ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1733
z dnia 19 września 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych
Na podstawie art. 15 pkt 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych:
1) które zostały poddane procesowi mrożenia, z wykorzystaniem powietrza, azotu lub dwutlenku węgla o czystości dozwolonej w kontakcie ze środkami spożywczymi, podczas którego strefa maksymalnego powstawania kryształów lodu jest przekroczona w możliwie najkrótszym czasie,
2) których temperatura końcowa po osiągnięciu stabilizacji termicznej jest stale utrzymywana na poziomie nie wyższym niż -18 °C, w każdym punkcie produktu
- zwanych dalej "mrożonkami".
§ 2.
Czynnikiem chłodniczym stykającym się bezpośrednio z mrożonką jest wyłącznie powietrze, azot lub dwutlenek węgla o czystości dozwolonej w kontakcie ze środkami spożywczymi.
§ 3.
1. Podczas transportu i składowania mrożonki przechowuje się w stałej temperaturze nie wyższej niż -18 °C.
2. Dopuszcza się podwyższenie temperatury mrożonek, nie więcej niż o 3 °C:
1) podczas wykonywania czynności załadunku i wyładunku w transporcie;
2) znajdujących się w urządzeniach chłodniczych w sprzedaży detalicznej.
§ 4.
1. Środki transportu, pomieszczenia oraz urządzenia chłodnicze wyposaża się we wzorcowane przyrządy mierzące i rejestrujące temperaturę powietrza, w regularnych odstępach czasu.
2. Dokumentację z oznaczonych datą i godziną wykonania pomiarów temperatury rejestrowanej przez przyrządy, o których mowa w ust. 1, przechowuje się co najmniej przez okres przydatności mrożonki do spożycia, nie krócej jednak niż przez rok.
3. W urządzeniach chłodniczych w sprzedaży detalicznej temperaturę powietrza mierzy się co najmniej jednym, umożliwiającym łatwe odczytanie temperatury, termometrem, który, w przypadku otwartych urządzeń chłodniczych, wskazuje temperaturę przy wylocie powietrza na poziomie wyraźnie oznaczonej maksymalnej linii załadunku urządzenia.
4. W urządzeniach chłodniczych o pojemności mniejszej niż 10 m3, przeznaczonych do składowania zapasów mrożonek w sprzedaży detalicznej, pomiar temperatury powietrza może być dokonywany za pomocą termometru, bez potrzeby jej rejestrowania.
§ 5.
Przepisów § 3 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 oraz § 4 ust. 1 nie stosuje się do lodów przywożonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z państw członkowskich Unii Europejskiej.
§ 6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).