ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1419
z dnia 25 maja 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych **)
Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1.
1. Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, umieszczanych na rynku.
2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1) mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, będących przedmiotem sprzedaży bezpośredniej;
2) mięsa odkostnionego mechanicznie, z którego po poddaniu obróbce cieplnej w zatwierdzonych zakładach przetwórstwa otrzymuje się produkty mięsne;
3) mięsa mielonego przeznaczonego do produkcji kiełbas, z których otrzymuje się produkty na bazie mięsa.
§ 2.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1) mięso mielone - mięso, które zostało posiekane lub zmielone za pomocą maszynki do mielenia mięsa o spiralno-śrubowym trybie podającym;
2) surowe wyroby mięsne - mięso bydła, świń, owiec, kóz, drobiu i zwierząt łownych oraz mięso królików i zwierząt łownych na fermach, spełniające wymagania określone w przepisach odrębnych 3) , zawierające dodatek środków spożywczych, przypraw lub poddane obróbce niezmieniającej jego wewnętrznej struktury komórkowej i niepowodującej utraty cech mięsa świeżego;
3) przyprawy - sól kuchenną, musztardę, przyprawy korzenne i ich ekstrakty, zioła aromatyczne i ich ekstrakty.
Rozdział 2
Wymagania weterynaryjne
dla mięsa mielonego
§ 3.
1. Mięso mielone umieszcza się na rynku, jeżeli:
1) zostało wyprodukowane z mięsa bydła, świń, owiec lub kóz, zawierającego mięśnie poprzecznie prążkowane, wyłączając mięsień sercowy;
2) spełnia wymagania dla mięsa, o którym mowa w pkt 1, określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu, w przepisach o dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu i warunkach ich stosowania oraz w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej;
3) zostało wyprodukowane w zakładzie:
a) w którym są spełnione wymagania weterynaryjne określone w § 27-33,
b) zatwierdzonym zgodnie z art. 10 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego,
c) poddawanym regularnym kontrolom weterynaryjnym zgodnie z § 25 i 26,
4) zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym zgodnie z § 37-40;
5) zostało opakowane i było przechowywane zgodnie z § 41-44;
6) było transportowane zgodnie z § 45;
7) podczas transportu zostało zaopatrzone w:
a) handlowy dokument identyfikacyjny, który:
- w przypadku mięsa mielonego mrożonego zawiera dodatkowo wskazanie miesiąca i roku zamrożenia,
- w przypadku mięsa mielonego przeznaczonego na rynek Finlandii i Szwecji zawiera jedną z informacji określonych w przepisach odrębnych 4) ,
b) świadectwo zdrowia, jeżeli mięso mielone pochodzi z zakładu położonego na obszarze objętym ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt albo jeżeli mięso mielone ma zostać wystane do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej przez terytorium państwa trzeciego w zaplombowanych środkach transportu.
2. Handlowy dokument identyfikacyjny jest przechowywany przez odbiorcę i okazywany na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii. W przypadku gdy dane zostały zapisane na elektronicznym nośniku informacji, wydruk sporządza się na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii.
3. Wzór świadectwa zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 7 lit. b, jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
4. Jeżeli mięso mielone jest przeznaczone do wywozu, na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii państwa przeznaczenia, mięso to zaopatruje się w świadectwo zdrowia, które jest zgodne z wzorem określonym przez właściwe władze państwa trzeciego.
§ 4.
1. Mięso mielone produkuje się z mięsa niepoddanego rozbiorowi, które zostało:
1) zamrożone w zatwierdzonej chłodni składowej spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, a od dnia zamrożenia nie upłynęło:
a) 18 miesięcy - w przypadku wołowiny i cielęciny,
b) 12 miesięcy - w przypadku mięsa owiec,
c) 6 miesięcy - w przypadku mięsa świń;
2) schłodzone, a od dnia uboju nie upłynęło 6 dni, w przypadku zaś wołowiny i cielęciny pakowanej próżniowo - 15 dni.
2. Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku mięsa świń i owiec może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.
§ 5.
1. Mięso mielone powinno zostać schłodzone przed upływem godziny od porcjowania i umieszczenia w opakowaniach jednostkowych.
2. Czas, o którym mowa w ust. 1, może być dłuższy, jeżeli w czasie produkcji zastosowano procesy, o których mowa w § 6.
§ 6.
Opakowane mięso mielone, o którym mowa w § 4, umieszcza się na rynku schłodzone do temperatury wewnętrznej poniżej:
1) 2 °C - w jak najkrótszym czasie;
2) - 18 °C (mrożone), zgodnie z przepisami o wymaganiach w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych - w jak najkrótszym czasie;
3) 2 °C, z dodatkiem ograniczonej ilości mięsa mrożonego, w celu przyspieszenia procesu schładzania, jeżeli informacja o dodaniu mięsa mrożonego zostanie umieszczona na opakowaniu jednostkowym, a czas, o którym mowa w § 5 ust. 1, został zachowany.
§ 7.
Na rynku umieszcza się mięso mielone nie-poddane promieniowaniu jonizującemu lub ultrafioletowemu.
§ 8.
1. Zawartość tłuszczu i kolagenu w mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części A.
2. Informacja o zawartości tłuszczu i kolagenu oraz nazwa gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, może być umieszczona na opakowaniach, jeżeli są spełnione wymagania określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A.
§ 9.
Dopuszcza się dodawanie do mięsa mielonego soli kuchennej, jeżeli stosunek wagowy ilości soli do ilości mięsa nie przekroczy 1%.
§ 10.
1. Mięso mielone może być umieszczane na rynku krajowym, jeżeli spełnia co najmniej następujące wymagania:
1) zostało wyprodukowane:
a) z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i zwierząt łownych,
b) w zakładzie zatwierdzonym lub w zakładzie zakwalifikowanym do produkcji na rynek krajowy, którego pomieszczenia spełniają wymagania określone w § 27 i 28,
2) zostało opakowane i było przechowywane zgodnie z § 41-44;
3) spełnia:
a) wymagania określone w § 3 ust.1, z wyjątkiem pkt6,
b) kryteria dotyczące zawartości tłuszczu i kolagenu, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A w pkt 1-3
- i jeżeli wynika to ze szczególnych zwyczajów konsumpcyjnych.
2. Na mięsie mielonym, o którym mowa w ust. 1, nie umieszcza się znaku weterynaryjnego oraz informacji określonych w § 37-40.
3. Mięso mielone, o którym mowa w ust. 1, może być umieszczane na rynku po zaakceptowaniu przez Komisję Europejską 5) .
§ 11.
Mrożone mięso mielone może być przywożone, jeżeli:
1) pochodzi z państw trzecich lub ich części nieobjętych ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt;
2) pochodzi z państw trzecich znajdujących się na liście sporządzonej przez Komisję Europejską 6) ;
3) spełnia wymagania określone w rozporządzeniu;
4) jest zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w przepisach Unii Europejskiej 7) , wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa trzeciego, potwierdzające spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu oraz zamrożenie w zakładzie;
5) spełnia wymagania dotyczące kontroli określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej.
Rozdział 3
Wymagania weterynaryjne
dla surowych wyrobów mięsnych
§ 12.
Surowe wyroby mięsne umieszcza się na rynku, jeżeli zostały przygotowane:
1) ze świeżego mięsa bydła, świń, owiec, kóz, drobiu, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i zwierząt łownych;
2) z mięsa spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach oraz w przepisach o dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu i warunkach ich stosowania;
3) w przypadku mięsa przywożonego - z mięsa spełniającego wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu;
4) z mięsa mrożonego, a od dnia uboju nie upłynęło:
a) 18 miesięcy - w przypadku wołowiny i cielęciny,
b) 12 miesięcy - w przypadku mięsa owiec, kóz, drobiu, królików i zwierząt łownych utrzymywanych na fermach,
c) 6 miesięcy - w przypadku mięsa pochodzącego od innych gatunków zwierząt
- przy czym powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku mięsa świń i owiec, może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi;
5) w zatwierdzonych zakładach spełniających wymagania określone w § 34-36.
§ 13.
Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne:
1) przygotowane w kontrolowanej temperaturze;
2) opakowane, przechowywane i transportowane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu;
3) zamrożone tylko raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy od zamrożenia;
4) po zakończeniu procesu produkcyjnego niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych zgodnie z § 41-43 i schłodzone zgodnie z § 14;
5) poddane kontroli weterynaryjnej zgodnie z § 25 i 26;
6) oznakowane znakiem weterynaryjnym i opatrzone etykietami zgodnie z § 37-40;
7) zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia; odbiorca przechowuje świadectwo zdrowia co najmniej przez rok.
§ 14.
Opakowane surowe wyroby mięsne umieszcza się na rynku:
1) schłodzone do temperatury wewnętrznej poniżej:
a) 2 °C - dla wyrobów przygotowanych z mięsa mielonego,
b) 7 °C - dla wyrobów przygotowanych z mięsa świeżego,
c) 4 °C - dla wyrobów przygotowanych z mięsa drobiowego,
d) 3 °C - dla wyrobów zawierających podroby - w jak najkrótszym czasie;
2) zamrożone do temperatury wewnętrznej poniżej -18 °C, zgodnie z przepisami o wymaganiach w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych, w jak najkrótszym czasie.
§ 15.
Surowe wyroby mięsne przygotowane z mięsa mielonego, z wyłączeniem surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas, umieszcza się na rynku, jeżeli mięso mielone użyte do ich produkcji spełnia wymagania określone w § 4-9.
§ 16.
Na rynku umieszcza się surowe wyroby mięsne niepoddane promieniowaniu jonizującemu.
§ 17.
1. Surowe wyroby mięsne mogą być umieszczane na rynku krajowym, jeżeli spełniają co najmniej następujące wymagania:
1) zostały przygotowane:
a) z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych, drobiu, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermie lub zwierząt łownych,
b) w zakładach zatwierdzonych lub zakwalifikowanych do produkcji na rynek krajowy i spełniających wymagania określone w § 34-35,
c) w kontrolowanej temperaturze oraz zamrożone tylko jeden raz i przeznaczone do sprzedaży przed upływem 18 miesięcy.
2) po zakończeniu procesu produkcyjnego zostały niezwłocznie umieszczone w opakowaniach jednostkowych i schłodzone,
3) zostały opakowane i byty przechowywane, zgodnie z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu,
4) zostały poddane kontroli weterynaryjnej
- i jeżeli wynika to ze szczególnych zwyczajów konsumpcyjnych.
2. Na surowych wyrobach mięsnych, o których mowa w ust. 1, nie umieszcza się znaku weterynaryjnego oraz informacji określonych w § 37-40.
3. Surowe wyroby mięsne, o których mowa w ust. 1, mogą być umieszczane na rynku po zaakceptowaniu przez Komisję Europejską 8) .
§ 18.
Mrożone surowe wyroby mięsne mogą być przywożone, jeżeli spełniają wymagania określone w§ 11.
Rozdział 4
Przeprowadzanie kontroli
w zakładach produkcji
§ 19.
1. Produkcja mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych może odbywać się w zatwierdzonych:
1) zakładach rozbioru;
2) zakładach przetwórstwa;
3) zakładach produkujących wyłącznie mięso mielone lub surowe wyroby mięsne z mięsa pochodzącego z zakładów zatwierdzonych.
2. Jeżeli w zakładzie są prowadzone różne rodzaje działalności, określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych, dopuszcza się wspólne korzystanie ze sprzętu i pomieszczeń, jeżeli nie występuje zagrożenie zanieczyszczenia surowców lub nieopakowanych produktów gotowych.
§ 20.
1. Podmiot prowadzący zakład powinien spełniać wymagania określone w przepisach odrębnych 9) oraz przeprowadzać regularne kontrole wewnętrzne przestrzegania wymagań weterynaryjnych, podczas których przeprowadza się badania laboratoryjne.
2. Kontrole wewnętrzne, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) kontrolę surowców przyjmowanych do zakładu w celu sprawdzenia, czy spełniają wymagania, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
2) kontrolę metod czyszczenia i odkażania;
3) pobieranie próbek do badań w zatwierdzonym laboratorium;
4) procedury przechowywania i stosowania znaków weterynaryjnych oraz etykiet zawierających znak weterynaryjny.
3. Wyniki badań, o których mowa w ust. 2 pkt 3, przechowuje się, w formie papierowej lub na elektronicznych nośnikach informacji, dwa lata, z wyłączeniem wyników badań produktu schłodzonego, które przechowuje się 6 miesięcy od daty przydatności do spożycia tego produktu.
4. Podmiot prowadzący zakład informuje powiatowego lekarza weterynarii o rodzaju, częstotliwości i wynikach kontroli, a także o zdarzeniach stanowiących zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt.
5. Procedury dotyczące kontroli wewnętrznej opracowuje się w uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii, który uczestniczy w ich planowaniu i wdrażaniu.
§ 21.
1. W przypadku bezpośredniego zagrożenia zdrowia ludzi podmiot prowadzący zakład wycofuje z rynku produkty mogące stanowić zagrożenie oraz produkty wyprodukowane w zbliżonych warunkach technologicznych.
2. Wycofane produkty pozostają pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii do czasu ich zniszczenia, wykorzystania do innych celów niż spożycie przez ludzi lub przetworzenia w sposób, który zapewni bezpieczeństwo produktu.
§ 22.
Podmiot prowadzący zakład:
1) zapewnia, aby produkty byty opatrzone wyraźnym i czytelnym wskazaniem temperatury, w jakiej produkty te mają być przechowywane i transportowane, a także daty przydatności do spożycia lub dopuszczalnego okresu przechowywania - w przypadku produktów chłodzonych i mrożonych;
2) prowadzi rejestr, w którym umieszcza dane dotyczące ilości mięsa przyjmowanego do zakładu oraz ilości mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych wysyłanych z zakładu.
§ 23.
Podmiot prowadzący zakład przygotowuje i przeprowadza, w uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii, program szkolenia pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny, dostosowany do rodzaju produkcji prowadzonej przez zakład.
§ 24.
1. Badania mikrobiologiczne przeprowadza się dla:
1) mięsa mielonego oraz surowych wyrobów mięsnych wyprodukowanych z mięsa mielonego, przeznaczonych do handlu - raz dziennie w dniu, w którym jest prowadzona produkcja;
2) mięsa mielonego oraz surowych wyrobów mięsnych innych niż wymienione w pkt 1 oraz surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas - raz w tygodniu.
2. Badania mikrobiologiczne przeprowadza się w laboratorium znajdującym się na terenie zatwierdzonego zakładu lub w zatwierdzonym laboratorium, po uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii.
3. W przypadku surowych wyrobów mięsnych próbkę jednostkową do badania pobiera się z głębokich warstw mięśni, po uprzednim opaleniu skóry lub powierzchni mięsa.
4. Do badań pobiera się pięć próbek jednostkowych z produktów wytworzonych w danym dniu produkcji; próbki te uważa się za reprezentatywne dla całej dziennej produkcji.
5. Wyniki badań mikrobiologicznych mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z mięsa mielonego, z wyjątkiem surowych kiełbas i mięsa do ich produkcji, ocenia się zgodnie z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części B, zaś wyniki badań pozostałych surowych wyrobów mięsnych zgodnie z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części C.
6. W celu potwierdzenia spełniania wymagań, o których mowa w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A, badania laboratoryjne przeprowadza się z częstotliwością określoną w procedurach dotyczących kontroli wewnętrznej zakładu.
7. Pobieranie próbek oraz badania bakteriologiczne przeprowadza się zgodnie z wymaganiami ustalonymi przez krajowe laboratorium referencyjne.
§ 25.
1. Nadzór nad spełnianiem przez zakład wymagań weterynaryjnych sprawuje powiatowy lekarz weterynarii.
2. Wykonując nadzór, o którym mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii regularnie sprawdza:
1) czystość pomieszczeń i wyposażenia;
2) higienę osób zatrudnionych w zakładzie;
3) skuteczność kontroli wewnętrznych poprzez porównanie wyników badań z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, i pobieranie próbek do badania w celu potwierdzenia wyników tych kontroli;
4) stan mikrobiologiczny i higieniczny mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;
5) dokumentację dotyczącą mięsa użytego do produkcji mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych, pozwalającą ustalić jego miejsce pochodzenia oraz dokumentację dotyczącą kontroli wewnętrznych, o których mowa w pkt 3; w przypadku prowadzenia dokumentacji na elektronicznych nośnikach informacji wydruku dokonuje się na wezwanie powiatowego lekarza weterynarii;
6) oznakowanie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;
7) warunki przechowywania i transportu mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;
8) rejestr, o którym mowa w § 22 pkt 2;
9) spełnianie innych wymagań, jeżeli to konieczne.
§ 26.
1. Powiatowy lekarz weterynarii kontroluje zakłady:
1) produkujące mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, połączone z zakładem rozbioru - z taką samą częstotliwością, jaka jest określona dla zakładu rozbioru w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku;
2) zatwierdzone produkujące mięso mielone przeznaczone do handlu - co najmniej raz dziennie;
3) inne niż te, o których mowa w pkt 1 i 2 - w zależności od wielkości zakładu, rodzaju wytwarzanego produktu, sposobu czyszczenia i odkażania oraz oceny ryzyka.
2. Podczas kontroli powiatowy lekarz weterynarii analizuje wyniki badań według kryteriów określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, a wnioski i zalecenia pokontrolne przedstawia w formie protokołu podmiotowi prowadzącemu zakład.
3. W przypadku stwierdzenia niezgodności z wymaganiami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, powiatowy lekarz weterynarii zwiększa częstotliwość kontroli w zakładzie, a w uzasadnionych przypadkach usuwa etykiety lub inne elementy zawierające znak weterynaryjny.
4. Podczas przeprowadzania kontroli, o której mowa w § 25 ust. 2, powiatowy lekarz weterynarii może korzystać z pomocy osób, których kwalifikacje są określone w przepisach o zakresie czynności wykonywanych przez osoby niebędące pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej oraz kwalifikacjach tych osób.
Rozdział 5
Wymagania lokalizacyjne,
techniczne i technologiczne dla zakładów produkujących mięso mielone
§ 27.
1. Zakład produkujący mięso mielone powinien:
1) spełniać wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku 10) ;
2) posiadać pomieszczenie do mielenia mięsa i umieszczania mięsa mielonego w opakowaniach jednostkowych, wyposażone w termograf lub teletermometr, oddzielone od pomieszczenia rozbioru mięsa;
3) posiadać pomieszczenie, w którym odbywa się umieszczanie tego mięsa w opakowaniach zbiorczych, z wyłączeniem przypadków, gdy:
a) odbywa się to w pomieszczeniu rozbioru mięsa, którego powierzchnia i wyposażenie umożliwiają higieniczne przeprowadzenie tych czynności,
b) opakowania jednostkowe i zbiorcze są umieszczone w zapieczętowanych opakowaniach ochronnych, zabezpieczonych przed uszkodzeniem podczas transportu i przechowywanych w oddzielnym pomieszczeniu,
c) pomieszczenie do przechowywania opakowań jest wolne od kurzu i szkodników oraz oddzielone od pomieszczeń zawierających substancje mogące skazić mięso,
d) opakowania nie są przechowywane na posadzce,
e) opakowania przygotowuje się w sposób higieniczny przed ich wprowadzeniem do pomieszczenia, w którym odbywa się umieszczanie tego mięsa w opakowaniach zbiorczych, a po ich wprowadzeniu wykorzystuje się je bezzwłocznie,
f) nie przekazuje się opakowań osobom zatrudnionym przy obróbce świeżego mięsa,
g) po umieszczeniu w opakowaniach jednostkowych mięso mielone niezwłocznie umieszcza się w przeznaczonych do przechowywania pomieszczeniach;
4) posiadać pomieszczenie lub szafki do przechowywania soli;
5) posiadać urządzenia chłodnicze umożliwiające utrzymanie temperatur określonych w § 6.
2. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na mielenie mięsa w pomieszczeniach rozbioru mięsa, jeżeli czynności te są wykonywane w wydzielonym miejscu.
§ 28.
Zakłady produkujące mięso mielone, w których nie jest prowadzona działalność związana z rozbiorem lub przetwórstwem, powinny spełniać wymagania określone w § 27 oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku 11) oraz posiadać pomieszczenia:
1) chłodnicze do oddzielnego przechowywania surowców i mięsa mielonego, przy czym surowce i mięso mielone opakowane przechowuje się oddzielnie od surowców i mięsa mielonego nieopakowanego;
2) do mielenia mięsa i umieszczania mięsa mielonego w opakowaniach jednostkowych, wyposażone w termograf lub teletermometr, oddzielone od pomieszczenia rozbioru mięsa;
3) lub szafki do przechowywania soli;
4) do umieszczania mięsa mielonego w opakowaniach zbiorczych, z wyłączeniem przypadków, gdy są spełnione wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 3;
5) do wysyłania produktów;
6) do czyszczenia sprzętu i narzędzi.
§ 29.
1. Wymagania dotyczące higieny pracowników, utrzymania stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń oraz wyposażenia określają przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku 12) .
2. Osoby zatrudnione przy ręcznym przygotowywaniu mięsa mielonego powinny używać masek zakrywających usta i nos, a także gładkich, odpornych na działanie wilgoci rękawic jednorazowych lub - jeżeli są czyszczone i odkażane - wielorazowego użytku.
§ 30.
Mięso przed zmieleniem poddaje się:
1) oględzinom, podczas których usuwa się zanieczyszczenia, odłamki kości i inne części nasuwające podejrzenie;
2) badaniom zgodnie z § 24.
§ 31.
Nie produkuje się mięsa mielonego z:
1) mięsa niezdatnego do spożycia przez ludzi;
2) mięsa odkostnionego mechanicznie;
3) ubocznych produktów zwierzęcych i skrawków;
4) mięśni głowy, wytaczając mięśnie żwaczowe;
5) niemięśniowych części linii białej;
6) mięśni okolic nadgarstka i stepu;
7) mięśni przepony;
8) błon surowiczych.
§ 32.
1. Wszelkie czynności od czasu dostarczenia mięsa do mielenia do schłodzenia mięsa mielonego wykonuje się w czasie nie dłuższym niż godzina, przy czym temperatura wewnętrzna mięsa nie powinna przekraczać 7 °C, a temperatura pomieszczeń nie powinna przekraczać 12 °C.
2. Powiatowy lekarz weterynarii, w szczególnych przypadkach, może wyrazić zgodę na produkcję w czasie dłuższym niż określony w ust. 1, jeżeli z przyczyn technologicznie uzasadnionych została dodana sól kuchenna. Dodanie soli kuchennej nie może naruszać przepisów o najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w roślinach, u zwierząt, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju i w środkach spożywczych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
3. Jeżeli wykonanie czynności, o których mowa w ust. 1, przekracza czas, o którym mowa w ust. 1 i 2, to mięso może być użyte dopiero po schłodzeniu do temperatury 4 °C.
§ 33.
1. Po wyprodukowaniu mięso mielone jest niezwłocznie pakowane, schładzane i przechowywane w temperaturze określonej w § 6.
2. Mięso mielone poddaje się mrożeniu tylko raz.
Rozdział 6
Wymagania lokalizacyjne,
techniczne i technologiczne dla zakładów produkujących surowe wyroby
mięsne
§ 34.
1. Zakłady produkujące surowe wyroby mięsne powinny:
1) spełniać wymagania określone w przepisach odrębnych 13) ;
2) posiadać pomieszczenia:
a) przeznaczone do przygotowania surowych wyrobów mięsnych, dodawania innych środków spożywczych i umieszczania w opakowaniach jednostkowych, zaopatrzone w termograf lub teletermometr i oddzielone od pomieszczeń rozbioru mięsa;
b) do umieszczania surowych wyrobów mięsnych w opakowaniach zbiorczych, z wyłączeniem przypadków, gdy są spełnione wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 3;
c) do przechowywania oczyszczonych i gotowych do użycia przypraw,
d) chłodnicze do przechowywania surowców i surowych wyrobów mięsnych;
3) posiadać urządzenia chłodnicze umożliwiające utrzymanie temperatur określonych w rozporządzeniu.
2. Powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na:
1) produkcję surowych wyrobów mięsnych w pomieszczeniach rozbioru mięsa,
2) dodawanie przypraw do całych tuszek drobiowych' w pomieszczeniu oddzielonym od pomieszczeń rzeźni
- jeżeli odbywa się to w wydzielonym miejscu.
§ 35.
1. Zakłady produkujące surowe wyroby mięsne, które nie prowadzą działalności związanej z rozbiorem lub przetwórstwem, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku 14) .
2. W zakładach o małej zdolności produkcyjnej, które nie prowadzą działalności związanej z rozbiorem lub przetwórstwem:
1) dopuszcza się:
a) wykorzystywanie jako szatni dla osób zatrudnionych w zakładzie - pomieszczenia z szafkami, przy czym szafki na odzież roboczą powinny być oddzielone od szafek na odzież osobistą osób zatrudnionych w zakładzie,
b) ręczne uruchamianie kranów w pomieszczeniu, o którym mowa w lit. a, oraz spłuczek w toaletach;
2) powinny znajdować się:
a) pomieszczenie albo wydzielone miejsce do przechowywania mięsa, w przypadku przechowywania mięsa w zakładzie,
b) pomieszczenie chłodnicze albo wydzielone miejsce do przechowywania surowych wyrobów mięsnych, w przypadku ich przechowywania w zakładzie.
3. Przepisów ust. 1 i § 27 nie stosuje się do zakładów, o których mowa w ust. 2.
§ 36.
1. Wymagania dotyczące higieny osób zatrudnionych w zakładzie, utrzymania stanu sanitarnohigienicznego pomieszczeń i wyposażenia są określone w przepisach odrębnych 15) .
2. Osoby zatrudnione przy ręcznym przygotowywaniu surowych wyrobów mięsnych powinny spełniać wymagania określone w § 29 ust. 2.
Rozdział 7
Znakowanie
§ 37.
Mięso mielone i surowe wyroby mięsne umieszczone w opakowaniach jednostkowych, przeznaczone do umieszczenia na rynku, zaopatruje się w znak weterynaryjny.
§ 38.
1. Stosuje się następujące znaki weterynaryjne:
1) dla mięsa mielonego - znak owalny o szerokości co najmniej 6,5 cm i wysokości co najmniej 4,5 cm lub mniejszy w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:
a) w górnej części - litery PL,
b) na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny,
c) w dolnej części - litery EWG
- przy czym wysokość liter powinna wynosić co najmniej 0,8 cm, a cyfr - 1 cm;
2) dla surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z:
a) mięsa bydła, świń, owiec, kóz i grubej zwierzyny łownej utrzymywanej na fermach - znak odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1,
b) mięsa drobiowego, mięsa ptaków łownych utrzymywanych na fermach lub zwierząt futerkowych - znak owalny odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr powinna wynosić 0,2 cm,
c) mięsa zwierząt łownych - znak o kształcie pięciokąta, odpowiadający znakowi określonemu w pkt 1, przy czym wysokość liter i cyfr dla grubej zwierzyny łownej powinna wynosić 0,8 cm i 1 cm, a dla drobnej zwierzyny łownej - 0,2 cm.
2. Dopuszcza się umieszczanie na rynku mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych oznakowanych znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej 16) .
3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne pochodzące z zakładów, które uzyskały odstępstwa w stosowaniu niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych wymagań weterynaryjnych wymaganych przy produkcji mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, znakuje się znakiem weterynaryjnym kwadratowym, zawierającym:
1) w górnej części - litery PL;
2) w środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3) w dolnej części - napis NA RYNEK KRAJOWY.
4. W przypadkach, o których mowa w § 10 i 17, na mięsie mielonym i surowych wyrobach mięsnych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy, w zależności od wielkości produktu lub rodzaju opakowania, zawierający:
1) w górnej części - litery PL;
2) w środku -weterynaryjny numer identyfikacyjny;
3) w dolnej części - litery IW.
§ 39.
Na opakowaniach jednostkowych surowych wyrobów mięsnych, oprócz znaku weterynaryjnego, umieszcza się, zgodnie z przepisami o znakowaniu środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych, widoczne i czytelne informacje dotyczące gatunku zwierzęcia, z mięsa którego przygotowano produkt, a w przypadku kilku gatunków - ich procentowy udział, a także, jeżeli produkt nie jest przeznaczony dla konsumenta ostatecznego - datę jego przygotowania.
§ 40.
Na opakowaniach jednostkowych mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, wyłączając surowe kiełbasy i mięso mielone do ich produkcji, umieszcza się informacje o:
1) procentowej zawartości tłuszczu;
2) stosunku zawartości kolagenu do zawartości białka w mięsie.
Rozdział 8
Pakowanie,
przechowywanie i transport
§ 41.
1. Opakowania jednostkowe mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych umieszcza się w opakowaniach zbiorczych, w tym w kartonach, skrzyniach i kontenerach.
2. Opakowania zbiorcze wymienione w ust. 1 powinny:
1) nie zmieniać właściwości organoleptycznych produktów;
2) chronić przed przenikaniem do ich wnętrza substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi;
3) zapewniać skuteczną ochronę podczas transportowania.
§ 42.
Dopuszcza się kilkakrotne użycie opakowań zbiorczych, jeżeli:
1) są wykonane z materiałów odpornych na korozję i łatwych do czyszczenia;
2) zostały oczyszczone i odkażone przed ponownym użyciem.
§ 43.
W przypadku gdy opakowanie jednostkowe spełnia wymagania dla opakowania zbiorczego, o których mowa w § 41 ust. 2, może nie być:
1) przezroczyste i bezbarwne;
2) umieszczane w opakowaniu zbiorczym lub transportowym.
§ 44.
1. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne umieszczone w opakowaniach zbiorczych niezwłocznie schładza się, a następnie przechowuje w temperaturach określonych:
1) w § 6 - dla mięsa mielonego;
2) w § 14 - dla surowych wyrobów mięsnych.
2. Mrożenie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych przeprowadza się wyłącznie w pomieszczeniach zakładu lub w zatwierdzonych chłodniach składowych.
3. Mięso mielone i surowe wyroby mięsne mogą być przechowywane w chłodniach składowych wraz z innymi środkami spożywczymi, jeżeli ich opakowania zapewniają ochronę przed wpływem szkodliwych dla zdrowia publicznego czynników.
§ 45.
1. Podczas transportu mięso mielone i surowe wyroby mięsne zabezpiecza się przed zanieczyszczeniami i wpływem szkodliwych dla zdrowia publicznego czynników, uwzględniając czas trwania i warunki transportu.
2. Środki transportu wyposaża się w urządzenia zapewniające utrzymanie temperatur, o których mowa w § 6 i 14, oraz w termometr rejestrujący zmiany temperatury panującej wewnątrz środka transportu.
3. Dopuszcza się transport surowych wyrobów mięsnych, przeznaczonych do umieszczenia na rynku, w temperaturze wyższej od temperatury określonej w § 14, nie więcej jednak niż o 2 °C, jeżeli czas transportu z zakładu do punktu sprzedaży detalicznej nie przekracza godziny.
4. W przypadku tranzytu przez państwo trzecie lub gdy zakład jest położony na obszarze objętym ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt, na środkach transportu umieszcza się plomby.
§ 46.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 106,
poz.1125).
** Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają
postanowienia dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej
wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz
wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368 z 31.12.1994).
Dane dotyczące ogłoszenia
aktów Unii Europejskiej zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu dotyczą
ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie
specjalne.
*** Przepisy wdrażające postanowienia art. 3, 6 i 8
dyrektywy 91/495/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. dotyczącej zdrowia publicznego
i problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do
obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 268, z
24.09.1991).
**** Przepisy w sprawie wymagań weterynaryjnych przy
produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych
umieszczanych na rynku wdrażające załącznik IV część IV tiret trzecie dyrektywy
64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych
wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z
29.07.1964).
***** Art. 4 dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r.
ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa
mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z
31.12.1994).
****** Lista państw trzecich, o której mowa w art. 13
dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące
produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów
mięsnych.
******* Decyzja Komisji 2000/572/EC z dnia 8 września 2000 r.
ustanawiająca warunki dotyczące zdrowia zwierząt i warunki zdrowia publicznego
oraz świadectwo weterynaryjne przy przywozie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych
z państw trzecich oraz uchylająca decyzję 97/29/WE (Dz. Urz. WE L 240, z
23.09.2000).
******** Art. 6 dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994
r. ustanawiającej wymagania dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa
mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368, z
31.12.1994).
********* Przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i
żywienia, wdrażające postanowienia artykułu 3 i 6 dyrektywy 93/43/EWG z dnia 14
czerwca 1993 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 175, z
19.07.1993).
********** Przepisy wdrażające postanowienia załącznika l
rozdziału l i III dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie
problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem
(Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964).
*********** Przepisy wdrażające
postanowienia załącznika A rozdziału l dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia
1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel
wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 026, z
31.01.1977).
************ Przepisy wdrażające postanowienia załącznika
l rozdziału V dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów
zdrowotnych wpływających na, handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz.
WE P 121, z 29.07.1964).
************* Przepisy w sprawie wymagań
weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydta, świń, owiec, kóz i domowych
zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku wdrażające postanowienia
załącznika l rozdziału l i III dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w
sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym
mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964), przepisy w sprawie wymagań przy
produkcji mięsa drobiowego wdrażające postanowienia załącznika l rozdziału l i
III dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów
zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz. WE L 055,
z 08.03.1971) lub przepisy w sprawie wymagań przy produkcji i dla produktów z
mięsa zwierząt łownych wdrażające postanowienia dyrektywy 92/45/EWG z dnia 16
czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt
odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa
zwierząt łownych (Dz. Urz. WE L 268, z 14.09.1992).
**************
Przepisy wdrażające postanowienia załącznika A rozdziału l i załącznika B
rozdziału l dyrektywy 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów
zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz.
Urz. WE L 026, z 31.01.1977).
*************** Przepisy w sprawie
wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i
domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku wdrażające postanowienia
załącznika l rozdziału V dyrektywy 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w
sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym
mięsem (Dz. Urz. WE P 121, z 29.07.1964) albo przepisy o wymaganiach
weterynaryjnych dotyczących produkcji mięsa drobiowego wdrażające postanowienia
załącznika l rozdziału V dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie
problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (Dz. Urz.
WE L 055, z 08.03.1971) albo przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy
produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych wdrażające postanowienia
rozdziału II dyrektywy 92/45/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia
publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału
dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu mięsa zwierząt łownych (Dz. Urz.
WE L 268, z 14.09.1992).
**************** Rozdział VI załącznika l
dyrektywy 94/65/WE z dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania dotyczące
produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa mielonego oraz wyrobów mięsnych (Dz.
Urz. WE L 368, z 31.12.1994).
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 maja 2004 r. (poz. 1419)
(w trakcie opracowywania)
Załącznik nr 1
Załącznik nr 2
Załącznik nr 3