Przypominamy, że za pośrednictwem Agencji Rynku Rolnego można skorzystać z unijnego programu „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.
W ramach tego programu ARR udziela dopłat zatwierdzonym przez oddziały terenowe ARR wnioskodawcom, którzy w czasie roku szkolnego, tj. od września do czerwca (z wyłączeniem ferii i wakacji), organizują dostawy mleka i przetworów mlecznych do przedszkoli i szkół (z wyłączeniem szkół wyższych).
Każde dziecko uczęszczające do placówki oświatowej może otrzymać codziennie 0,25 l mleka lub przetworu mlecznego po obniżonych cenach.
W Polsce mleko i przetwory mleczne spożywa ok. 747 tys. uczniów, czyli tylko ok. 11% wszystkich dzieci uczęszczających do placówek oświatowych.
W roku szkolnym 2006/2007 dopłaty są przyznawane do:
1. mleka,
2. mleka z dodatkiem smakowym (o zawartości wagowo min. 90% mleka),
3. jogurtu naturalnego,
4. serów świeżych i przetworzonych (o zawartości tłuszczu co najmniej 40% w suchej masie),
5. serów innych niż świeże i przetworzone (o zawartości tłuszczu co najmniej 45% w suchej masie).
Wnioskodawcą może być:
a. placówka oświatowa,
b. władza działająca w imieniu placówki oświatowej,
c. organizacja działająca w imieniu placówki oświatowej,
d. dostawca.
Wnioskodawcy zamierzający uczestniczyć w omawianym programie są zobowiązani do zarejestrowania się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców (CRP) prowadzonym przez ARR, a następnie do złożenia – we właściwym oddziale terenowym ARR – wniosku o zatwierdzenie uczestnictwa w programie „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.
Formularz rejestracyjny oraz wniosek o zatwierdzenie uczestnictwa wnioskodawcy można składać w ciągu całego roku kalendarzowego.
Formularze oraz „Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych” są dostępne:
* w Oddziałach Terenowych ARR
* w Centrali ARR,
* na stronie internetowej www.arr.gov.pl
Dokumenty należy składać we właściwym dla siedziby wnioskodawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego.
Do 16 sierpnia 2006 roku ARR zrealizowała dopłaty do ok. 20,7 tys. ton mleka i przetworów mlecznych dostarczonych do placówek oświatowych w kwocie ok. 14,7 mln zł.
W roku szkolnym 2005/2006 największym zainteresowaniem wśród uczniów cieszyło się dostarczane w opakowaniach o pojemności 0,25 l i 0,20 l, mleko smakowe (ok. 62% dostaw), mleko bez dodatków smakowych (ok. 37% dostaw), mniejszym – jogurt naturalny oraz sery (ok. 1% dostaw).
Wnioskodawcy uczestniczący w mechanizmie Wspólnej Polityki Rolnej - „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych” mogą, niezależnie od programu dopłat ARR, ubiegać się o dofinansowanie ze środków Funduszu Promocji Mleczarstwa.
Szczegółowe informacje dotyczące omawianych dopłat można uzyskać w:
* Oddziałach Terenowych ARR
* Telefonicznym Punkcie Informacyjnym ARR (0-22) 661-72-72