W dniu wczorajszym minister Wojciech Olejniczak poinformował, że wszystkie zakłady przetwórstwa mięsa, ryb i mleka, które występowały o dodatkowe okresy przejściowe na dostosowanie się do wymogów Unii Europejskiej otrzymały taką zgodę z Komisji Europejskiej.
Łącznie takich zakładów jest blisko 700 i mają okresy przejściowe od pół roku do 3 lat.
Minister podkreślił jednocześnie, że od 1 maja br., na rynki europejskie, może eksportować swoje wyroby 1657 zakładów.
- To dobry sygnał dla przedsiębiorców – powiedział szef resortu rolnictwa – tym bardziej, że zbiegło się to w czasie z zakończeniem procesu legislacyjnego, bowiem Prezydent RP podpisał już ostatnie ustawy dostosowujące nasze prawodawstwo weterynaryjne do przepisów unijnych.
Jest też podpisane rozporządzenie dotyczące sprzedaży bezpośredniej, które pozwala na dalsze prowadzenie działalności produkcyjnej przez małe zakłady pracujące na rzecz rynku lokalnego.