ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
2697
z dnia 13 grudnia 2004 r.
w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia stacji kwarantanny, miejsc odpoczynku lub przeładunku zwierząt oraz miejsc wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury
Na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. Nr 69, poz. 625) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Stacja kwarantanny powinna spełniać wymagania, o których mowa w art. 17 ust. 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej (Dz. U. Nr 165, poz. 1590 oraz z 2004 r. Nr 69, poz. 625).
2. W stacji kwarantanny wyznacza się wydzielone miejsce do:
1) przechowywania nawozów naturalnych, w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu;
2) przetrzymywania zwłok zwierząt padłych;
3) czyszczenia i odkażania środków transportu.
3. Do stacji kwarantanny doprowadza się bieżącą wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi.
4. Stację kwarantanny wyposaża się w sprzęt lub urządzenia służące do załadunku lub wyładunku zwierząt, w tym stałe lub przenośne rampy o kącie nachylenia nieprzekraczającym 20°, z bokami trwale zabezpieczającymi zwierzęta przed upadkiem i z podłogą o nieśliskiej nawierzchni.
5. W stacji kwarantanny ściany i podłogi pomieszczeń dla zwierząt, sprzęt i urządzenia powinny być wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt, nadających się do czyszczenia i odkażania.
6. Podłoga w pomieszczeniach dla zwierząt powinna być twarda, równa i stabilna o gładkiej, nieśliskiej nawierzchni.
7. Pomieszczenie do przeprowadzenia badań lub leczenia zwierząt wyposaża się w urządzenia do unieruchamiania zwierząt.
§ 2.
1. Stację kwarantanny ogradza się i zabezpiecza przed dostępem zwierząt innych niż poddawane kwarantannie.
2. Przed wejściem na teren stacji kwarantanny umieszcza się tablicę ostrzegawczą z napisem: "Kwarantanna zwierząt - osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony".
3. Przed wjazdem i wejściem na teren stacji kwarantanny oraz w wejściach do pomieszczeń dla zwierząt wykłada się maty nasączone płynem dezynfekcyjnym.
4. W stacji kwarantanny wyznacza się osoby wyłącznie do obsługi zwierząt objętych kwarantanną.
5. Osoby wchodzące na teren stacji kwarantanny wyposaża się w obuwie i odzież ochronną.
§ 3.
W stacji kwarantanny zapewnia się oddzielne pomieszczenia do:
1) przetrzymywania:
a) zwierząt,
b) środków żywienia zwierząt,
c) środków dezynfekcyjnych;
2) przeprowadzenia badań lub leczenia zwierząt;
3) izolacji zwierząt chorych, rannych lub wymagających indywidualnej opieki.
§ 4.
Przed każdym przyjęciem zwierząt do stacji kwarantanny:
1) pomieszczenia przeznaczone do przetrzymywania zwierząt oczyszcza się i odkaża;
2) zapewnia się ilość paszy wystarczającą do utrzymania zwierząt przez czas przewidziany do odbycia kwarantanny.
§ 5.
1. Podmiot prowadzący stację kwarantanny prowadzi ewidencję zwierząt poddawanych kwarantannie.
2. Ewidencja zawiera:
1) imię i nazwisko lub nazwę posiadacza oraz adres gospodarstwa, z którego zwierzęta zostały dostarczone;
2) imię i nazwisko lub nazwę oraz adres posiadacza zwierząt albo weterynaryjny numer identyfikacyjny - w przypadku gdy zwierzęta zostały dostarczone przez podmiot prowadzący działalność w zakresie obrotu, pośrednictwa w tym obrocie lub skupu zwierząt;
3) daty wprowadzenia zwierząt do stacji kwarantanny i ich wyprowadzenia z tej stacji;
4) numer identyfikacyjny zwierzęcia - w przypadku zwierząt określonych w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt;
5) numer i datę wystawienia świadectwa zdrowia przyjmowanych zwierząt albo innego dokumentu umożliwiającego identyfikację zwierząt oraz imię i nazwisko wystawiającego świadectwo albo inny dokument umożliwiający identyfikację;
6) miejsce przeznaczenia zwierząt;
7) numer rejestracyjny środka transportu, którym dostarczono zwierzęta do stacji kwarantanny lub odebrano je z tej stacji;
8) imiona i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresy konwojentów oraz kierowców dostarczających i odbierających zwierzęta.
§ 6.
1. Po przybyciu do stacji kwarantanny lub miejsca przeładunku zwierzęta powinny być bezzwłocznie wyładowane, w sposób zabezpieczający je przed upadkiem i urazami, bez narażania ich na zbędny stres, ból i cierpienie.
2. Przy wyładunku zwierząt opornych dopuszcza się użycie przyrządów elektrycznych o niskim napięciu.
3. Przyrządy elektryczne mogą być stosowane wyłącznie u dorosłego bydła i świń, w mięśnie zadu, przez czas nie dłuższy niż 2 sekundy, jeżeli jednocześnie zapewniono swobodną przestrzeń przed zwierzęciem.
4. W sytuacjach zagrażających zdrowiu albo bezpieczeństwu zwierząt lub ludzi zwierzęta wyładowuje się pojedynczo.
§ 7.
1. Miejsce przeładunku zwierząt wyposaża się w sprzęt lub urządzenia służące do:
1) karmienia i pojenia zwierząt;
2) czyszczenia i odkażania pomieszczeń, wyposażenia tych pomieszczeń i środków transportu.
2. Pomieszczenia dla zwierząt wyposaża się w stałe lub przenośne oświetlenie umożliwiające kontrolę i doglądanie zwierząt.
3. Do miejsc przeładunku zwierząt przepisy § 1 ust. 2-7 i § 2 ust. 1 stosuje się odpowiednio.
§ 8.
1. Miejsce przeładunku zwierząt wyposaża się w zamykaną bramę wjazdową i matę dezynfekcyjną o szerokości zapewniającej odkażanie kół pojazdu na całym ich obwodzie.
2. W miejscu przeładunku wydziela się odrębne pomieszczenia do:
1) przeprowadzenia badań lub leczenia zwierząt;
2) przetrzymywania zwierząt nienadających się do dalszego transportu.
3. Osoby zatrudnione w miejscu przeładunku wyposaża się w obuwie i odzież ochronną.
§ 9.
1. Podmiot prowadzący miejsce przeładunku zwierząt prowadzi ewidencję przeładowywanych zwierząt.
2. Ewidencja zawiera:
1) datę i godzinę wwozu zwierząt do miejsca przeładunku i ich wywozu z tego miejsca;
2) numer i datę wystawienia świadectwa zdrowia przyjmowanych zwierząt albo innego dokumentu umożliwiającego identyfikację zwierząt oraz imię i nazwisko wystawiającego świadectwo albo inny dokument umożliwiający identyfikację;
3) liczbę i gatunek zwierząt:
a) wwożonych do miejsca przeładunku.
b) chorych, rannych i padłych, znajdujących się w transportowanej grupie zwierząt,
c) zranionych przy wyładunku lub załadunku,
d) nienadających się do dalszego transportu;
4) numery identyfikacyjne zwierząt - w przypadku zwierząt określonych w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt;
5) numery rejestracyjne pojazdów wwożących zwierzęta do miejsca przeładunku i wywożących je z tego miejsca;
6) imiona i nazwiska oraz miejsca zamieszkania i adresy konwojentów oraz kierowców dostarczających i odbierających zwierzęta.
§ 10.
1. Dane, o których mowa w § 5 i 9, wpisuje się do ewidencji na podstawie:
1) dokumentów, w które są zaopatrzone zwierzęta;
2) oznakowania zwierząt;
3) decyzji powiatowego lekarza weterynarii o dopuszczeniu środka transportu do przewozu zwierząt;
4) dowodów tożsamości konwojentów oraz kierowców.
2. Ewidencję prowadzi się w formie papierowej - pismem drukowanym lub przy użyciu systemu informatycznego.
3. Skreślenia i poprawki potwierdza się podpisem osoby dokonującej wpisu.
4. W przypadku gdy ewidencja jest prowadzona wyłącznie przy użyciu systemu informatycznego, wydruki sporządza się niezwłocznie po dokonaniu wpisu, a ich dokonanie potwierdza się pieczęcią oraz podpisem osoby dokonującej wpisu.
5. Ewidencję przechowuje się przez 3 lata od dnia dokonania w niej ostatniego wpisu.
§ 11.
Do miejsca odpoczynku, zwanego dalej "punktem etapowym", miejsca przeładunku zwierząt oraz miejsca wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury przyjmuje się zwierzęta spełniające wymagania weterynaryjne w handlu zwierzętami.
§ 12.
Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla punktów etapowych są określone w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1255/97 z dnia 25 czerwca 1997 r. dotyczącym kryteriów wspólnotowych dla punktów etapowych oraz zmieniającym plan trasy określony w załączniku do dyrektywy 91/628/EWG (Dz. Urz. WE L 174 z 2.07.1997, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 151 z 19.06.2003, str. 21).
§ 13.
Podmiot prowadzący miejsce wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury wyposaża je w:
1) urządzenia doprowadzające wodę umożliwiające likwidację czynników chorobotwórczych wywołujących choroby określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla umieszczania na rynku zwierząt i produktów akwakultury (Dz. U. Nr 158, poz. 1656), w załączniku nr 1 w kolumnie l na liście nr 2;
2) urządzenia odprowadzające wodę zapobiegające zanieczyszczeniu środowiska lub bezpośredniemu przenikaniu tej wody do otwartego morza, śródlądowych wód powierzchniowych i podziemnych oraz urządzeń wodnych służących do chowu lub hodowli zwierząt akwakultury w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. - Prawo wodne (Dz. U. Nr 115, poz. 1229, z późn. zm. 2) ) 3) .
§ 14.
Powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję, o której mowa w:
1) art. 8 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej "ustawą"- w przypadku niespełnienia wymagań określonych w § 1-10, 12 i 13;
2) art. 8 ust. 1 pkt 3 ustawy, w zakresie handlu zwierzętami - w przypadku niespełnienia wymagań weterynaryjnych określonych w § 11.
§ 15.
Do ponownego stwierdzenia spełniania wymagań weterynaryjnych, w przypadku decyzji, o której mowa w art. 9 ust. 1 ustawy, jest niezbędne spełnianie wymagań określonych w § 1-13.
§ 16.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz.
1433).
** Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001
r. Nr 154, poz. 1803, z 2002 r. Nr 113, poz. 984, Nr 130, poz. 1112, Nr 223,
poz. 1957 i Nr 238, poz. 2022, z 2003 r. Nr 80, poz. 717, Nr 165, poz. 1592, Nr
190, poz. 1865 i Nr 228, poz. 2259 oraz z 2004 r. Nr 92, poz. 880, Nr 96, poz.
959 i Nr 116, poz. 1206.
*** Przepisy niniejszego rozporządzenia
wdrażają postanowienia dyrektywy 91/67/EWG z dnia 28 stycznia 1991 r. dotyczącej
warunków zdrowotnych decydujących o umieszczaniu na rynku zwierząt i produktów
pochodzących z kultur wodnych (Dz. Urz. WE L 46 z 19.02.1991). Dane dotyczące
aktów prawa Unii Europejskiej ogłoszonych przed dniem 1 maja 2004 r.,
zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w
Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie
specjalne.