ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1395
z dnia 19 maja 2004 r.
w sprawie rejestracji zakładów umieszczających na rynku produkty pochodzenia zwierzęcego **)
Na podstawie art. 14 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Podmioty prowadzące działalność w zakresie:
1) uboju zwierząt rzeźnych,
2) uboju zwierząt łownych utrzymywanych na fermach,
3) przetwórstwa zwierząt łownych,
4) skupu zwierząt łownych,
5) rozbioru mięsa,
6) przetwórstwa mięsa,
7) produkcji mięsa mielonego i wyrobów mięsnych surowych,
8) przetwórstwa mleka,
9) pozyskiwania ryb, skorupiaków i mięczaków,
10) przetwórstwa ryb, skorupiaków i mięczaków,
11) pozyskiwania jaj konsumpcyjnych,
12) przetwórstwa jaj,
13) pozyskiwania lub przetwórstwa innych produktów pochodzenia zwierzęcego,
14) magazynowania produktów pochodzenia zwierzęcego,
15) transportu produktów pochodzenia zwierzęcego
- podlegają wpisaniu do rejestru zakładów, zwanego dalej "Rejestrem".
§ 2.
1. Do Rejestru, oprócz informacji, o których mowa w art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, zwanej dalej "ustawą", wpisuje się:
1) nazwę i adres podmiotu;
2) miejsce i datę rozpoczęcia działalności, o której mowa w § 1, zwanej dalej "działalnością";
3) datę wpisu podmiotu do Rejestru;
4) imię i nazwisko urzędowego lekarza weterynarii w przypadku wyznaczenia go przez powiatowego lekarza weterynarii do wykonywania czynności, o których mowa w art. 16 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287 i Nr 91, poz. 877), w stosunku do podmiotu wpisanego do Rejestru;
5) datę zaprzestania przez podmiot działalności.
2. Rejestr dotyczący podmiotu, o którym mowa w § 1 pkt 11, dodatkowo zawiera:
1) imię i nazwisko oraz adres posiadacza gospodarstwa i jego weterynaryjny numer identyfikacyjny oraz, w przypadku posiadania gospodarstwa na obszarze właściwości innego powiatowego lekarza weterynarii, również weterynaryjny numer identyfikacyjny tego gospodarstwa;
2) imię i nazwisko oraz adres osoby odpowiedzialnej za kury nieśne, jeżeli jest to inna osoba niż posiadacz, o którym mowa w pkt 1;
3) sposób utrzymywania kur nieśnych, z podziałem na:
a) wolnowybiegowy oznaczany cyfrą "1",
b) ściółkowy oznaczany cyfrą "2",
c) klatkowy oznaczany cyfrą "3",
d) ekologiczny oznaczany cyfrą "0";
4) liczbę kur nieśnych, która może być utrzymywana, z podziałem na poszczególne sposoby ich utrzymywania, o których mowa w pkt 3.
§ 3.
Rejestr udostępnia się do wglądu na wniosek zainteresowanego w obecności pracownika jednostki, w której jest prowadzony Rejestr, w godzinach pracy tej jednostki, z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych i ochronie własności przemysłowej. Osoba mająca interes prawny może żądać odpisów z dokumentów rejestru.
§ 4.
Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z Rejestru niezwłocznie po uzyskaniu informacji o zaprzestaniu prowadzenia przez podmiot działalności.
§ 5.
1. Rejestr prowadzi się w formie pisemnej.
2. Wprowadzanie danych oraz ich poprawek dokonuje się w sposób czytelny.
3. Dopuszcza się prowadzenie Rejestru przy użyciu systemu informatycznego zapewniającego możliwość sporządzania wydruków.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 4 maja 2004 r. w spawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi {Dz. U. Nr 106, poz.
1125)
** Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia:
- dyrektywy nr 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów
zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (Dz. Urz.
WE P 121, 29.07.1964);
- dyrektywy nr 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w
sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym
(Dz. Urz. WE L 55, 08.03.1971);
- dyrektywy nr 77/99/EWG z dnia 21 grudnia
1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel
wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (Dz. Urz. WE L 26, 31.01.1977);
-
dyrektywy nr91/492/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. ustanawiającej warunki zdrowotne
dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu żywych małży dwuskorupo-wych (Dz.
Urz. WE L 268, 24.09.1991);
- dyrektywy nr91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r.
ustanawiającej warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu
produktów rybołówstwa (Dz. Urz. WE L 268, 24.09.1991);
- dyrektywy nr
91/495/EWG z dnia 27 listopada 1991 r. dotyczącej zdrowia publicznego i
problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na produkcję i wprowadzanie do
obrotu mięsa króliczego oraz dziczyzny hodowlanej (Dz. Urz. WE L 268,
24.09.1991);
- dyrektywy nr 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r.
ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu
surowego mleka, mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów na bazie mleka (Dz.
Urz. WE L 268, 14.09.1992);
- dyrektywy nr 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992
r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące
handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami
ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A
pkt l do dyrektywy 89/662 oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do
dyrektywy 90/425 (Dz. Urz. WE L 62, 15.03.1993);
- dyrektywy nr 94/65/WE z
dnia 14 grudnia 1994 r. ustanawiającej wymagania w odniesieniu do produkcji i
wprowadzania na rynek mięsa mielonego i przetworów mięsnych (Dz. Urz. WE L 368,
31.12.1994);
- dyrektywy nr 2002/4/WE z dnia 30 stycznia 2002 r. w sprawie
rejestracji zakładów hodujących kury nioski, objętych dyrektywą Rady 1999/74/WE
(Dz. Urz. WE 1030,31.01.2002).
Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii
Europejskiej zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu dotyczą ogłoszenia tych
aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie
specjalne.