Przedsiębiorcy muszą się spieszyć. Akcesja tuż-tuż, a na wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności potrzeba kilku miesięcy.
HACCP to system służący takiej organizacji funkcjonowania firmy, która gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne żywności podczas jej produkcji i dystrybucji. Podstawą systemu jest higiena produkcji zakładu i personelu w firmach przetwórczych przemysłu spożywczego oraz w przedsiębiorstwach wytwarzających urządzenia i opakowania lub świadczących usługi dla tego sektora. Wdrożenie HACCP jest w Unii obligatoryjne. To dowód, że firma dba o bezpieczeństwo.
Od 1 maja
W UE stosowanie systemu jest obowiązkowe dla
przetwórców i dystrybutorów żywności. W Polsce obowiązkiem byli objęci od 1996
r. producenci żywności dietetycznej. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i
żywienia z 11 maja 1991 r. (DzU z 2001 r. nr 63, poz. 634 z późn. zm.)
dostosowująca prawo polskie do wspólnotowego, po najnowszej nowelizacji (DzU z
2003 r. nr 208, poz. 2020), przewiduje stosowanie zasad systemu od akcesji dla
wszystkich firm sektora spożywczego, z wyjątkiem producentów na etapie produkcji
pierwotnej. Będą to kontrolowały inspekcja sanitarna i weterynaryjna.
Działanie systemu HACCP obejmuje kilka etapów:
- identyfikację zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych,
- określenie krytycznych punktów kontroli (miejsc w procesie technologicznym, w których niezbędna jest kontrola występujących tam zagrożeń),
- identyfikację limitów krytycznych (np. temperatura, wilgotność),
- ustalenie systemu monitorowania wartości środków kontrolnych i osób za nie odpowiedzialnych,
- określenie działań korygujących,
- ustalenie procedur zapisów i procedur weryfikacji systemu.
HACCP nie jest kompleksowym systemem zarządzania jakością, jak np. ISO. Wprowadzenie go nie wyklucza jednak, a wręcz ułatwia wdrożenie ISO.
Ważny certyfikat
Chociaż uzyskanie certyfikatu
potwierdzającego wdrożenie systemu nie jest obowiązkowe (w odróżnieniu od zasad
HACCP), warto podjąć kroki w tym celu — certyfikat to dowód prawidłowego
wdrożenia systemu. Poprawia on też pozycję negocjacyjną przedsiębiorcy, w tym
również wobec kontrahentów spoza państw UE.
Wdrożenie HACCP gwarantuje korzyści, gdy stosuje się go w sposób ciągły. Procedury winny być weryfikowane, a system sprawdzany i w razie potrzeby modyfikowany po zmianie procesu produkcyjnego. Warto zaznaczyć, że system jest przystępny, a procedury wdrożeniowe nieskomplikowane (trwają średnio 4-10 miesięcy, zaś uzyskanie certyfikatu 1-2 miesiące). Koszty zależą od specyfiki firmy. Na wprowadzenie HACCP można otrzymać wsparcie ze środków UE, m.in. z SAPARD.