Sytuacja na rynku zbóż, mleka, wieprzowiny oraz owoców i warzyw to główne tematy konferencji prasowej ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego. „Sytuacja na rynkach rolnych nie jest gorsza niż przed rokiem. W warunkach kryzysu, który dotknął rolnictwo jako pierwsze już w połowie ubiegłego roku, ten dział gospodarki radzi sobie lepiej od pozostałych. W stosunku do roku ubiegłego eksport w wielu państwach Unii europejskiej zmniejszył się o ok. 20%, a w zakresie produktów żywnościowych zaledwie o kilka procent. W pierwszym kwartale tego roku obrót artykułami rolno- spożywczymi był na poziomie wyższym niż w 2008” – powiedział minister M. Sawicki.
Średnia cena 1litra mleka wynosi obecnie 92 gr. i widoczny jest stopniowy jej wzrost. W przypadku masła od stycznia 2009 r. obserwuje się delikatną tendencję wzrostową cen. W czerwcu w porównaniu z majem jego cena wzrosła o ok. 3%. Względna stabilizacja cen występuje na rynku serów. W czerwcu ceny sera były zbliżone do majowych. Ceny drobiu i wieprzowiny są ponad 20% wyższe od cen roku ubiegłego.
Zdaniem ministra produkcja zbóż będzie w tym roku nieco niższa, niż w ubiegłym, ale znaczącego wzrostu cen po żniwach nie należy się spodziewać. Natomiast w pierwszej połowie 2010 roku ceny zbóż mogą być o około 40% wyższe niż w 2009 dlatego minister po raz kolejny zachęcał rolników do budowy własnych magazynów i uniezależniania się w ten sposób od pośredników, którzy skupują zboże w trakcie żniw.
„Istnieje możliwość pozyskania środków unijnych na ten cel z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007 – 2013. W działaniu - Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej, są środki na przechowalnictwo i wstępne przetworzenie. Warto z nich skorzystać, by sprzedawać zboże kiedy osiągnie ono najlepszą cenę” – podkreślił szef resortu.
Minister Marek Sawicki omówił również efekty spotkania Grupy Wysokiego Szczebla ds. Konkurencyjności Przemysłu Rolno-Spożywczego, które odbyło się 6 lipca w Brukseli. Celem spotkania było przyjęcie tzw. Mapy Drogowej dla kluczowych inicjatyw wypracowanych przez Grupę na poprzednim spotkaniu w dniu 17 marca 2009 r. Spośród 30 przyjętych rekomendacji dyskusja koncentrowała się na 3 rekomendacjach (14, 15 i 16) dotyczących obszaru Funkcjonowanie Łańcucha Żywnościowego. Dotyczą one skutecznego włączenia małych i średnich przedsiębiorstw w łańcuch żywnościowy. Zapewnienie właściwego i optymalnego funkcjonowania łańcucha oraz badań wpływu marek własnych na konkurencyjność przemysłu rolno-spożywczego.
Minister Marek Sawicki wskazał na dwa zagadnienia, które zostały niedostatecznie ujęte w Mapie Drogowej:
* odniesienie do stopnia koncentracji branży dystrybucyjnej, w aspekcie zagrożeń jakie może to stwarzać dla konkurencyjności na rynku
* uwarunkowania konkurencyjności europejskiego przemysłu rolno-spożywczego na rynku światowym, przy zbyt wolnym wyrównywaniu warunków konkurencyjności w obrębie samej Unii Europejskiej.
Zaproponował opracowanie pakietu antykoncentracyjnego i zmianę dotychczasowych zasad określających koncentracje na poziome 40 % rynku. „To w zbyt wyskoki wskaźnik i pozwala na zbyt łagodne traktowanie sieci działających na terenie naszego kraju” - powiedział.
Szef resortu zapowiedział wystąpienie do Prezesa Rady Ministrów z wnioskiem o powołanie Międzyresortowego Zespołu do spraw opracowania zasad Kodeksu Etycznego łańcucha żywnościowego, który jednocześnie prowadziłby monitoring wszystkich jego ogniw w celu wypracowania na forum Komisji Europejskiej działań ograniczających, występujące na poszczególnych etapach, niekomercyjne praktyki.
Problem głodu występującego w niektórych regionach świata i nadwyżek żywności w innych to także temat podnoszony podczas spotkania w Brukseli. „ Polska nie zgadza się z tym że na świecie jest ponad 1 mld ludzi głodujących, a w Brukseli i Luksemburgu rolnicy protestują ponieważ nie mogą sprzedać swoich produktów powyżej cen wytwarzania. Powinien zostać opracowany światowy bilans żywności, a potem utworzony fundusz na przemieszczanie jej nadwyżek z UE i USA do krajów gdzie jej brak” – powiedział minister.
Materiały z konferencji (plik .pdf 680 KB)7026538
1