Promocja "Miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich" jako produktu regionalnego, który może stać się polskim hitem na zachodnich stołach, po raz pierwszy odbyła się podczas odbywającego się w Przemkowie V Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina.
Specjalne właściwości miodu wrzosowego przedstawiał Fabian Wierszuń z
Regionalnego Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich we
Wrocławiu. Miód stosowany jest w leczeniu chorób dróg moczowych, prostaty,
kamicy nerkowej, oraz np. przy zapaleniu jelit.
"Przy całej tej
charakterystyce i długiej liście właściwości leczniczych miód ten jest
szczególnie smaczny i poszukiwany, bo jest go niewiele. W dodatku nasz produkt
powstaje w nieskażonym cywilizacją środowisku" - powiedział Alojzy Wacławek
z biura organizacyjnego imprezy.
Dodał, że Regionalny Związek Pszczelarzy
we Wrocławiu w imieniu dolnośląskich pszczelarzy zgłosił do polskiego Urzędu
Patentowego wniosek o rejestrację miodu wrzosowego z borów
dolnośląskich.
"Zrobiliśmy to m.in. z tego powodu, że pojawiają się
nieuczciwi producenci oferujący miód jako wrzosowy, podczas, gdy pszczoły były
dokarmiane syropem. Chcemy chronić tych, których produkt jest w stu procentach
wrzosowy. Mamy już prawo posługiwać się specjalnymi etykietami, które są
numerowane i ich ewidencja pozwala na kontrolowanie produkcji i sprzedaży miodu
pochodzącego z wrzosowisk w borach dolnośląskich" - podkreślił
Wacławek.
Przemkowski wniosek o ochronę spożywczego produktu regionalnego
jest jedynym złożonym do Urzędu Patentowego w Warszawie już po wejściu Polski do
Unii Europejskiej.
V Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie
zgromadziło kilkudziesięciu pszczelarzy z Dolnego Śląska, Wielkopolski i
terenu województw lubuskiego i opolskiego.
Podczas dwudniowej imprezy
rozegrano II Ogólnopolski Bieg po Miód, odbywał się pokaz uprawy winorośli
w przydomowych winnicach i rozstrzygnięto konkursy na najlepszy miód i
wino oferowane podczas Dolnośląskiego Święta Miodu i Wina oraz na wzorową
pasiekę Dolnego Śląska.
Jednym ze stałych elementów święta
jest sadzenie lip miododajnych w Alei Miodowej na terenie Nadleśnictwa
Przemków.
Okolice Przemkowa nazywane są zagłębiem wrzosowym, bowiem tak
wielkich jego pól nie ma w innych regionach. Dlatego miód wrzosowy jest
specjalnością gminy Przemków.