ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 3 lipca 2003 r.
w sprawie metod analiz alkoholu etylowego rolniczego oraz metod pobierania próbek do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej
Na podstawie art. 20 ustawy z dnia 13 września 2002 r. o napojach spirytusowych (Dz. U. Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Pobieranie próbek alkoholu etylowego rolniczego (spirytusu rektyfikowanego rolniczego) do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej wykonuje się zgodnie z Polską Normą PN-A-79527 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty - Pobieranie próbek.
§ 2.
Alkohol, o którym mowa w § 1, do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej poddaje się analizie przy zastosowaniu w szczególności:
1) oznaczania zawartości alkoholu etylowego rolniczego wyrażonego w 
procentach objętościowych - wykonywanego metodą, która jest określona w 
załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) oceny barwy lub klarowności - 
wykonywanej metodą, która jest określona w załączniku nr 2 do 
rozporządzenia;
3) pomiaru czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu (VII) 
potasu (próba Langa) - wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 
3 do rozporządzenia;
4) oznaczania zawartości aldehydów - wykonywanego 
metodą, która jest określona w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5) 
oznaczania kwasowości całkowitej - wykonywanego metodą, która jest określona w 
załączniku nr 5 do rozporządzenia;
6) oznaczania zawartości estrów - 
wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 6 do 
rozporządzenia;
7) oznaczania zawartości lotnych zasad azotowych - 
wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 7 do 
rozporządzenia;
8) oznaczania zawartości suchej pozostałości po odparowaniu - 
wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 8 do 
rozporządzenia;
9) próby na obecność furfuralu - wykonywanej metodą, która 
jest określona w załączniku nr 9 do rozporządzenia;
10) testu UV - 
wykonywanego metodą, która jest określona w załączniku nr 10 do 
rozporządzenia;
11) oznaczania zawartości izotopu węgla 14C - wykonywanego 
metodą, która jest określona w załączniku nr 11 do rozporządzenia.
§ 3.
1. Do przeprowadzenia analizy alkoholu etylowego rolniczego do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej można zastosować także metody inne niż wymienione w § 2, jeżeli gwarantują one powtarzalność lub odtwarzalność wyników.
2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, za ostateczny uznaje się wynik jednej z metod wymienionych w § 2.
§ 4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: 
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i 
Rozwoju Wsi
z dnia 3 lipca 2003 r. (poz. 1318)