Na podstawie art. 14 ust. 14 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o
zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa
oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752 oraz z 2001 r.
Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa wymagania, jakie powinny być spełniane dla
zatwierdzania następujących kategorii przejść granicznych:
1) dla produktów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, przeznaczonych do spożycia przez ludzi (HC-T),
2) dla produktów niewymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, przeznaczonych do spożycia przez ludzi (HC-NT),
3) dla produktów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (NHC-T),
4) dla produktów niewymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (NHC-NT),
5) dla zwierząt kopytnych (U),
6) dla zwierząt koniowatych przywożonych lub przewożonych na okres do 90 dni (E),
7) dla pozostałych zwierząt (O).
§ 2. 1. W punktach kontroli granicznej, znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 1-4, należy zapewnić:
1) pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum,
2) pomieszczenia wraz z urządzeniami zapewniającymi higieniczny wyładunek i załadunek towarów,
3) pomieszczenia do przechowywania partii towaru, z której pobrano próbki do badania,
4) laboratorium wyposażone w sprzęt umożliwiający wykonanie podstawowych badań kontrolowanych towarów,
5) wydzielone miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do oczyszczania i odkażania.
2. W punktach kontroli granicznej, znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 1 i 3, należy zapewnić chłodnie dla partii towaru, z których pobrano próbki do badań.
3. Pomieszczenia i chłodnie przeznaczone do przechowywania produktów należy
tak zlokalizować, aby przechowywane w nich produkty przeznaczone do spożycia
przez ludzi nie stykały się z przechowywanymi produktami nieprzeznaczonymi do
spożycia przez ludzi.
§ 3. 1. Na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 5-7, należy
zapewnić specjalny pas ruchu przeznaczony wyłącznie do transportu żywych
zwierząt.
2. W punktach kontroli granicznej znajdujących się na przejściach
granicznych, o których mowa w § 1 pkt 5 i 7, należy zapewnić:
1) pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum,
2) wyznaczone miejsca wraz z urządzeniami umożliwiającymi bezpieczne pobieranie próbek,
3) laboratorium wyposażone w sprzęt do przygotowywania próbek i wykonywania podstawowych testów,
4) pomieszczenia z odpowiednim oświetleniem i wentylacją dla przetrzymywania w nich zwierząt do czasu otrzymania wyników testów, przy zapewnieniu warunków zgodnych z wymaganiami gatunku,
5) urządzenia przeznaczone do załadunku i wyładunku zwierząt z różnych środków transportu oraz urządzenia przeznaczone do badania, żywienia, pojenia oraz leczenia zwierząt,
6) wydzielone miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do oczyszczania i odkażania.
3. W punktach kontroli granicznej znajdujących się na przejściach
granicznych, o których mowa w § 1 pkt 6, należy zapewnić pomieszczenia dla
pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki
z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum.
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski