ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 12 maja 2003 r.
w sprawie metod analiz wyrobów winiarskich do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej
Na podstawie art. 29 pkt 2 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Analizę aromatyzowanych napojów winiarskich i wyrobów winiarskich gronowych pod względem jakości handlowej przeprowadza się, stosując nie mniej niż jedną z następujących metod do:
1) oznaczania gęstości i ciężaru właściwego w temperaturze 20°C - określoną w 
załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) refraktometrycznego oznaczania 
zawartości cukrów w moszczach gronowych i zagęszczonych moszczach gronowych - 
określoną w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3) oznaczania zawartości 
alkoholu w procentach objętościowych - określoną w załączniku nr 3 do 
rozporządzenia;
4) oznaczania zawartości ekstraktu całkowitego (suchej masy 
ogółem) - określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5) oznaczania 
zawartości cukrów redukujących - określoną w załączniku nr 5 do 
rozporządzenia;
6) oznaczania zawartości sacharozy - określoną w załączniku 
nr 6 do rozporządzenia;
7) oznaczania zawartości glukozy i fruktozy - 
określoną w załączniku nr 7 do rozporządzenia;
8) wykrywania wzbogacania 
moszczy gronowych, zagęszczonych moszczy gronowych i win metodą magnetycznego 
rezonansu jądrowego deuteru (SNIF-NMR/RMN-FINS) - określoną w załączniku nr 8 do 
rozporządzenia;
9) oznaczania zawartości popiołu - określoną w załączniku nr 
9 do rozporządzenia;
10) oznaczania alkaliczności popiołu - określoną w 
załączniku nr 10 do rozporządzenia;
11) oznaczania zawartości chlorków - 
określoną w załączniku nr 11 do rozporządzenia;
12) oznaczania zawartości 
siarczanów - określoną w załączniku nr 12 do rozporządzenia;
13) oznaczania 
kwasowości ogólnej - określoną w załączniku nr 13 do rozporządzenia;
14) 
oznaczania kwasowości lotnej - określoną w załączniku nr 14 do 
rozporządzenia;
15) oznaczania kwasowości związanej - określoną w załączniku 
nr 15 do rozporządzenia;
16) oznaczania zawartości kwasu winowego - określoną 
w załączniku nr 16 do rozporządzenia;\
17) oznaczania zawartości kwasu 
cytrynowego - określoną w załączniku nr 17 do rozporządzenia;
18) oznaczania 
zawartości kwasu mlekowego - określoną w załączniku nr 18 do 
rozporządzenia;
19) oznaczania zawartości kwasu L-jabłkowego - określoną w 
załączniku nr 19 do rozporządzenia;
20) oznaczania zawartości kwasu 
D-jabłkowego - określoną w załączniku nr 20 do rozporządzenia;
21) oznaczania 
zawartości kwasu jabłkowego ogółem - określoną w załączniku nr 21 do 
rozporządzenia;
22) oznaczania zawartości kwasu sorbowego - określoną w 
załączniku nr 22 do rozporządzenia;
23) oznaczania zawartości kwasu 
L-askorbinowego - określoną w załączniku nr 23 do rozporządzenia;
24) 
oznaczania wartości pH - określoną w załączniku nr 24 do rozporządzenia;
25) 
oznaczania zawartości dwutlenku siarki - określoną w załączniku nr 25 do 
rozporządzenia;
26) oznaczania zawartości sodu - określoną w załączniku nr 26 
do rozporządzenia;
27) oznaczania zawartości potasu - określoną w załączniku 
nr 27 do rozporządzenia;
28) oznaczania zawartości magnezu - określoną w 
załączniku nr 28 do rozporządzenia;
29) oznaczania zawartości wapnia - 
określoną w załączniku nr 29 do rozporządzenia;
30) oznaczania zawartości 
żelaza - określoną w załączniku nr 30 do rozporządzenia;
31) oznaczania 
zawartości miedzi - określoną w załączniku nr 31 do rozporządzenia;
32) 
oznaczania zawartości kadmu - określoną w załączniku nr 32 do 
rozporządzenia;
33) oznaczania zawartości srebra - określoną w załączniku nr 
33 do rozporządzenia;
34) oznaczania zawartości cynku - określoną w 
załączniku nr 34 do rozporządzenia;
35) oznaczania zawartości ołowiu - 
określoną w załączniku nr 35 do rozporządzenia;
36) oznaczania zawartości 
fluorków - określoną w załączniku nr 36 do rozporządzenia;
37) oznaczania 
zawartości dwutlenku węgla - określoną w załączniku nr 37 do 
rozporządzenia;
38) oznaczania zawartości pochodnych cyjankowych - określoną 
w załączniku nr 38 do rozporządzenia;
39) wykrywania obecności 
izotiocyjanianu allilowego - określoną w załączniku nr 39 do 
rozporządzenia;
40) oznaczania wskaźnika Folin-Ciocalteu - określoną w 
załączniku nr 40 do rozporządzenia;
41) oznaczania stosunku izotopów tlenu o 
masie atomowej 18 i 16 (18O/16O) w wodzie zawartej w winie - określoną w 
załączniku nr 41 do rozporządzenia.
§ 2.
Analizę fermentowanych napojów winiarskich pod względem jakości handlowej przeprowadza się, stosując co najmniej jedną z następujących metod:
1) oznaczania gęstości i ciężaru właściwego w temperaturze 20 °C - określoną 
w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) oznaczania zawartości alkoholu w 
procentach objętościowych - określoną w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
3) 
oznaczania zawartości ekstraktu całkowitego (suchej masy ogółem) - określoną w 
załączniku nr 4 do rozporządzenia;
4) oznaczania zawartości cukrów 
redukujących - określoną w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
5) oznaczania 
zawartości popiołu - określoną w załączniku nr 9 do rozporządzenia;
6) 
oznaczania alkaliczności popiołu - określoną w załączniku nr 10 do 
rozporządzenia;
7) oznaczania zawartości chlorków - określoną w załączniku nr 
11 do rozporządzenia;
8) oznaczania zawartości siarczanów - określoną w 
załączniku nr 12 do rozporządzenia;
9) oznaczania kwasowości ogólnej - 
określoną w załączniku nr 13 do rozporządzenia;
10) oznaczania kwasowości 
lotnej - określoną w załączniku nr 14 do rozporządzenia.
§ 3.
Analizę wyrobów winiarskich pod względem jakości handlowej można przeprowadzać metodami innymi niż określone w rozporządzeniu, jeżeli stosowanie innych metod zapewnia porównywalną powtarzalność i odtwarzalność wyników, z tym że uznaje się za ostateczny wynik analizy przeprowadzonej metodą określoną w rozporządzeniu.
§ 4.
Przepisy § 1 tracą moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 5.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: 
A. Tański
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i 
Rozwoju Wsi
z dnia 12 maja 2003 r. (poz. 1173)