Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Słaby rozwój rolnictwa organicznego na Węgrzech

29 czerwca 2009
Węgry pozostają w tyle w produkcji żywności organicznej, być może ze względu na niedobór funduszy narodowych i unijnych.
 Na Węgrzech około 90% całej produkcji ekologicznej sprzedaje się poza tymi krajami, głównie do Austrii, Niemiec, Włoch i Holandii. Powodem jest niewielkie zainteresowanie rodzimych konsumentów; około 11% Węgrów kupuje produkty od czasu do czasu, a tylko 5% robi to regularnie.
Pewnym zaskoczeniem może być fakt, że Węgry ze swoim potencjałem rolniczym i sprzyjającym klimatem nie są w czołówce krajów produkujących żywność organiczną w Europie Centralnej. Jednym z powodów takiej sytuacji może być decyzja rządu z 2004 roku o zaprzestaniu subsydiowania rolnictwa organicznego.
Węgierskie rolnictwo ekologiczne prosperowało świetnie w latach 1999-2004 w czasie trwania programu wsparcia dla rolników ekologicznych, ale liczba gospodarstw organicznych spadła z 1600 w 2004 do 1350 w 2007 roku, po tym jak skończyło się dofinansowanie.
Mając nadzieje na odwrócenie tego trendu, Węgierski Minister Rolnictwa Jozsef Graf zapowiedział nowy program wsparcia dla rolników organicznych w ramach nowego węgierskiego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę