ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
2309
z dnia 29 grudnia 2003 r.
w sprawie metod analiz jaj kurzych
Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Oceny:
1) kształtu i uszkodzenia skorupy,
2) wysokości oraz stabilności i barwy komory powietrznej,
3) wyglądu białka i żółtka,
4) obecności ciał obcych,
5) widoczności tarczki zarodkowej
- dokonuje się wzrokowo podczas prześwietlania jaj kurzych, zwanych dalej "jajami".
2. Wysokość komory powietrznej jaj ustala się za pomocą skali z podziałką w milimetrach.
3. Prześwietlanie kontrolne jaj podczas dokonywania ocen, o których mowa w ust. 1, prowadzi się przy użyciu lampy jajczarskiej, z zastrzeżeniem ust. 4.
4. W przypadku przypuszczenia, że jaja były myte lub czyszczone, prześwietlanie kontrolne prowadzi się przy użyciu lampy ultrafioletowej z filtrem Wooda.
5. Jaja myte lub czyszczone charakteryzują się niejednorodną i słabszą fluorescencją, z widocznymi konturami plam pozostałych po usunięciu brudu.
§ 2.
Oceny zapachu jaj dokonuje się w temperaturze pokojowej, bezpośrednio po otwarciu opakowania, w którym jaja się znajdują.
§ 3.
1. Masę jaj określa się przez ich ważenie, z dokładnością do 1 g.
2. Kontrolną masę 100 jaj określa się przez ich ważenie z dokładnością do 100 g.
3. Przy ocenie kontrolnej masy jaj klasy "A", klasyfikowanych na poszczególne kategorie wagowe, opakowania zbiorcze powinny posiadać następującą minimalną masę netto:
1) kategoria XL - 7,3 kg/100 jaj;
2) kategoria L - 6,4 kg/100 jaj;
3) kategoria M - 5,4 kg/100 jaj;
4) kategoria S - 4,5 kg/100 jaj.
§ 4.
Liczbę jaj, które należy losowo pobrać do badań w przypadku, gdy jaja znajdują się w opakowaniach zbiorczych bez opakowań jednostkowych, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 5.
Liczbę opakowań jednostkowych oraz jaj pobranych z tych opakowań, które należy losowo pobrać do badań w przypadku, gdy jaja znajdują się w takich opakowaniach, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 6.
1. W przypadku oceny partii jaj znajdujących się w opakowaniach zbiorczych bez opakowań jednostkowych i w opakowaniach jednostkowych umieszczonych w opakowaniach zbiorczych, do badań pobiera się losowo jaja z co najmniej:
1) 20% opakowań zbiorczych - w przypadku partii jaj zawierającej nie więcej niż 18 000 sztuk;
2) 10% opakowań zbiorczych, jednak nie mniej niż z 10 opakowań zbiorczych - w przypadku partii jaj zawierającej więcej niż 18 000 sztuk.
2. W przypadku oceny jaj składowanych lub sprzedawanych w handlu detalicznym bez opakowań jednostkowych, przy liczbie jaj w partii zawierającej:
1) do 180 sztuk - do badań pobiera się 100% tych jaj;
2) powyżej 180 sztuk - do badań pobiera się losowo 15% jaj, jednak nie mniej niż 180 sztuk.
§ 7.
Przepisy § 3 ust. 3 oraz § 4-6 stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).
** Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z
2001 r. Nr 154, poz. 1802, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360 oraz
z 2003 r. Nr 208, poz. 2020 i Nr 223, poz. 2220 i 2221.
Załączniki do
rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 29 grudnia 2003 r.
(poz. 2309)