ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
301
z dnia 11 lutego 2004 r.
w sprawie metod analiz mięsa drobiowego
Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Analizy mięsa drobiowego polegają na:
1) sprawdzeniu wymagań jakościowych;
2) dokonaniu pomiaru temperatury;
3) określeniu masy opakowań jednostkowych klasyfikowanych według kategorii wagowych;
4) oznaczeniu zawartości wody wchłoniętej w tuszkach kurcząt.
2. Stan opakowań jednostkowych sprawdza się wzrokowo podczas pobierania próbek do wykonania analiz mięsa drobiowego.
§ 2.
1. Sprawdzenia wymagań jakościowych dokonuje się wzrokowo w świetle dziennym rozproszonym.
2. Jeżeli sprawdzenie wymagań jakościowych wymaga rozmrożenia mięsa drobiowego, to mięso pozostawia się w zamkniętych, szczelnych opakowaniach jednostkowych, a w razie uszkodzenia opakowania jednostkowego przekłada się je do nowego szczelnego opakowania jednostkowego.
3. Rozmrażania dokonuje się w wodzie o temperaturze około 30 °C w ciągu 2-5 godzin, do momentu otrzymania temperatury od 0 °C do 4 °C wewnątrz:
1) mięśnia piersiowego - w razie analizy tuszki drobiowej;
2) mięśni - w razie analizy elementów tuszek drobiowych.
§ 3.
1. Pomiaru temperatury dokonuje się bezpośrednio po pobraniu próbki przez wprowadzenie termometru do:
1) najgrubszej części mięśnia piersiowego - w razie analizy tuszki drobiowej;
2) wnętrza próbki - w razie analizy elementów tuszki drobiowej.
2. Wynik analizy stanowi średnia arytmetyczna wyników trzech pomiarów temperatury.
§ 4.
Podczas wykonywania czynności, o których mowa w § 2 ust. 3 i § 3, nie używa się termometrów rtęciowych.
§ 5.
1. Masę opakowań jednostkowych klasyfikowanych według kategorii wagowych określa się przez obliczenie:
1) rzeczywistej masy każdego opakowania jednostkowego w próbce, polegające na odjęciu od masy nominalnej mięsa drobiowego odchylenia ujemnego;
2) średniej rzeczywistej masy opakowań jednostkowych w próbce.
2. Analizowana partia opakowań jednostkowych spełnia wymagania, jeżeli średnia rzeczywista masa opakowań jednostkowych w próbce spełnia następujące kryterium kwalifikujące:
Liczba opakowań jednostkowych
Dopuszczalna rzeczywista masa opakowań
jednostkowych w próbce
Liczba opakowań
jednostkowych |
Dopuszczalna rzeczywista masa
opakowań jednostkowych w próbce |
30 |
Qn - 0,503 s |
50 |
Qn - 0,379 s |
80 |
Qn - 0,295
s |
- średnia rzeczywista masa opakowań jednostkowych w próbce,
Qn - nominalna masa mięsa drobiowego w opakowaniu jednostkowym,
s - odchylenie standardowe rzeczywistej masy opakowania jednostkowego.
3. Sposób obliczania wartości odchylenia standardowego (s) rzeczywistej masy opakowania jednostkowego zawierającego mięso drobiowe jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 6.
1. Oznaczenia zawartości wody wchłoniętej w tuszkach kurcząt dokonuje się, stosując metodę:
1) ociekania, która jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2) chemiczną, która jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
3) zakładową, która jest określona w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
2. Zakłady ubojowe drobiu, dokonując oznaczenia zawartości wody wchłoniętej w tuszkach kurcząt, stosują:
1) metodę ociekania lub
2) metodę zakładową, co najmniej raz w ciągu każdego ośmiogodzinnego cyklu pracy.
§ 7.
1. Liczba opakowań jednostkowych, które pobiera się losowo z partii mięsa drobiowego do analizy, jest określona w załączniku nr 5 do rozporządzenia.
2. Liczba opakowań jednostkowych w partii nie powinna przekraczać 10 000 sztuk.
3. Jeżeli opakowania jednostkowe są analizowane na końcu linii pakowania, ich liczba w partii powinna odpowiadać godzinowej wydajności urządzenia pakującego.
§ 8.
Przepisy § 1 ust. 1 pkt 3 i 4 oraz § 5-7 stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).
** Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z
2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz
z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z
dnia 11 lutego 2004 r. (poz. 301)