ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 12 czerwca 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej tusz wieprzowych
Na podstawie art. 15 pkt 2, art. 33 ust. 2 oraz art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Rozporządzenie określa:
1) szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej tusz wieprzowych;
2)
jednostki właściwe do wydawania opinii o urządzeniach stosowanych do oceny
jakości handlowej tusz wieprzowych, zwanych dalej "choirometrami";
3) metodę
analizy tusz wieprzowych.
2. Przepisy rozporządzenia:
1) dotyczą tusz wieprzowych, zwanych dalej "tuszami", o masie tuszy ciepłej
od 60 do 120 kg;
2) nie dotyczą tusz pochodzących:
a) ze świń użytych do rozrodu,
b) z rzeźni, w których przeprowadza się
ubój nie więcej niż 200 świń tygodniowo średniorocznie lub dokonuje się uboju i
rozbioru świń urodzonych i tuczonych w tuczarniach tych rzeźni.
§ 2.
1. Ustala się następujące klasy jakości handlowej tusz:
1) klasa "S" - o zawartości mięsa w tuszy 60% i większej;
2) klasa "E" - o
zawartości mięsa w tuszy 55% i większej, ale mniejszej niż 60%;
3) klasa "U"
- o zawartości mięsa w tuszy 50% i większej, ale mniejszej niż 55%;
4) klasa
"R" - o zawartości mięsa w tuszy 45% i większej, ale mniejszej niż 50%;
5)
klasa "O" - o zawartości mięsa w tuszy 40% i większej, ale mniejszej niż
45%;
6) klasa "P" - o zawartości mięsa w tuszy poniżej 40%.
2. Procentową zawartość mięsa w tuszy ciepłej określa się za pomocą choirometru, w czasie nieprzekraczającym 45 minut od momentu kłucia, na podstawie wyników szacowania masy mięśni poprzecznie prążkowanych wyrażonych w procentach masy tej tuszy.
§ 3.
1. Masę tuszy ciepłej określa się dla tusz wykrwawionych i wytrzewionych, całych albo podzielonych wzdłuż linii środkowej na półtusze, bez języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek i przepony.
2. Masę tuszy ciepłej określa się w rzeźni, po uboju w czasie nieprzekraczającym 45 minut od momentu kłucia.
3. W przypadku nieokreślenia masy tuszy ciepłej w czasie, o którym mowa w ust. 2, masę tuszy powiększa się 0,1 punktu procentowego dla każdych rozpoczętych 15 minut.
4. Masę tuszy schłodzonej określa się przez odjęcie 2% masy od masy tuszy, o której mowa w ust. 1.
§ 4.
1. Tuszę oznacza się klasą jakości handlowej albo procentową zawartością mięsa w tuszy, na skórze tylnej golonki albo szynki, wielką literą albo cyfrą (cyframi) o wysokości co najmniej 2 cm.
2. Na tuszy można umieścić również inne niezbędne informacje, a w szczególności masę tuszy i datę uboju.
3. Tusz stosowany do znakowania powinien być nietoksyczny, niezmywalny i odporny na działanie temperatury.
4. Dopuszcza się inne metody trwałego znakowania tusz, w szczególności etykiety przytwierdzane do tuszy w sposób uniemożliwiający ich przypadkowe usunięcie.
5. Wymagań, o których mowa w ust. 1 i 2, można nie stosować do tusz niewyprowadzanych z polskiego obszaru celnego, pod warunkiem dołączenia do tych tusz następujących informacji:
1) daty uboju;
2) numeru identyfikacyjnego dostawcy;
3) masy tuszy
ciepłej;
4) klasy jakości handlowej albo procentowej zawartości mięsa w
tuszy;
5) numeru ubojowego.
§ 5.
1. Podczas sprawdzania procentowej zawartości mięsa w tuszy za pomocą choirometru, błąd szacowania powinien być zgody z wynikiem szacowania wykonanego metodą dysekcji uproszczonej według Walstry i Merkusa, określonej w załączniku do rozporządzenia, i przeprowadzonej na reprezentatywnej w skali kraju próbie co najmniej 120 tusz.
2. Dopuszczalny błąd szacowania przy użyciu choirometru wynosi nie więcej niż 2,50% zawartości mięsa w tuszy.
§ 6.
Jednostkami właściwymi do wydania opinii o choirometrach są:
1) Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie;
2) Instytut
Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu;
3)
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie - Wydział Bioinźynierii Zwierząt.
§ 7.
1. Choirometry posiadające, w dniu wejścia w życie rozporządzenia, pozytywną opinię jednej z jednostek, o których mowa w § 6, mogą być stosowane do dnia 31 marca 2004 r., jeżeli spełniają wymagania określone w § 5 ust. 2.
2. Do dnia 31 grudnia 2003 r. dopuszcza się błąd szacowania, o którym mowa w § 5 ust. 2, nie większy niż 2,95%.
§ 8.
Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
A. Tański
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia
Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 czerwca 2003 r. (poz.
1163)