ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
370
z dnia 18 lutego 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 3 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:
"a) określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,";
2) w § 5 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:
"a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi.";
3) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).
** Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z
2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz
z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.
Załącznik do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z dnia 18 lutego 2004 r. (poz. 370)