ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
36
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie rodzajów działalności gospodarczej i rodzajów zakładów nadzorowanych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, którym nadaje się weterynaryjny numer identyfikacyjny
Na podstawie art. 32 pkt 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Weterynaryjny numer identyfikacyjny nadaje się zakładom, w których prowadzi się:
1) ubój zwierząt rzeźnych;
2) skup zwierząt łownych;
3) rozbiór
mięsa;
4) przetwórstwo mięsa;
5) produkcję mięsa mielonego i wyrobów
mięsnych niepoddanych obróbce termicznej;
6) przetwórstwo mleka;
7)
pozyskiwanie ryb, skorupiaków i mięczaków;
8) przetwórstwo ryb, skorupiaków i
mięczaków,
9) pozyskiwanie jaj konsumpcyjnych;
10) przetwórstwo jaj
konsumpcyjnych;
11) pozyskiwanie lub przetwórstwo innych środków spożywczych
pochodzenia zwierzęcego;
12) składowanie środków spożywczych pochodzenia
zwierzęcego;
13) transport środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
J. Kalinowski
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).