ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1900
z dnia 29 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) ziemniaków zebranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości o skórce łuszczącej się, zwanych dalej "ziemniakami wczesnymi",
2) ziemniaków zebranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości o skórce skorkowaciałej, zwanych dalej "ziemniakami jadalnymi"
- stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§ 2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ziemniaków wczesnych i ziemniaków jadalnych, przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).