Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarządza się, co następuje:
§ 1. Ustala się przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza głównego.
§ 2. Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia.
§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Infrastruktury: M. Pol
Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 14 stycznia 2002 r. (poz. 70)
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 1. Gospodarstwa domowe
Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych
Tabela 3. Usługi
Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie
Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego
Tabela 7. Roboty budowlane
Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin
Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych
Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych
Lp. |
Wyposażenie mieszkania w instalacje |
Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3/ mieszkańca x dobę |
m3/ mieszkańca x miesiąc | ||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego lub ulicznego |
30 |
0,9 |
2 |
Wodociąg, ubikacja bez łazienki |
50 -60* |
1,5-1,8* |
3 |
Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i ciepłej wody |
70-90* |
2,10-2,70* |
4 |
Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy - gaz z butli, elektryczny, bojler) |
80 -100* |
2,4-3,0* |
5 |
Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) |
140-160* |
4,2-5,4* |
* Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych.
Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych
Lp. |
Wyszczególnienie |
Jednostka odniesienia (j.o.) |
Przeciętne normy zużycia wody dm3/j.o. x dobę |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Ogródek przydomowy, działka rekreacyjna1) |
m2 |
2,5 |
2 |
Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2) |
m2 |
4,0 |
3 |
Pieczarkarnie3) |
m2 |
5,0 |
Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu:
1) 15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09
2) 20 dni/m-c w ciągu całego roku
3) 30 dni/m-c w ciągu całego roku
Przeciętne normy zużycia wody w usługach
Lp. |
Rodzaj zakładu |
Jednostka odniesienia (j.o.) |
Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3/j. o. x dobę |
m3/j.o. x miesiąc | |||
I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna | ||||
1 |
Żłobki |
|
|
|
a) dzienne |
1 dziecko |
130 |
3,9 | |
b) tygodniowe |
j.w. |
150 |
4,5 | |
2 |
Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia |
jeden zatrudniony |
16 |
0,48 |
3 |
Izby porodowe |
1 łóżko |
500 |
15,0 |
4 |
Szpitale ogólne wielooddziałowe |
1 łóżko |
650 |
19,5 |
5 |
Sanatoria z hydroterapią |
j.w. |
700 |
21,0 |
6 |
Apteki |
1 zatrudniony |
100 |
3,0 |
7 |
Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej |
1 łóżko |
175 |
5,3 |
II. Oświata i nauka | ||||
8 |
Przedszkola |
|
|
|
a) dzienne |
1 dziecko |
40,0 |
1,0 | |
b) tygodniowe, miesięczne |
j.w. |
150,0 |
4,5 | |
9 |
Szkoły |
|
|
|
a) bez stołówki |
1 uczeń |
15,0 |
0,45 | |
b) ze stołówką |
j.w. |
25,0 |
0,8 | |
10 |
Szkoły zawodowe i szkoły wyższe | |||
a) bez laboratoriów |
1 uczeń (student) |
15,0 |
0,45 | |
b) z latoratoriami |
j.w. |
25,0 |
0,8 | |
11 |
Internaty i domy studenckie |
j.w. |
100 |
2,4 |
12 |
Szkoły z internatami |
1 uczeń |
100 |
2,4 |
13 |
Placówki wychowania pozaszkolnego | |||
a) bez stołówki |
j.w. |
15,0 |
0,45 | |
b) ze stołówką |
j.w. |
25,0 |
0,80 | |
14 |
Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze) | |||
a) bez natrysków |
1 łóżko |
80,0 |
2,4 | |
b) z natryskami |
j.w. |
160,0 |
4,8 | |
15 |
Instytuty i placówki naukowo-badawcze |
|
|
|
a) bez laboratoriów |
1 zatrudniony |
15,0 |
0,45 | |
b) z laboratoriami |
j.w. |
25,0 |
0,80 | |
III. Kultura i sztuka | ||||
16 |
Muzea |
1 zwiedzający |
10,0 |
0,3 |
17 |
Kina |
1 miejsce |
12,0 |
0,36 |
18 |
Teatry |
j.w. |
15,0 |
0,45 |
19 |
Domy kultury |
j.w. |
15,0 |
0,45 |
20 |
Biblioteki i czytelnie |
1 korzystający |
15,0 |
0,45 |
IV. Sport i turystyka | ||||
21 |
Hotele i motele kat. lux (*****) |
1 miejsce nocleg. |
200,0 |
6,0 |
a) z zapleczem gastronomicz. |
j.w. |
250,0 |
7,5 | |
Hotele kat. (****) |
j.w. |
150,0 |
4,5 | |
Hotele kat. (***) |
j.w. |
100,0 |
3,0 | |
Hotele pozostałe |
j.w. |
80,0 |
2,4 | |
22 |
Pensjonaty i domy wypoczynkowe | |||
a) kategorii I |
j.w. |
200,0 |
6,0 | |
b) kategorii II |
j.w. |
150,0 |
4,5 | |
c) kategorii III |
j.w. |
100,0 |
3,0 | |
23 |
Schroniska i domy wycieczkowe | |||
a) kategorii I |
j.w. |
150,0 |
4,5 | |
b) kategorii II |
j.w. |
100,0 |
3,0 | |
c) kategorii III |
j.w. |
80,0 |
2,4 | |
24 |
Obozowiska turystyczne | |||
1. campingi | ||||
a) kategorii I |
j.w. |
133,0 |
4,0 | |
b) kategorii II |
j.w. |
100,0 |
3,0 | |
c) kategorii III |
j.w. |
66,0 |
2,0 | |
2. pola biwakowe |
j.w. |
33,0 |
1,0 | |
25 |
Pływalnie kryte |
1 korzystający |
160,0 |
4,8 |
26 |
Pływalnie otwarte | |||
a) wyczynowe |
1 korzystający |
200,0 |
6,0 | |
b) o wykorzystaniu masowym |
j.w. |
400,0 |
12,0 | |
27 |
Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących |
1 ćwiczący |
66,0 |
2,0 |
V. Handel, gastronomia i usługi | ||||
28 |
Restauracje, jadłodajnie |
1 miejsce |
100,0 |
3,0 |
29 |
Bary |
j.w. |
150,0 |
4,5 |
30 |
Kawiarnie, bary kawowe |
j.w. |
25,0 |
0,8 |
31 |
Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, "butiki" itp.) |
1 zatrudniony |
30,0 |
0,9 |
32 |
Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne itp.) |
j.w. |
40,0 |
1,2 |
33 |
Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) |
j.w. |
40-100* |
1,2-3,0 |
34 |
Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne |
j.w. |
80,0 |
2,4 |
35 |
Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk) |
1 zatrudniony |
15,0 |
0,45 |
36 |
Zakłady pralnicze |
1 kg bielizny lub odzieży |
17 | |
37 |
Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne |
1 zatrudniony |
150,0 |
4,5 |
38 |
Zakłady fotograficzne -fotografia czarno-biała i kolorowa |
Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych | ||
39 |
Magle |
|
|
|
a) zwykły |
1 zatrudniony |
50,0 |
1,5 | |
b) elektryczno-parowy |
j.w. |
150,0 |
4,5 | |
40 |
Łaźnie |
1 korzystający |
200,0 |
6,0 |
41 |
Szalety publiczne |
1 urządzenie = 1 wc |
100,0 |
3,0 |
VI. Zakłady pracy | ||||
42 |
Zakłady pracy, z wyjątkiem określonych w lp. 43 |
1 zatrudniony |
15,0 |
0,45 |
43 |
Zakłady pracy |
|
|
|
a) w których wymagane jest stosowanie natrysków |
j.w. |
60,0 |
1,5 | |
b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymi |
j.w. |
90,0 |
2,25 |
* W zależności od asortymentu sklepu
Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich
Lp. |
Zwierzęta |
Jednostka odniesienia (j.o.) |
Przeciętne normy zużycia wody | |||
obiekty inwentarskie drobnotowarowe dm3/j.o. x dobę |
m3/ |
obiekty i fermy wielkotowarowego przemysłowego chowu dm3/j.o. x dobę |
m3/ | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
1 |
Konie |
1 zwierzę |
50 |
1,5 |
65 |
2,00 |
źrebięta |
1 zwierzę |
30 |
0,90 |
40 |
1,20 | |
2 |
Krowy | |||||
a) mleczne i sztuki wyrośnięte |
1 zwierzę |
70 |
2,10 |
120 |
3,60 | |
b) bydło mleczne (do 1,5 roku) |
1 zwierzę |
35 |
1,00 |
40 |
1,20 | |
c) jałówki i bukaty powyżej 1,5 roku |
1 zwierzę |
40 |
1,20 |
60 |
1,80 | |
d) buhaje |
1 zwierzę |
80 |
2,40 |
100 |
3,00 | |
3 |
Świnie | |||||
a) tuczniki |
1 zwierzę |
20 |
0,60 |
30 |
0,90 | |
b) prosięta do 4 m-cy |
1 zwierzę |
10 |
0,30 |
15 |
0,45 | |
c) maciory z przychówkiem |
1 zwierzę |
70 |
2,1 |
50 |
1,50 | |
d) knury |
1 zwierzę |
25 |
0,75 |
35 |
1,00 | |
4 |
Kozy, owce | |||||
a) dorosłe |
1 zwierzę |
8 |
0,27 |
10 |
0,30 | |
b) jagnięta |
1 zwierzę |
5 |
0,15 |
7 |
0,21 | |
5 |
Drób | |||||
a) brojlery |
1 ptak |
0,3 |
0,01 |
0,5 |
0,015 | |
b) kury |
1 ptak |
1,0 |
0,03 |
1,4 |
0,042 | |
c) kaczki |
1 ptak |
11 |
0,33 |
16,5 |
0,50 | |
d) gęsi |
1 ptak |
17 |
0,51 |
23 |
0,70 | |
e) indyczki |
1 ptak |
2,0 |
0,06 |
4,0 |
0,12 | |
6 |
Nutrie | |||||
a) chów wodny | ||||||
- sztuki dorosłe |
1 zwierzę |
30 |
0,90 | |||
- matki z młodymi |
1 zwierzę |
45 |
1,40 | |||
b) chów suchy | ||||||
- sztuki dorosłe |
1 zwierzę |
6 |
0,20 |
8 |
0,24 | |
- matki z młodymi |
1 zwierzę |
8 |
0,20 |
11 |
0,33 | |
7 |
Lisy, norki |
1 zwierzę |
6 |
0,20 |
8 |
0,24 |
8 |
Króliki |
1 zwierzę |
0,6 |
0,02 |
1 |
0,03 |
9 |
Lecznice weterynaryjne | |||||
- zwierzęta małe |
1 zwierzę |
40 |
- |
50 |
1,25 | |
- zwierzęta duże |
1 zwierzę |
80 |
- |
100 |
2,50 |
Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Lp. |
Rodzaj pojazdu, warsztatu |
Jednostka odniesienia (j.o.) |
Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3/j.o. mycie |
m3/j.o. x miesiąc | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Pojazdy mechaniczne | |||
a) traktor, przyczepa; 4-krotne mycie pojazdu w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie |
1 szt. |
300 |
1,20 | |
b) samochód ciężarowy, wóz asenizacyjny; 3-krotne mycie pojazdu w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie |
1 szt. |
500 |
1,50 | |
c) samochód osobowy; 3-4-krotne mycie w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie |
1 szt. |
175 |
0,53 | |
d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne mycie w m-cu. Zużycie na 1 mycie |
1 szt. |
600 |
2,40 | |
2 |
Silniki (poza elektrycznymina 1 kW) |
1 szt. |
15 |
0,45 |
3 |
Warsztaty remontowe, kowalskie |
1 obrabiarka, palenisko itp. |
40 |
1,2 |
Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego
Lp. |
Rodzaj zakładu |
Jednostka odniesienia (j.o.) |
Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o. |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Zakłady mleczarskie | ||
a) wyrób masła |
1.000 dm3 mleka |
3,0 | |
b) wyrób sera |
1.000 dm3 mleka |
4,0 | |
c) zlewnie mleka |
1.000 dm3 mleka |
0,3 | |
2 |
Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie napojów bezalkoholowych |
1.000 dm3 piwa lub produktu |
5,0 |
3 |
Piekarnie |
1.000 kg pieczywa |
2,0 |
4 |
Rzeźnie | ||
a) bydło: | |||
- sztuki duże |
1 szt. |
0,3 | |
- sztuki małe |
1 szt. |
0,1 | |
b) trzoda chlewna |
1 szt. |
0,5 | |
c) konie |
1 szt. |
0,35 | |
5 |
Przetwarzanie mięsa: | ||
a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych |
1 t wyrobu |
50,0 | |
b) fabryki konserw |
35,0 | ||
6 |
Punkt skupu zboża i nasion |
1 m2 pow. użytkowej/m-c |
0,5 |
7 |
Laboratoria |
1 m2 pow. użytkowej/m-c |
0,1 |
8 |
Wytwórnie makaronów |
1.000 kg wyrobu |
1,4 |
9 |
Gorzelnie i cukrownie |
1.000 dm3 spirytusu | |
1.000 kg cukru |
115,0 | ||
10 |
Garbarnie | ||
- skórki duże |
1 szt. |
1,0 | |
- skórki małe |
1 szt. |
0,5 |
Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych
Lp. |
Rodzaj czynności |
Jednostka odniesienia (j.o.) |
Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o. |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Płukanie żwiru, piasku, tłucznia |
1 m3 |
0,75 |
2 |
Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem |
1 m3 betonu 1 t wapna |
3,0 |
3 |
Wykonanie betonu, zaprawy cementowej, wapiennej, muru z kamienia |
1 m3 |
0,15 |
4 |
Wykonanie muru z cegieł |
1.000 szt. |
0,1 |
Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami:
a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c - chwastobójczymi
Lp. |
Rodzaj upraw |
Środek chemiczny |
Jednostka |
Przeciętne normy |
Przeciętne normy zużycia wody | |
x ilość zabiegów |
odniesienia (j.o.) |
zapotrzebowania wody m3/j.o. zabieg |
m3/j.o. rok |
łącznie na zabiegi m3/ha rok | ||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
1 |
Drzewa owocowe | |||||
- młode |
a x 4 |
ha |
0,5 |
2,0 | ||
b x 8 |
ha |
0,5 |
4,0 | |||
c x 2 |
ha |
0,3 |
0,6 |
6,6 | ||
- stare |
a x 5 |
ha |
1,5 |
7,5 | ||
b x 10 |
ha |
1,5 |
15,0 | |||
c x 2 |
ha |
0,5 |
1,0 |
23,5 | ||
2 |
Krzewy jagodowe |
a x 4 |
ha |
0,5 |
2,0 | |
b x 4 |
ha |
0,5 |
2,0 | |||
c x 1 |
ha |
0,3 |
0,3 |
4,3 | ||
3 |
Kapusta |
a x 3 |
ha |
0,3 |
0,9 | |
c x 1,5 |
ha |
0,3 |
0,45 |
1,35 | ||
4 |
Cebula |
a x 1 |
ha |
0,3 |
0,3 | |
b x 2 |
ha |
0,3 |
0,9 | |||
c x 2 |
ha |
0,3 |
0,6 |
1,8 | ||
5 |
Pomidory |
b x 2 |
ha |
0,6 |
1,2 | |
c x 1 |
ha |
0,3 |
0,3 |
1,5 | ||
6 |
Ogórki |
a x 2 |
ha |
0,3 |
0,6 | |
b x 2 |
ha |
0,6 |
1,2 | |||
c x 1 |
ha |
0,3 |
0,3 |
2,1 | ||
7 |
Fasola |
a x 1 |
ha |
0,3 |
0,3 | |
b x 2 |
ha |
0,6 |
1,2 | |||
c x 1,5 |
ha |
0,3 |
0,45 POWIĄZANEKomentarze
Bądź na bieżąco
Zapisz się do newsletteraKażdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum |