Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiadomość

24 grudnia 2015

* Rolnicze obszary ekologiczne stanowiły 3,9% uprawianych gruntów w UE (25) w roku 2005. Największy odsetek gruntów uprawianych w sposób ekologiczny odnotowano w Austrii (11.0%), Włoszech (8.4%), Czechach (7.2%), Grecji (7.2%). Natomiast najmniejszy odsetek obszarów ekologicznych odnotowano na Malcie (0.1%), w Polsce (0.6%) oraz Irlandii (0.8%)
* Rynek żywności ekologicznej charkteryzuje się roczną stopą wzrostu na poziomie 10-15%.
* Wielkość powierzchni rolnictwa ekologicznego UE wzrastała w tempie około 21% rocznie w latach 1998-2002.
* W roku 2000 przeznaczono 3.8 miliona hektarów na rolnictwo ekologiczne w UE-15, co stanowiło 3% całkowitej powierzchni gruntów wykorzytywanych rolniczo
* W 1998 roku  około 13 000 gospodarstw przystąpiło do programu przejścia na rolnictwo ekologiczne - 65% z nich pochodziło w Włoch i dlatego w chwili obecnej we Włoszech znajduje się 25% wszystkich rolnych gruntów ekologicznych w Unii Europejskiej.
* Badania prowadzone w roku 2006 przez brytyjską organizację Soil Association wykazują, że ekologiczne gospodarstwa w Wielkiej Brytanii oferują o 32% więcej miejsc pracy, w przeliczeniu na gospodarstwo, niż farmy nie-ekologiczne, przy czym średnia wieku rolników ekologicznych jest o 7 lat niższa.
* Mimo że rolnictwo ekologiczne jest praktykowane w większości krajów na całym świecie, konsumpcja jest nadal skoncentrowana w Europie i Ameryce Północnej, gdzie popyt przekracza podaż.
* W publikacji „Świat Rolnictwa Ekologicznego 2007” oszacowano wartość sprzedaży ekologicznych produktow w Europie w 2005 r. na 13-14 miliardów euro, w tym największy rynek w Niemczech na 3,9 mld euro. Na kolejnych miejscach znalazły się kraje: Włochy i Francja, z roczną wartością obrotów (w 2005 r.) odpowiednio 2,4 mld oraz 2,2 mld euro.
* Wartość globalnej sprzedaży ekologicznej żywności i napojów wzrosła o 43% (do 25,5 miliardów euro) w latach 2002 -2005.
* W 2005 roku Dania miała najwyższy udział żywności ekologicznej i napojów w ogólnym rynku żywności - 5%, Szwecja - 3%, Niemcy - 2,6%, Holandia - 1,8% i Francja - 1,3%.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę