ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
974
z dnia 26 kwietnia 2004 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej olejów, tłuszczów i ich mieszanin przeznaczonych do spożycia oraz środków spożywczych, w których składzie znajdują się te oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny 2)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm. 3) ) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Ustala się maksymalny poziom kwasu erukowego w olejach, tłuszczach i ich mieszaninach przeznaczonych do spożycia oraz środkach spożywczych, w których składzie znajdują się te oleje, tłuszcze lub ich mieszaniny, który jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).
** Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają
postanowienie art. 1 ust. 1 Dyrektywy Rady 76/621/EWG z dnia 20 lipca 1976 r. w
sprawie ustalenia najwyższego poziomu kwasu erukowego w olejach i tłuszczach
przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających
dodatek olejów lub tłuszczów (Dz. Urz. WE L 202, z 28.07.1976).
***
Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 154, poz.
1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z 2003 r. Nr 208, poz.
2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz. 386.
Załącznik do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi
z dnia 26 kwietnia 2004 r. (poz.
974)