Konferencja EGEA 2015: Zdrowa dieta, zdrowe środowisko w ramach owocnej ekonomii: rola owoców i warzyw
9 czerwca 2015
Konferencja została zorganizowana przy wsparciu instytucji z sektora publicznego, w tym Komisji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa, Przemysłu Rolno - Spożywczego i Lasów Francji oraz przy współudziale partnerów z licznych ośrodków naukowych i akademickich oraz partnerów z sektora prywatnego, skupiającego głównie organizacje branżowe na rynku owoców i warzyw oraz z sektora zdrowia publicznego (m. in. Freshfel, Apriel, European Public Health Alliance, World Cancer Research Fund International). Uroczystego otwarcia dokonał Pan Alain Berger Komisarz Generalny Francuskiego Pawilonu na Wystawie Światowej EXPO 2015.
W konferencji uczestniczył przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego Pani Monika Niewiarowska, która zaprezentowała poster dotyczący dotychczasowego dorobku programu Owoce i warzywa w szkole realizowanego w Polsce. W konferencji wzięli również udział przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia, który przeprowadza ewaluację skuteczności programu.
Konferencja EGEA obejmowała szerokie spektrum tematów związanych z rolą i promowaniem spożycia owoców i warzyw. W trakcie trzech dni konferencji uczestnicy mieli okazję wziąć udział w sesjach i debatach poświęconych różnym aspektom związanym z tematem przewodnim konferencji, począwszy od przeglądu światowych trendów polityki na rynku owoców i warzyw, poprzez ostatnie odkrycia naukowe dotyczące roli owoców i warzyw w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia, a także zagadnienia związane z mechanizmami marketingowymi stosowanymi do promowania wybranych produktów oraz determinującymi wybory dokonywane przez konsumentów. Analizowano również zagadnienia dotyczące zrównoważonego rolnictwa oraz konieczność synergii i wspólnoty celów działań z zakresu zdrowia, odżywiania i rolnictwa.
Z uwagi na kluczowe znaczenie odżywiania w okresie dzieciństwa, które determinuje późniejsze zdrowie człowieka, szczególna uwaga została poświęcona programom promującym owoce i warzywa skierowanym do dzieci, w tym programowi UE Owoce i warzywa w szkole. Sesji poświęconej ww. programowi – współorganizowanej przez przedstawicieli KE – przewodniczył Pan Marc Tarabella, europoseł do PE, który zajmuje się m.in. zagadnieniami dotyczącymi programów szkolnych UE promujących owoce i warzywa oraz produkty mleczne wśród dzieci i młodzieży. Uczestnicy konferencji obejrzeli również krótki film pokazujący realizację programu w wybranych krajach UE, w tym w Polsce.
Ważnym elementem konferencji była wystawa i konkurs posterów naukowych poświęconych badaniom i inicjatywom promującym owoce i warzywa, do udziału w którym zaproszono również ARR. Poster dotyczący programu Owoce i warzywa w szkole spotkał się z dużym zainteresowaniem uczestników, którzy docenili dotychczasowe osiągnięcia programu, w tym stworzenie systemu, który pozwala dotrzeć do tak dużej liczby uczestników, a także ważne walory prozdrowotne programu, takie jak równoczesne udostępnianie dzieciom i owoców i warzyw.