W roku 2008 - w ramach reformy WPR - powstanie Wspólna Organizacja Rynków, obejmująca wszystkie dotychczas odrębne sektory. Poszczególne komitety zarządzające zastąpi jeden Komitet Zarządzający.
Obowiązującym aktem prawnym jest Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ( rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku ).
Rynek cukru wejdzie w ramy Wspólnej Organizacji Rynków 1 października 2008 roku.
W 2006 roku zatwierdzono reformę rynku cukru, zmierzającą do ograniczenia produkcji cukru o 6 milionów ton i uprawy buraków cukrowych w UE. Powodem radykalnych zmian na rynku cukru były przede wszystkim czynniki zewnętrzne. Wyrażono zgodę na bezcłowy import cukru z państw najsłabiej rozwiniętych, co oznacza wprowadzenie na europejski rynek ponad 4 mln ton cukru od 2009 roku. Poza tym, na forum WTO Unia Europejska nie uzyskała możliwości subsydiowania eksportu cukru. Reforma miała więc zmodernizować rynek cukru i uczynić go bardziej konkurencyjnym – w 2006 roku cena 1 tony cukru w UE była trzykrotnie wyższa od ceny na rynkach światowych.
REFORMA RYNKU CUKRU:
· Zastąpienie ceny interwencyjnej ceną referencyjną, obniżoną o 36% w ciągu czterech lat. W latach 2006/2007 obniżka wyniosła 20%.
· Utworzenie funduszu restrukturyzacyjnego – producenci, którzy zaniechają produkcji cukru otrzymają zasiłek liczony od tony wycofanych z produkcji buraków; z tytułu obniżki cen buraków, producenci otrzymają dopłaty bezpośrednie.
· Zwiększenie limitu izoglukozy p 403,000 ton.
· Zmniejszenie limitów produkcji cukru.
Regulacje rynku cukru dotyczą następujących produktów:
· Buraki cukrowe
· Trzcina cukrowa
· Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej
· Cukier klonowy i syrop klonowy
· Inne cukry w postaci stałej i syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących, z wyłączeniem laktozy, glukozy, maltodekstryny i izoglukozy
· Miód sztuczny, również mieszany z miodem naturalnym
· Karmel zawierający 50 % lub więcej sacharozy w suchej masie
· Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe, inne niż syropy izoglukozowe, laktozowe, glukozowe lub z maltodekstryny
· Izoglukoza
· Syrop insulinowy
· Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
· Aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozowe
· Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady z zakładów cukrowniczych
LEGISLACJA UE:
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 318/2006 z dnia 20 lutego 2006 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 319/2006 z dnia 20 lutego 2006 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1782/2003 ustanawiające wspólne zasady dla systemów wsparcia bezpośredniego w ramach wspólnej polityki rolnej i ustanawiające określone systemy wsparcia dla rolników
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 320/2006 z dnia 20 lutego 2006 r. ustanawiające tymczasowy system restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego we Wspólnocie i zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1290/2005 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej
Na rynku cukru w ramach regulacji unijnych objętych Wspólną Politykę Rolną Agencja Rynku Rolnego administruje następującymi mechanizmami:
· Restrukturyzacja przemysłu cukrowniczego,
· Interwencyjny zakup i sprzedaż cukru,
· Monitorowanie produkcji oraz opłaty na rynku cukru,
· Przetwarzanie cukru przemysłowego.