Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksport mięsa z Irlandii spadł o 8 proc.

29 stycznia 2010
W 2009 roku Irlandia wyeksportowała mięso i żywiec o wartości 2,25 mld euro, tj. o 8 proc. mniejszej niż w 2008 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Eksport mięsa wołowego w ujęciu wartościowym wyniósł 1,4 mld euro, i był o 13 proc. mniejszy niż przed rokiem. Ilość eksportowanej wołowiny obniżyła się o 4 proc. do 461 tys. ton. Ze względu na słabego funta zmniejszył się eksport irlandzkiej wołowiny do Wielkiej Brytanii (52 proc. udział w eksporcie), zwiększył się za to na kontynent, do Włoch, Holandii i Hiszpanii (47 proc. udział w eksporcie).
W 2009 roku spadła także wartość wieprzowiny eksportowanej z Irlandii, o 15 proc. do 290 mln euro. Zmniejszyła się również wartość eksportu mięsa drobiowego, o 11 proc. do 180 mln euro. Handel mięsem owczym utrzymał się na poziomie zeszłorocznym i wyniósł 166 mln euro. W minionym roku zwiększyła się wartość eksportu żywca z Irlandii, o 40 proc. do 213 mln euro.
Wzrost ten w dużej mierze wynikał z wyższych cen bydła. W 2009 roku eksport tych zwierząt podwoił się.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę