W 2009 roku Irlandia wyeksportowała mięso i żywiec o wartości 2,25 mld euro, tj. o 8 proc. mniejszej niż w 2008 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Eksport mięsa wołowego w ujęciu wartościowym wyniósł 1,4 mld euro, i był o 13 proc. mniejszy niż przed rokiem. Ilość eksportowanej wołowiny obniżyła się o 4 proc. do 461 tys. ton. Ze względu na słabego funta zmniejszył się eksport irlandzkiej wołowiny do Wielkiej Brytanii (52 proc. udział w eksporcie), zwiększył się za to na kontynent, do Włoch, Holandii i Hiszpanii (47 proc. udział w eksporcie).
W 2009 roku spadła także wartość wieprzowiny eksportowanej z Irlandii, o 15 proc. do 290 mln euro. Zmniejszyła się również wartość eksportu mięsa drobiowego, o 11 proc. do 180 mln euro. Handel mięsem owczym utrzymał się na poziomie zeszłorocznym i wyniósł 166 mln euro. W minionym roku zwiększyła się wartość eksportu żywca z Irlandii, o 40 proc. do 213 mln euro.
Wzrost ten w dużej mierze wynikał z wyższych cen bydła. W 2009 roku eksport tych zwierząt podwoił się.