Pasieka pszczela nie powinna być zlokalizowana w pobliżu otwartych kanałów ściekowych lub innych urządzeń mogących oddziaływać toksycznie na pszczoły. Do otoczenia pasieki należy: powietrze, woda, gleba i czynniki ujemne w przyrodzie. Każdy pszczelarz powinien wykazywać troskę o zdrowie i pełny rozwój rodzin pszczelich usuwając z otoczenia czynniki ujemne.
Podstawowe wskazania higieniczne i hodowlane:
Jakim warunkom winien odpowiadać teren, na którym chcemy zlokalizować pasiekę:
Wodopoje i utrzymanie uli:
Materiał hodowlany:
Przegląd zdrowotny pasieki:
Przed otwarciem ula należy wpuścić kilka kłębów dymu do ula przez wylotek, który jest sygnałem ostrzegawczym dla pszczół – nabierają one miodu do wola miodowego i są bardziej łagodne.
Po otwarciu ula należy zwrócić uwagę na:
Rozpoczynając przegląd pszczół należy zawsze mieć rozpalony podkurzacz i odpowiedni ubiór. Unikać przeglądów w dniach zimnych, wietrznych lub przed burzą i deszczem. Zapach alkoholu, potu lub perfum skłania pszczoły do większej agresywności. Dobrze prowadzona gospodarka pasieczna i zdrowe rodziny pszczele to źródło sukcesu i wymiernych korzyści ekonomiczno-finansowych.
Prezes WZP
Rzeczoznawca chorób pszczół Stanisław Dubiel
Rolniczy Puls, Nr 3 (17)/2001