Rolnictwo ekologiczne jest systemem rolniczym, który dostarcza świeżą, pełną smaku, autentyczną żywność produkowaną przy poszanowaniu naturalnych cyklów życiowych.
Unia Europejska wspiera i promuje rolnictwo ekologiczne, jako środek sprzyjający rozwojowi rolnictwa, ochronie środowiska i rozwoju obszarów wiejskich a także źródło wysokiej jakości produktów spożywczych.
Klasyczne praktyki rolnictwa ekologicznego:
- Wieloletni płodozmian, jako warunek wydajnego wykorzystywania zasobów lokalnych
- Radykalne ograniczenie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów syntetycznych, antybiotyków dla zwierząt, dodatków do żywności i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz innych sztucznych środków produkcji
- Całkowity zakaz stosowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie
- Gospodarowanie w oparciu o zasoby własne, na przykład obornik i pasze wytwarzane w gospodarstwie
- Dobór odmian roślin oraz ras zwierząt odpornych na choroby i dobrze zaadaptowanych do lokalnych warunków
- Utrzymanie zwierząt w systemie wolnostanowiskowym, dostęp do wybiegów oraz żywienie paszami z rolnictwa ekologicznego
- Stosowanie praktyk hodowlanych odpowiednich dla poszczególnych ras zwierząt.
ROLNICTWO EKOLOGICZNE W GOSPODARSTWIE
Gospodarstwo to miejsce, gdzie rozpoczyna się ekologiczna produkcja. Wszyscy rolnicy w gospodarstwach ekologicznych w UE poddawani są regularnym kontrolom. Inspekcje te mają miejsce przynajmniej raz w roku.
Rolnictwo ekologiczne w gospodarstwie to:
- Racjonalne wykorzystywanie energii i zasobów naturalnych
- Zachowanie różnorodności biologicznej,
- Utrzymywanie regionalnej równowagi ekologicznej
- Zwiększanie żyzności gleby
- Dbałość o jakość wody
- Dbałość o zdrowie zwierząt i ich dobrostan
- Respektowanie naturalnych potrzeb zwierząt.
PRZETWÓRCY
Zasady przetwórstwa produktów ekologicznych obejmują:
- Radykalne ograniczenie liczby dodatków i środków pomocniczych w procesie przetwórstwa
- Radykalne ograniczenie liczby substancji chemicznych
- Zakaz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO).
Wszyscy przetwórcy w sektorze ekologicznycm UE są poddawani regularnym kontrolom przynajmniej raz w roku, by zapewnić przestrzeganie przez nich prawnych wymagań. Dodatkowe inspekcje mogą być przeprowadzane w miarę potrzeb.
DYSTRYBUCJA
Typowe kanały dystrybucji, dzięki którym konsumenci mogą dotrzeć do produktów ekologicznych, obejmują:
- Rynki lokalne oraz specjalistyczne rynki eko-rolnicze
- Sklepy z żywnością ekologiczną, zarówno w miastach, jak i małych miejscowościach
- Przydrożne stragany w regionach wiejskich
- Zakupy bezpośrednio w gospodarstwach
- Dostawy pod wskazany adres lub do punktów zbiorczych na zamówienia składane drogą internetową, a także sprzedaż abonamentowa.
Producenci żywności i przetwórcy nie mogą używać terminu „ekologiczny”, ani synonimów, takich jak „eko” lub „bio”, nie mogą również używać loga Unii Europejskiej odnoszącego się do rolnictwa ekologicznego, jeśli nie spełnią wymogów Rozporządzenia w sprawie rolnictwa ekologi