Przedsiębiorcy zajmujący się handlem zwierzętami lub produktami zwierzęcymi muszą być wpisani do rejestru powiatowego lekarza weterynarii. Mają również prowadzić rejestr zwierząt lub produktów – zakłada uchwalona przez Sejm ustawa o kontroli weterynaryjnej.
Przepisy regulują kwestię handlu zwierzętami i produktami zwierzęcymi między poszczególnymi krajami Unii Europejskiej. Zwierzęta i produkty przeznaczone do handlu muszą też być oznakowane zgodnie z przepisami UE. W trakcie transportu zwierzęta muszą posiadać świadectwo zdrowia, wystawione przez nadzorującego gospodarstwo lekarza weterynarii, oraz inne dokumenty wymagane przez kraje UE.
Handel będzie mógł odbywać się po spełnieniu kilku warunków – m.in. zwierzęta muszą podlegać kontroli weterynaryjnej, muszą być również zarejestrowane tak, aby można było w razie konieczności zidentyfikować ich miejsce pochodzenia.
Ustawa określa kompetencje powiatowych lekarzy weterynarii w tym zakresie. Będą oni mogli przeprowadzać kontrolę podczas transportu, jeżeli powstanie podejrzenie, że przewożone zwierzęta lub produkty nie spełniają wymogów ustawy bądź przepisów UE.
Ustawa wejdzie w życie z chwilą akcesji.
Producenci tytoniu
Konieczne ponowne zezwolenie
Przetwórcy mający obecnie zezwolenia na wstępne przetwarzanie surowca tytoniowego będą musieli wystąpić o ponowne przyznanie zezwoleń, spełniając przy tym dodatkowe wymagania, m.in. dotyczące miejsca przetwarzania tego produktu – zakłada uchwalona przez Sejm ustawa o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu i rynku suszu paszowego. Ustawa poszerzyła kompetencje wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, który będzie wydawał certyfikaty na przetwarzanie chmielu, a także prowadził ewidencję chmielu zużytego przez browary.
Rynki rybne
Pomoc finansowa dla producentów
Sejm uchwalił ustawę o organizacji rynku rybnego i pomocy finansowej w gospodarce rybnej, która dostosowuje przepisy w tym zakresie do prawa Unii Europejskiej. Ustawa określa tryb postępowania w zakresie wprowadzania na rynek produktów rybnych, tworzenia i funkcjonowania organizacji producentów rybnych. Wprowadza też przepisy dotyczące udzielania pomocy finansowej na podstawie przepisów UE. Przewiduje również dodatkowe wsparcie dla organizacji producentów rybnych przez pierwsze trzy lata działalności ze środków publicznych.