne i tradycyjne związane z ich rodzinnymi terenami. Każda drużyna do konkursu przygotowała potrawy w III kategoriach: potrawy z mięsa wołowego, potrawy z ryb słodkowodnych oraz potrawy z mięsa wieprzowego. Wśród przygotowanych dań do degustacji można było posmakować:, pierożki kresowe, strogonow z bitą śmietaną, polędwiczki z mięsem mielonym owinięte ciastem drożdżowym, żeberka pieczone po diabelski, pstrąg pieczony z jajkiem i pieczarkami, filet z pstrąga w sosie miętowym, polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie, zrazy polskie. Młodzież podeszła do zadania z wielkim zaangażowaniem i profesjonalizmem, a dania przedstawione do konkursu były tak smakowite, że trudno było wyróżnić, które z nich byłe najlepsze.

Organizacja warsztatów oraz przeprowadzenie finału konkursu miało na cel promocję zdrowego stylu odżywiania, a także upowszechnienia wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia i przybyłych gości. W wydarzeniu oprócz uczestników konkursu (młodzieży lubuskich szkół ponadgimnazjalnych) uczestniczyli: Jan Świrepo – Wicewojewoda Lubuski, Zbigniew Żywień – dyrektor Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Władysław Piasecki – prezes Lubuskiej Izby Rolniczej, dyrektorzy szkół, nauczyciele, uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sulechowie. Przedsięwzięcie ze strony szkół i Oddziału Terenowego spotkało się z wielką akceptacją, stąd pytania czy będziemy organizować tą imprezę w przyszłym roku, która wspaniale wpisuje się w nasz region promując żywność w systemach jakości.

POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę