* Rolnicze obszary ekologiczne stanowiły 3,9% uprawianych gruntów w UE (25) w roku 2005. Największy odsetek gruntów uprawianych w sposób ekologiczny odnotowano w Austrii (11.0%), Włoszech (8.4%), Czechach (7.2%), Grecji (7.2%). Natomiast najmniejszy odsetek obszarów ekologicznych odnotowano na Malcie (0.1%), w Polsce (0.6%) oraz Irlandii (0.8%)
* Rynek żywności ekologicznej charkteryzuje się roczną stopą wzrostu na poziomie 10-15%.
* Wielkość powierzchni rolnictwa ekologicznego UE wzrastała w tempie około 21% rocznie w latach 1998-2002.
* W roku 2000 przeznaczono 3.8 miliona hektarów na rolnictwo ekologiczne w UE-15, co stanowiło 3% całkowitej powierzchni gruntów wykorzytywanych rolniczo
* W 1998 roku około 13 000 gospodarstw przystąpiło do programu przejścia na rolnictwo ekologiczne - 65% z nich pochodziło w Włoch i dlatego w chwili obecnej we Włoszech znajduje się 25% wszystkich rolnych gruntów ekologicznych w Unii Europejskiej.
* Badania prowadzone w roku 2006 przez brytyjską organizację Soil Association wykazują, że ekologiczne gospodarstwa w Wielkiej Brytanii oferują o 32% więcej miejsc pracy, w przeliczeniu na gospodarstwo, niż farmy nie-ekologiczne, przy czym średnia wieku rolników ekologicznych jest o 7 lat niższa.
* Mimo że rolnictwo ekologiczne jest praktykowane w większości krajów na całym świecie, konsumpcja jest nadal skoncentrowana w Europie i Ameryce Północnej, gdzie popyt przekracza podaż.
* W publikacji „Świat Rolnictwa Ekologicznego 2007” oszacowano wartość sprzedaży ekologicznych produktow w Europie w 2005 r. na 13-14 miliardów euro, w tym największy rynek w Niemczech na 3,9 mld euro. Na kolejnych miejscach znalazły się kraje: Włochy i Francja, z roczną wartością obrotów (w 2005 r.) odpowiednio 2,4 mld oraz 2,2 mld euro.
* Wartość globalnej sprzedaży ekologicznej żywności i napojów wzrosła o 43% (do 25,5 miliardów euro) w latach 2002 -2005.
* W 2005 roku Dania miała najwyższy udział żywności ekologicznej i napojów w ogólnym rynku żywności - 5%, Szwecja - 3%, Niemcy - 2,6%, Holandia - 1,8% i Francja - 1,3%.