Ministerstwo Rolnictwa zapowiada zmiany w ustawie o produktach regionalnych. Nowe rozwiązania mają ułatwić wytwarzanie i sprzedaż tradycyjnych wyrobów.
Producenci żywności regionalnej maja tylko jedną receptę na sukces: z dobrej jakości surowca wychodzi dobry produkt. Amatorów na takie wyroby nie brakuje. Problem w tym, że trudno je kupić. Natomiast producenci mają kłopoty ze sprzedażą ponieważ nie można wystawiać faktury za takie produkty. A to utrudnia dotarcie do odbiorców hurtowych. Jest jednak szansa, że to się zmieni.
- Obecnie uruchomiliśmy salon "Polskie Smaki - jakość i tradycja" gdzie hurtownicy, sklepikarze, restauratorzy będą mogli nabyć produkty do dalszej sprzedaży, a również można będzie kupić detalicznie te produkty - mówi Zenon Daniłowski Prezes Praskiej Giełdy Spożywczej.
Wprowadzenie ułatwień dla producentów tradycyjnej żywności planuje też Ministerstwo Rolnictwa. Jak zapowiada minister rolnictwa, zmiany mają dotyczyć przede wszystkim certyfikacji i kontroli jakości.
Wszystko po to, aby nasi producenci nie musieli spełniać surowszych wymagań niż ich unijni koledzy. Ale na tym nie koniec.
-Chcemy tez jako rząd w ramach posiadanych środków w nowym programie operacyjnym zapisać dwa działania dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych - dodaje Krzysztof Jurgiel
Jeden program ma pomagać rolnikom produkować, a drugi promować regionalne wyroby.