Pod honorowym patronatem przewodniczącego parlamentu europejskiego Jerzego Buzka oraz ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyły się w Zakopanem, w dniach 5-8 sierpnia br., Europejskie Targi Produktów Regionalnych.
Celem targów była promocja produktów regionalnych oraz dziedzictwa kulinarnego naszego kraju. Przedsięwzięcie przyczyniło się również do rozpropagowania idei ochrony polskiego dziedzictwa kultury ludowej.
W targach uczestniczyli producenci z Polski i zagranicy, którzy zaprezentowali ok. 150 produktów regionalnych. Zwiedzający mieli możliwość degustacji oraz zakupu produktów tradycyjnych oraz specjałów kuchni regionalnych. Ponadto odbyły się pokazy: wyrobu oscypka, strzyżenia owiec, rękodzieła i rzemiosła. Impreza została uświetniona występami zespołów folklorystycznych, przyczyniając się tym samym do poznania folkloru i tradycji wiejskiej.
Na stoisku zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi specjaliści udzielali m.in. informacji na temat możliwości rejestracji wyrobów we wspólnotowym systemie: Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności, a także możliwości wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych.
W ramach targów odbyło się seminarium poświęcone rejestracji i ochronie produktów regionalnych, możliwości wsparcia działań promocyjno-informacyjnych dotyczących produktów regionalnych oraz wykorzystaniu tych produktów jako narzędzia rozwoju.