Regulują to rozporządzenia ministra gospodarki i pracy z 14 września 2005 roku w sprawie wysokości diet krajowych i zagranicznych.
Diety na terenie kraju wzrosną o 1 zł. Automatycznie wzrośnie także ryczałt za każdy nocleg do 33 zł (ryczałt ten stanowi bowiem 150 proc. diety). Dotyczy to sytuacji, gdy pracownik nie ma rachunku za hotel, ani zapewnionego noclegu bezpłatnego. Dieta na przejazd komunikacją wyniesie 4,40 zł (20 proc. diety).
Wysokość diet zagranicznych i ryczałtów na hotele za granicą jest uzależniona od kraju, do którego wyjeżdża pracownik. Diety te ustalane są w zasadzie w euro lub w dolarach. I tak np. dla wyjeżdżających na Słowację dieta ta wynosi 33 euro, a ryczałt na hotel - 70 euro, do Niemiec zaś 42 i 103 euro. W przypadku Stanów Zjednoczonych jest to odpowiednio 46 dolarów i 160 dolarów.
Rozporządzenia, wydane przez ministra gospodarki i pracy regulują też sposób zwrotu kosztów przejazdu, jeżeli w trakcie podróży służbowej pracownik korzysta z samochodu, który nie jest własnością pracodawcy. Przy obliczaniu tych kosztów mnoży się liczbę przejechanych kilometrów przez (ustaloną przez pracodawcę) stawkę za jeden kilometr.