Czy żywność będzie droższa z powodu produkcji biopaliw?
15 czerwca 2009
Według ostatnich szacunków, w 2020 r. w Unii Europejskiej 10% użytków rolnych przeznaczonych zostanie na uprawę roślin będących surowcem do produkcji biopaliw. Obecnie uprawy te zajmują 3-4% użytków rolnych. Ekspansja produkcji biopaliw może prowadzić do wzrostu cen żywności. Ocenia się, że zakładane zwiększenie areału upraw surowców do produkcji biopaliw spowoduje wzrost cen zbóż o 3-6%, a rzepaku – o 8-10%.
Jednakże równocześnie spadną o 25-40% ceny śrut poekstrakcyjnych. Wzrost cen żywności nie jest jednak pewny. Uprawy surowców do produkcji biopaliw nie muszą oznaczać zmniejszenia powierzchni upraw roślin do produkcji żywności. W Unii Europejskiej jest 3,7 mln ha, które dawniej podlegały obowiązkowemu odłogowaniu oraz 3 mln ha ziemi nie uprawianej. Zniesienie obowiązkowego odłogowania najprawdopodobniej spowoduje, że połowa tych gruntów powróci do produkcji żywności – będzie można uzyskać z nich 12 mln ton pszenicy. Poza tym prawdopodobnie 30% biopaliw będzie pochodzić z surowców drugiej generacji, czyli np. biomasy.