ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
663
z dnia 15 kwietnia 2004 r.
w sprawie metody analizy zawartości kwasu erukowego w niektórych artykułach rolno-spożywczych2)
Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Metodę analizy zawartości kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia oraz w składnikach tłuszczowych lub olejowych artykułów rolno-spożywczych, określa się w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).
** Przepisy niniejszego rozporządzenia częściowo wdrażają
Dyrektywę Komisji 80/891/EWG z dnia 25 lipca 1980 r. odnoszącą się do
wspólnotowej metody analizy w celu określania zawartości kwasu erukowego w
olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach
spożywczych zawierających dodatek olejów i tłuszczów. Dane dotyczące ogłoszenia
aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, z dniem
uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, dotyczą
ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie
specjalne.
*** Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z
2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360, z
2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221 oraz z 2004 r. Nr 42, poz.
386.
Załącznik do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z dnia 15 kwietnia 2004 r. (poz.
663)