MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Działania dostosowawcze w zakresie szkoleń i kadr

4 grudnia 2001

 

W ramach procesu dostosowawczego do systemu kontroli żywności w Unii Europejskiej oraz przepisów tam obowiązujących Centralny Inspektorat Standaryzacji realizuje od wielu lat szereg zadań dostosowawczych. Do najważniejszych można zaliczyć:

  • realizację kontroli jakości świeżych owoców i warzyw w ramach systemu OECD poprzez uczestnictwo Centralnego Inspektoratu Standaryzacji, jak też dokonywanie kontroli według Rozporządzenia Komisji EWG Nr 2251/92 (zaktualizowane Rozporządzeniem 1148/2001, które wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002), jak również poprzez wydanie polskiego tłumaczenia norm jakościowych na owoce i warzywa świeże i trzech broszur interpretacyjnych OECD (dalsze w przygotowaniu),
  • wdrażanie zapisów Rozporządzenia Komisji EWG Nr 1538/91 w sprawie norm handlowych na mięso drobiowe,
  • przygotowania do kontroli jakości chmielu zgodnie z Rozporządzeniem Komisji 539/98,
  • realizację kontroli żywności zgodnie z Dyrektywą 89/397, głównie z §§ 4 i 5,
  • przygotowania do kontroli mięsności półtusz wieprzowych i wołowych w oparciu o klasyfikację EUROP (Rozporządzenia Rady Nr 3220/84 , 1208/81 i 1026/91),
  • wdrażanie przepisów unijnych dotyczących określonych grup towarowych poprzez proces transformacji w Komisjach Problemowych PKN,
  • akredytację laboratoriów CIS zgodnie z postanowieniami Dyrektywy 89/397 i w oparciu o Europejskie Normy EN 45003 i EN 45002,
  • dążenie do spójności w realizacji zapisów ustawy o nadzorze standaryzacyjnym produktów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą i aktów wykonawczych z wymaganiami Dyrektywy Rady 89/397 i 93/99 w sprawie oficjalnej kontroli żywności.

Komisja Europejska przyjęła stanowisko Polski dotyczące przygotowań do realizacji kontroli owoców i warzyw po przyjęciu Polski do Unii.

W ramach wyżej wymienionych działań prowadzonych jest równolegle szereg szkoleń podnoszących kwalifikacje pracowników CIS. Można je scharakteryzować w niżej wymienionych grupach tematycznych:

  • szkolenia osób funkcyjnych dotyczący podnoszenia kwalifikacji – zrealizowano to poprzez wysyłanie pracowników CIS na następujące kierunki studiów podyplomowych: MBA-SGGW-IZMA– 6 osób, Zarządzanie Jakością – SGH i Uniwersytet Łódzki – 7 osób, Integracja Europejska – UW – 2 osoby,
  • szkolenia harmonizujące techniki kontroli wspólnie z innymi służbami, takimi jak: BLE – Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernähhrung – Niemcy, HMI – Horticultural Marketing Inspectorate, Ministry of Agriculture, Fisheries and Food – Wielka Brytania, ICE – Instituto Nazionale per il Commercio Estero – Włochy, SAFI – Slovak Agricultural and Food Inspection. W ramach projektu twinningowego Rozwój systemu organizacji rynków rolnych niezbędnego do wdrożenia mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej przedstawiciele CIS uczestniczą w pracach zespołu polsko-francuskiego w zakresie kontroli jakości świeżych owoców i warzyw, a także w zakresie jakości i certyfikacji chmielu. Do udziału w projekcie zgłoszeni zostali również eksperci z zakresu jakości tytoniu.
  • szkolenia, bazujące na przepisach UE, podnoszące kwalifikacje: szkolenia w zakresie oceny mięsności wg klasyfikacji EUROP - w zakresie mięsa wieprzowego 38 osób, w zakresie mięsa wołowego 24 osoby – uczestnicy uzyskali uprawnienia do oceny mięsności jak i kontroli klasyfikatorów, szkolenia z zakresu norm handlowych na mięso drobiowe obowiązujących w krajach UE – 39 osób,
  • szkolenia w krajach Unii Europejskiej w zakresie oceny jakości artykułów rolno-spożywczych ( w zakresie winiarstwa, oliwy z oliwek ),
  • konferencje branżowe organizowane przez CIS dla operatorów rynku z następujących tematów:

    1. Uwarunkowania eksportu polskich wyrobów spirytusowych.
    2. Szanse i bariery wybranych produktów sektora mleczarskiego w przeddzień przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.
    3. Konkurencyjność polskiego przemysłu mrożonych owoców i warzyw w okresie przedakcesyjnym do Unii Europejskiej.

Ponadto CIS przygotował program szkoleń przedakcesyjnych na lata 2000-2003 kierowany do producentów rolnych, przetwórców, operatorów rynkowych, giełd i rynków hurtowych, inspektorów CIS i innych służb kontrolnych. Do głównych tematów należy zaliczyć:

  • normy handlowe na mięso drobiowe ze szczególnym uwzględnieniem nadzoru nad chowem i tuczem gęsi zgodnie z Rozporządzeniem 1538/91,
  • wymagania dla napojów alkoholowych zgodnie z przepisami polskimi i UE (Rozporządzenie Rady Nr 1576/89, Dyrektywa Komisji 87/250),
  • winiarstwo, uwzględniające przepisy Rozporządzenia Rady 822/87 oraz ustawę winiarską,
  • kontrola jakości świeżych owoców i warzyw w oparciu o Rozporządzenie 2251/92 oraz rozporządzenia wprowadzające normy jakości dla poszczególnych towarów,
  • towaroznawstwo i technologia produktów przemysłu tłuszczowego uwzględniające również Dyrektywę 76/621 dotyczącą poziomu kwasu erukowego,
  • klasyfikacja półtusz wieprzowych (Rozporządzenie 3220/84),
  • kontrola ujednolicająca soków i koncentratów soków owocowych uwzględniająca wymagania Dyrektywy 93/77,
  • ocena jakości miodu – Dyrektywa 74/409,
  • ocena towaroznawcza wyrobów mleczarskich w tym mleka w proszku w oparciu o Dyrektywę 76/118.

POWIĄZANE

Klienci Poczty Polskiej mogą skorzystać z nowej usługi dotyczącej przesyłek reje...

Oficjalnie zostało potwierdzone, że Rada Nadzorcza Krajowej Grupy Spożywczej w d...

Krajowa Rada Izb Rolniczych informuje, że jest organizatorem wypoczynku letniego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę