W latach 1996-1998 wpływy z eksportu mięsa czerwonego kształtowały się w
przedziale 356-495 mln USD i w latach 2000-2002 zmniejszyły się do około 233-262
mln USD. Towarzyszył temu spadek wartości importu mięsa
czerwonego,
odpowiednio z 96-134 do 42-73 mln USD. W latach 1999-2002
dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego wynosiło 188-226 mln USD i w
porównaniu do lat 1996-1998 było niższe o 141-211 mln USD.
Handel zagraniczny
mięsem czerwonym charakteryzowały:
Tendencje w handlu zagranicznym mięsem
czerwonym
Struktura geograficzna i towarowa obrotów określała
tendencje polskiego handlu zagranicznego mięsem czerwonym. Unia Europejska była
przede wszystkim odbiorcą polskiej wołowiny. W latach 1996-2002 udział państw
członkowskich w eksporcie bydła i cieląt wynosił około 65-74%, w eksporcie mięsa
wołowego około
3-53%, a w eksporcie konserw około 14-83%. Wymienione grupy
towarowe nie są jednorodne i w określonych asortymentach żywca i mięsa wołowego
udział krajów Unii był większy od prezentowanego. Po przyznaniu Polsce
preferencji
celnych kraje te stanowiły główny rynek zbytu bydła opasowego i
cieląt oraz mięsa wołowego świeżego i chłodzonego.
Tabela 1. Handel zagraniczny mięsem czerwonym
Wyszczególnienie |
1996 |
1997 |
1998 |
1999 |
2000 |
2001 |
2002 |
Wartość
eksportu (mln USD) wołowinab wieprzowinac |
356,2 118,9 237,3 |
480,1 130,3 349,8 |
495,0 233,5 261,5 |
297,3 137,3 160,0 |
261,7 125,4 136,3 |
233,4 118,6 114,8 |
261,8 158,1 103,7 |
Wartość
importu (mln USD) wołowina wieprzowina |
134,2 36,5 97,7 |
112,7 11,7 101,0 |
96,0 2,1 93,9 |
71,3 1,3 70,0 |
73,3 2,5 70,8 |
42,1 0,5 41,6 |
69,5 0,8 68,7 |
SALDO
OGÓŁEM (mln USD) w tym: wieprzowina |
+222,0 +139,6 |
+367,4 +248,8 |
+399,0 +167,6 |
+226,0 +90,0 |
+188,4 +64,5 |
+191,3 +73,2 |
+192,3 +35,0 |
Eksport w
ekw. mięsa (tys. t) wołowina wieprzowina |
49,0 179,0 |
64,4 260,0 |
130,0 206,0 |
67,4 207,0 |
57,6 131,0 |
57,4 84,0 |
100,5 80,0 |
Import w
ekw. mięsa (tys. t) wołowina wieprzowina |
24,6 49,0 |
8,7 47,0 |
1,6 77,0 |
0,4 51,0 |
2,0 54,0 |
0,0 42,0 |
0,2 58,7 |
Do państw Europy Środkowo-Wschodniej, łącznie z Rosją, eksportowaliśmy przede
wszystkim eksport mięso wołowe mrożone. W latach 1997-2002 eksport mięsa
wołowego ogółem do tych państw kształtował się w granicach
2,9-43,7 tys. ton.
O dużych wahaniach w poziomie eksportu decydował stan