ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
643
z dnia 2 kwietnia 2004 r.
w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz dopuszczalnych metod uboju i uśmiercania zwierząt2)
Na podstawie art. 34 ust. 6 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Rozporządzenie określa:
1) kwalifikacje osób uprawnionych do zawodowego uboju;
2) dopuszczalne metody uboju i uśmiercania zwierząt.
§ 2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) unieruchamianiu - rozumie się przez to metody ograniczające ruchy zwierzęcia w celu dokonania efektywnego jego ogłuszenia lub uśmiercenia;
2) uśmierceniu - rozumie się przez to ubój oraz każdą inną czynność powodującą śmierć zwierzęcia.
§ 3.
1. Unieruchamianie, ogłuszanie, uśmiercanie lub wykrwawianie zwierząt przeprowadzają osoby posiadające:
1) ukończone 18 lat;
2) wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe;
3) trzymiesięczną praktykę na stanowisku ubojowym odbytą pod stałym nadzorem osoby posiadającej kwalifikacje do zawodowego uboju, wyznaczonej przez właściciela zakładu, w którym dokonuje się uboju zwierząt.
2. Zaświadczenie potwierdzające kwalifikacje, o których mowa w ust. 1 pkt 3, jest przechowywane w zakładzie.
§ 4.
Zwierzęta w czasie unieruchamiania, ogłuszania, uboju lub uśmiercania chroni się przed stresem, bólem lub cierpieniem.
§ 5.
1. Zwierzęta jednokopytne, przeżuwacze, świnie, króliki i drób, dostarczone bezpośrednio do ubojni w celu uboju, unieruchamia się, ogłusza lub uśmierca oraz wykrwawia.
2. Ze zwierzętami, które nie są uśmiercane bezpośrednio po dostarczeniu do ubojni, postępuje się w sposób, który jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 6.
1. Zwierzęta, o których mowa w § 5 ust. 1, unieruchamia się w sposób zapobiegający zadawaniu im bólu, cierpień lub urazów.
2. Kończyn zwierząt nie krępuje się, a zwierząt przed ogłuszeniem lub uśmierceniem nie podwiesza się.
3. Drób lub króliki można podwieszać przed ogłuszeniem, przy czym podczas ich ogłuszania ciało zwierzęcia powinno być rozluźnione w celu zapewnienia całkowitego i natychmiastowego pozbawienia wrażliwości na ból.
4. Nie jest podwieszeniem, o którym mowa w ust. 2, trzymanie zwierząt w urządzeniach unieruchamiających.
5. Zwierzęta, które ogłusza się z zastosowaniem mechanicznych lub elektrycznych urządzeń przykładanych do głowy, unieruchamia się w taki sposób, aby efekt ogłuszenia został osiągnięty w jak najkrótszym czasie.
6. Do ogłuszania koni lub bydła mogą być stosowane urządzenia ograniczające ruchy głowy.
7. Niedopuszczalne jest stosowanie urządzeń do elektronarkozy do unieruchamiania i przepędzania zwierząt.
§ 7.
1. Zwierzęta, o których mowa w § 5 ust. 1, przed ubojem ogłusza się przez zastosowanie:
1) pistoletu bolcowego;
2) urządzenia udarowego;
3) pałki - w przypadku małych partii królików;
4) elektronarkozy;
5) dwutlenku węgla.
2. Szczegółowe sposoby stosowania urządzeń i metod, o których mowa w ust. 1, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. Zwierzęta ogłusza się wyłącznie w przypadku, gdy można przystąpić do wykrwawiania przed upływem czasu określonego w § 9.
§ 8.
1. Zwierzęta, o których mowa w § 5 ust. 1, uśmierca się przez:
1) użycie broni palnej;
2) porażenie prądem;
3) zastosowanie dwutlenku węgla;
4) zastosowanie komory próżniowej;
5) obcięcie głowy;
6) złamanie karku.
2. W komorze próżniowej uśmierca się wyłącznie bażanty i przepiórki pochodzące z hodowli fermowych.
3. Szczegółowe sposoby stosowania urządzeń i metod uśmiercania zwierząt, o których mowa w ust. 1, są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
§ 9.
1. Wykrwawianie zwierząt:
1) rozpoczyna się po ich ogłuszeniu, przy czym nie później niż:
a) 60 sekund - w przypadku bydła i jednokopytnych,
b) 15 sekund - w przypadku owiec i kóz,
c) 10 sekund - w przypadku świń wykrwawianych w pozycji leżącej,
d) 20 sekund - w przypadku świń wykrwawianych w pozycji wiszącej,
e) 15 sekund - w przypadku pozostałych zwierząt ciepłokrwistych;
2) kończy się przed odzyskaniem przez zwierzę świadomości;
3) powinno być obfite i całkowite oraz wykonane w możliwie najkrótszym czasie przez nacięcie co najmniej jednej tętnicy szyjnej lub naczyń z niej wychodzących.
2. Przed zakończeniem wykrwawiania zwierząt:
1) nie przeprowadza się żadnych czynności związanych z obróbką poubojową;
2) nie stosuje się pobudzenia elektrycznego.
3. W przypadku gdy jedna osoba wykonuje czynności ogłuszania, podwieszania i wykrwawiania, wszystkie te czynności wykonuje się kolejno na jednym zwierzęciu, a następnie przystępuje się do ich wykonywania na następnym zwierzęciu.
4. W przypadku wystąpienia awarii urządzenia używanego do wykrwawiania drobiu, ogłuszoną partię drobiu niezwłocznie poddaje się wykrwawiania przy użyciu noża.
§ 10.
1. Zwierzęta, o których mowa w § 5 ust. 1, poddawane ubojowi poza ubojnią, unieruchamia się, ogłusza i wykrwawia w sposób określony w § 6, 7 i 9.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do drobiu, królików, świń, owiec i kóz poddawanych ubojowi na potrzeby własne gospodarstwa, przy czym świnie, owce i kozy ogłusza się przed wykrwawieniem.
3. Uboju świń, owiec i kóz w gospodarstwach dokonują wyłącznie osoby posiadające kwalifikacje, o których mowa w § 3.
§ 11.
Do zwierząt, o których mowa w § 5 ust. 1, poddawanych ubojowi lub uśmierceniu związanemu ze zwalczaniem chorób zakaźnych zwierząt stosuje się przepisy § 7 i 8.
§ 12.
1. Zwierzęta futerkowe z gatunków lis pospolity, lis polarny, norka, tchórz, jenot, nutria, szynszyla i królik uśmierca się przez zastosowanie:
1) urządzeń działających mechanicznie powodujących penetrację mózgu;
2) środka znieczulającego w dawce śmiertelnej;
3) porażenia prądem powodującego zatrzymanie akcji serca;
4) chloroformu;
5) dwutlenku węgla;
6) tlenku węgla.
2. Szczegółowe sposoby stosowania urządzeń i metod, o których mowa w ust. 1, są określone w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§ 13.
1. Jednodniowe pisklęta ptaków z gatunków: kura, kaczka, gęś, indyk, bażant, przepiórka, perlica, kaczka piżmowa, struś uśmierca się w wylęgarniach przez zastosowanie:
1) urządzeń mechanicznych powodujących natychmiastową śmierć;
2) dwutlenku węgla.
2. Zarodki gatunków ptaków, wymienionych w ust. 1, uśmierca się w sposób określony w ust. 1 pkt 1.
3. Urządzenie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1:
1) jest wyposażone w szybko obracające się ostrza lub wypustki z polistyrenu;
2) ma wydajność wystarczającą do natychmiastowego uśmiercenia wszystkich umieszczonych w nim ptaków.
4. Ptaki uśmiercane przez zastosowanie dwutlenku węgla umieszcza się, do czasu stwierdzenia ich śmierci, w atmosferze o najwyższym osiągalnym stężeniu gazu, dostarczonego przez 100% źródło dwutlenku węgla.
§ 14.
1. Zwierzęta używane w procedurach doświadczalnych uśmierca się przez:
1) iniekcję śmiertelnej dawki środka stosowanego do narkozy lub eutanazji;
2) zastosowanie środków używanych do narkozy wziewnej;
3) użycie broni palnej lub pistoletu bolcowego - w przypadku dużych ssaków i gadów;
4) uderzenie w głowę powodujące utratę świadomości w połączeniu ze skrwawieniem lub zniszczeniem mózgu - w przypadku ryb, płazów, małych gadów, ptaków, królików, świnek morskich, szczurów, chomików i myszy;
5) macerację w urządzeniu, o którym mowa w § 13 ust. 1 pkt 1 - w przypadku ptaków mających nie więcej niż 72 godziny życia;
6) obcięcie głowy - w przypadku ryb, płazów, gadów, ptaków, gryzoni i królików o masie ciała nie-przekraczającej 300 g, przy czym zwierzęta zimnokrwiste ogłusza się uprzednio;
7) dyslokację kręgów szyjnych - w przypadku płazów, gadów, ptaków i ssaków o masie ciała nie-przekraczającej 150 g;
8) porażenie prądem - w przypadku ryb, płazów, ptaków, świń, owiec, kóz, cieląt i królików;
9) zastosowanie środków chemicznych wchłaniających się przez skórę i skrzela - w przypadku zwierząt wodnych.
2. Zwierzęta domowe uśmierca się w sposób określony w ust. 1 pkt 1.
§ 15.
Przepisów § 10-14 nie stosuje się do zwierząt, które niezwłocznie uśmierca się w przypadku zagrożenia zdrowia publicznego.
§ 16.
1. Ranne lub chore zwierzęta poddaje się ubojowi lub uśmierca w miejscu, w którym się znajdują.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do zwierząt przewożonych do uboju sanitarnego.
3. Transport zwierząt, o których mowa w ust. 2, odbywa się w warunkach nienarażających ich na dodatkowe cierpienia.
§ 17.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.3)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz.
305).
** Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają do prawa polskiego
postanowienia dyrektywy 93/119/EWG z dnia 22 grudnia 1993 r. w sprawie ochrony
zwierząt podczas uboju lub zabijania (Dz. Urz. WE L 340, 2 31.12.93 r.). Dane
dotyczące ogłoszenia aktu prawa Unii Europejskiej, zamieszczonego w niniejszym
rozporządzeniu, z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii
Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tego aktu w Dzienniku Urzędowym Unii
Europejskiej - wydanie specjalne.
*** Niniejsze rozporządzenie było
poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia
26 kwietnia 1999 r. w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego
uboju, dopuszczalnych metod uśmiercania zwierząt stosownie do gatunku oraz
organów uprawnionych do kontroli działalności osób, które zawodowo trudnią się
ubojem zwierząt lub dokonują uboju w ramach działalności hodowlanej bądź
gospodarczej (Dz. U. Nr 47, poz. 469), które na podstawie art. 6 ustawy z dnia 6
czerwca 2002 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt (Dz. U. Nr 135, poz. 1141)
utraciło moc z dniem 29 września 2003 r.
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi
z dnia 2 kwietnia 2004 r. (poz. 643)